USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Metal ve Demir Ürünlerinin Katma Değer Vergisi uygulamasında değişiklik

05-05-2022

Gelişmiş batı toplumlarında da uygulama alanı bulan KDV yıllar içerisinde toplam vergi gelirleri içinde önemli bir paya sahip olmuştur.

 Kamu bütçesi açısından bu kadar önemli bir yere sahip olan KDV yıllar içerisinde yaklaşık olarak; toplam vergi gelirleri içerisinde yaklaşık %30’luk bir paya sahiptir.

Bu sebeple kamu bütçesi vergi gelirlerini güvence altına almak üzere bazı mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır.

Hiç kuşkusuz bu düzenlemelerin başında 2012 yılında hayatımıza girmiş olan “tevkifat” müessesidir.

KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

“Tam tevkifat” işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi; “kısmi tevkifat” ise hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise işlemi (teslim veya hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

 21.04.2022 tarih ve 31816 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 41 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ içeriğinde yer alan maddelerden birine daha önce bu köşede yazdığımız “KDV sadeleştirmesine ilişkin görüş ve önerilerimiz” başlıklı yazımızda belirttiğimiz bir konunun yer aldığını yazmıştık.

41 Seri No’lu Tebliğde karşımıza çıkan sürpriz bir mevzuat hükmü yer almıştır. Bu hüküm demirçelik ürünlerinin tesliminin tevkifat kapsamına alınması olmuştur.

Yapılan mevzuat hükmü değişikliği ile demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin, ithalatçılar tarafından yapılan teslimleri ile münhasıran cevherden üretilenlerinin üreticiler tarafından ilk tesliminde tevkifat uygulanmaz, bu safhalardan sonraki el değiştirmelerde ise tevkifat uygulanır.

Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanacaktır.

Tevkifat kapsamına; cevherden, hurdadan veya diğer ham maddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) demir-çelik ve alaşımı ürünler girmektedir.

Demir-çelik ve alaşımlarından mamul eşya (kapı, kapı kolu, köşebent, vida, somun, vida soketi, dübel, kilit, çivi, flanş, maşon, dirsek, kanca, menteşe, yay, bilya, rulman, zincir vb.) teslimlerinde tevkifat uygu-lanmayacaktır. Pek tabi ki kamu bütçesinin denkliği ve vergi gelirlerinin güvence altına alınması kamu maliyesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Lakin unutulmamalıdır ki, ülkemizin kalkınması ve işsizlikle mücadele açısından imalattan ihracat büyük önem taşımaktadır.

Bu doğrultuda başta otomotiv yan sanayi olmak üzere birçok imalat sektöründe ana hammadde olarak kullanılan ürünlerin tevkifat kapsamına alınması finansal yönetim açısından ihracatçı imalatçı şirketlere erken nakit çıkışı ile problem yaratılacaktır.

Konuya ilişkin görüş ve önerimiz imalatı ve nitelikli ihracatı destekleyici mali mevzuat hükümleri cari açığın kapanması ve ülkemizin kalkınması açısından çok önemlidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?