USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Metal, İnegöl Murat Kablo önünde!

10-05-2022

Murat Kablo önünde yapılan basın açıklamasına, Türk İş Bursa İl Temsilcisi Ruhi Biçer’in yanı sıra Türk Metal Sendikası Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman, Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ali Noyan, Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, Bursa 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Türk, Tofaş Şubesi Başkanı Ömürlü Bayram, Emek Şubesi Başkanı Nizamettin Bilik, Osmangazi Şubesi Başkanı Mesut Erdem, Gemlik Şubesi Başkanı Erdoğan Aydın, Türk Metal işyeri temsilcileri ile Türk İş’e bağlı çeşitli şube başkanları da katıldı.

SONUÇ ALINANA KADAR GELECEĞİZ!

Fabrika önündeki basın açıklaması ise Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer tarafından yapıldı. Murat Kablo’nun Türkiye genelindeki fabrikalarında işten çıkartılan işçilere atıfta bulunan Biçer şunları söyledi:

“Bugün burada Murat Kablo’nun önündeyiz. Kocaeli’nde 10 kişi, Kütahya’da 9, Bursa İnegöl’deki fabrikada da 1 arkadaşımızın iş akdi feshedildi. Buradaki arkadaşların tek isteği bu işyerlerinde demokratik ve Anayasal hakkı olan sendikaya üye olmaktır. Bu arkadaşlar işten atılmasına rağmen üç fabrikada da üyelikler hızla devam etmektedir. İnşallah en kısa sürede yetkiyi alıp toplu iş sözleşmesine gideceğiz. 

Son dört yıla bir bakın, Türk Metal Sendikası’nın başlayıp da sonlandıramadığı bir işyeri var mı?

Türk Metal Sendikası Murat Kablo’da örgütlenecek. 9 Mayıs 2013’te sekiz, on bin kişiyle Kent Meydanı’nda alandaydık.
2821 ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Kanunu’nda yapılan değişiklik nedeniyle 9 ay uzamıştı.

O gün yapılan basın açıklamasının 21’inci gününde Türk Metal büyük zaferle sözleşmeye imza attı. Burada Murat Kablo’da da örgütlenme çalışmalarına başladık. 

İnşallah burada da aynı başarı tekrarlanacaktır. Burada işçilerin verdiği mücadele sadece kendileri için değil, kendilerinden sonra işçi olarak çalışacak örgütsüz herkesindir. Murat Kablo işçilerine sesleniyoruz. E-Devlet’e giriş yapın ve sendikaya üye olun, hakkınızı alın. Türk Metal’in 54 bin üyesi var. Türk Metal güçlüdür. Biz sonuç alınana kadar buraya gelip gideceğiz.”

KÜRESEL ÖLÇEKTE BİR FİRMA

Tahriklerden uzak durulmasını öneren Ruhi Biçer şu mesajı verdi:

“Tahrik edilip haklı olduğumuz konuda haksıza düşmeyelim. Bu fabrika Murat Kablo çalışanlarının olduğu kadar Türk sanayisinin, Türk insanının da emeği var. Bugüne kadar hiçbir yere zarar vermedik, bugünden sonra da vermeyiz. Murat Kablo rahat olsun…”

Türk Metal’in Türkiye genelinde örgütlenme çalışmalarını yürüttüğü Murat Ticaret’in İnegöl’deki fabrikasında da örgütlenme çalışmaları devam ediyor.

(Fabrikadaki örgütlenme çalışması, 18 Mart’ta bir kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Türk Metal’in Bursa’daki şube başkanlarından Kemal Durmaz’ın kendisinden sonrakilere bıraktığı bir nevi manevi yükümlülük! … Kendisi sevilen, sayılan bir sendikacıydı, rahmetle anıyorum.)

Murat Ticaret’in İnegöl’deki fabrikasının yanı sıra Bartın, Adana, İzmir, Gebze ve Kütahya (Tavşanlı) gibi çeşitli il ve ilçelerde fabrikaları var. Ayrıca 2008 yılından itibaren de yurt dışına açılan firmanın Çin (Xiamen, Xianyang) Makedonya, Almanya, Meksika’da fabrikaları ve ABDde ofis ve deposu bulunuyor. Yani küresel ölçekte bir firma.

SENDİKAYA ÜYELİK ANAYASAL HAKTIR

Hep yazdığım bir konudur… İşçilerin sendikaya üye olması, sendikaların işyerlerinde örgütlenme çalışması yapması anayasal bir haktır.
Ayrıca ILO Sözleşmesi gibi uluslararası antlaşmalarla da bağıt altına alınmıştır.

Ancak ne zaman sendikalar işyerlerinde örgütlenme çalışmalarına başlasa, ne hikmetse işverenlerin çoğunun, o güne kadar sorunsuz çalıştıkları işçilerin verimsiz olduğu, münafıklık yapıp işyerini karıştırdığı akıllarına geliverir.

Ve çoğunlukla da tazminatsız çıkış verip sendikaya üye olan ya da öncülüğünü üstlenen işçileri kapının önüne koyuverir…
Ardından işe iade davaları açılır, falan, filan… Artık ezberlediğimiz bir süreç işlemeye başlar. Sendika yetki almışsa, kimi işveren itiraz eder, iş yargıda çözümlenir. Yargı TİS yetkisinin sendikaya teslimi kimi zaman TÜMTİS’in bir işyerinde olduğu gibi yıllar sürer…

İşe iade davaları da en erken 1,5 yılda sonuçlanır!

Öte yandan Türk Metal Bursa’da üye sayısı 54 bine ulaşan güçlü bir sendikadır. İşten atılan işçileri sahipsiz bırakmaz. Hukuksal süreçte yanlarında olur. Donanımlı, güçlü bir hukuk ekibi vardır.

Artı sendikal faaliyet nedeniyle işten atılan işçileri  işsiz de bırakmaz. İşverenin sendika üyeliği kaynaklı kara listesi, sendikal örgütlenmenin olmadığı fabrikalarda geçerlidir. Haliyle de Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde sendikal faaliyette bulunmak, işe alınmamayı gerektiren bir mazeret olarak görülmez.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?