USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İhracat genelgesi uygulama sorunları

30-04-2022

Bedellerin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez."

04.01.2022 Tarihinden itibaren yürürlüğe giren İhracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen TCMB İhracat Genelgesine eklenen Ek madde hükmü uyarınca; "EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ye veya DAB a bağlanan ihracat bedellerinin %25 i İBKB’yi veya DAB ı düzenleyen bankaya satılır.

Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir.

" İhracat Genelgesinin 28/1 inci madde fıkrası (b) bendi uyarınca; ihracat bedeli dövizlerin (avans dahil) fiili ihraç tarihinden itibaren yurda getirilerek en az %80'inin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde bir bankaya satılması halinde ihracat hesabı aracı banka nezdinde kapatılır.

 1567 sayılı Türk Parasını Koruma Hakkında Kanun uyarınca yürürlüğe konulan İhracat Genelgesi, genel ve düzenleyici işlemlerden sayılır.

Söz konusu idari işlemin "yürürlüğe girmesi," hukuk âleminde sonuçlarını doğurması ve üçüncü kişileri bağlayıcı hale gelmesidir.

Somut olayda İhracat Genelgesi bir düzenleyici işlem olduğundan, 04.01.2022 tarihinde yürürlüğe girdiği yayın yoluyla duyurulmak suretiyle gerçekleşmiştir.

Bir başka anlatımla, konu ile ilgili İhracat Genelgesi hükümleri, fiili ihracatların gerçekleştirildiği 04.01.2022 tarihinden önce yurda getirilen ihracat bedeli dövizler (avans dahil) hakkında uygulanamaz.

Ancak, bankalar tarafından hatalı şekilde ihracatçıya gönderilen yazılarda; 04.01.2022 tarihli ihracat genelgesi doğrultusunda İBKB düzenlenecek tutarın %25’i kadar bedelin hesaplarında bulunması halinde, ihracat hesabı kapatılma belgesinin düzenlenebileceği ifade edilmektedir.

İdare hukukunda “genelge” hiyerarşik amirlerin (Örneğin; bakanların), hiyerarşi gücüne dayanarak astlarına, onların uygulamakla yükümlü oldukları kanunların yorumlanması ve uygulanması konusunda verdikleri emir ve talimatlardır.

Genelgeler yolu ile yürürlükteki kanun hükümlerine açıklık getirilir, yorumlanır ve bunların uygulanmalarında kolaylık sağlanır.

Bu anlamda, bir hukuk normu icraî bir işlem olup, genelge ise, “icraî işlem” değildir. Yani genelge, “iç düzen işlemi” olarak kabul edilir.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı - Vergi Dairesi Başkanlığı Vergi Dairesi Müdürlüğü’nce başsavcılıklara gönderilen yazı ile; İhracat Genelgesinin 28/2.b madde fıkra bendinde öngörülen istisnayı aşan 2022 yılı öncesine ilişkin ihracat hesapları için de doğrudan bankalarca veya 90 günlük ihtarname süresi içinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlığına/Müdürlüğüne terkin edilmek suretiyle kapatılmadığı ileri sürülerek, 1567 sayılı Türk Parasını Koruma Hakkında Kanunun 3/3. madde fıkrası uyarınca yasal işlem başlatılmaktadır.

Yazının gönderildiği Cumhuriyet Başsavcılığı İdari Yaptırım Bürolarınca da 1567 Sayılı Kanunun 3. maddesine muhalefet suçundan dolayı ilgili ihracatçılar hakkında idari yaptırım soruşturması yürütülmektedir.

Bu hatalı uygulamanın en kısa zamanda kaldırılması umudu ile, ailelerinizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?