USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursaspor’da Yaratıcılık ve Final Sorunu

24-04-2022

Kaliteli futbol, kaliteli oyuncular ile oynanır. Dünyanın en iyi teknik adam ve kadrolarını oluştursanız da, en çağdaş antrenman metotlarınıda uygulasanız,oynadığınız lige uygun futbolcu kalitesi ile bir futbol takımı oluşturamazsanız istenilen hedeflere varmak imkânsızdır.

Bursaspor son yıllarda maalesef takım yapılanmasında değişik unsurlardan (menajer, yönetim, teknik adam gibi) kaynaklı sebeplerden dolayı lige uygun iyi bir takım kadrosu ve futbolun ihtiyaçlarına cevap verecek problem çözecek iyi futbolcular bulamıyor yada buldurulamıyor.

Futbol oyununda futbolcuların finalleri, sonuçlandırmaları rakibe ve topa karşı oluşan durumları kendine ve takımına avantaj sağlayacak şekilde eyleme dönüştürebilmeleri için, çok iyi bir bilişsel kapasite ile beraber, oyun esnasında kendi duygularını kontrol edebilme, çevresindeki duygularıda yönetebilme becerileriyle birlikte, futbolculuk donanımlarıda futbolun tüm ihtiyaç ve gereksinimlerini yapabilecek düzeyde olmalıdır.

Futbol oyunu bilindiği gibi savunma ve hücum olmak üzere iki yönlüdür, birde savunmadan hücuma, hücumdan savunmaya dönük geçişler vardır. Savunma futbolu değişik oyun formasyonları ile oluşturulacak taktiksel bicimler ile fizik kalite ve kondisyonel durumu ön plana çıkararak antrenör merkezli olarak oyunculara oynattırılabilir. Hücum futbolu ise tamamen oyuncunun yaratıcılığı ve karar verme mekanizmalarıyla yüksek oyunculuk becerileriyle oyuncu merkezlidir. Hücumda her ne kadar antrenör tarafından oluşturulan bir taktik disiplin olsada oyunda netice almada, gol atmada, final paslarında, kendine ve takımına avantaj sağlayacak eylemi yapan futbolcudur. Onun için hücum da futbolculuk donanımı çok önemlidir, bu bireysel donanım rakibin aldığı tüm savunma tedbirleriyle oluşan problemleri çözer ve maç kazandırır.

Bursaspor’da bir şekilde oluşturulan mevcut oyuncu yapısıyla oluşan bu takım birçok tartışma ve eleştiri konusudur ve ligde kalma mücadelesi vermektedir. Fakat gün bunlar ile enerji tüketilecek gün değildir, mevcut durum budur. Bu kadronun üzerinden oluşacak oyun yapısı önemlidir, son Denizlispor maçında görüldü ki bu kadro mücadele ederek coşkulu isteki ve arzulu oynayarak birinci ve ikinci bölgece oyunun gereklerini yeterli düzeyde yapıyor görüntüsü verdi, sıkıntı üçüncü bölgede sonuç alınacak problem çözecek yerde, burada oyuncunun kendi donanımındaki inisiyatifleri kaliteli bir şekilde kullanma yetersizliği var.

Bursaspor sonuçlandırma bölgesinde son yıllarda ve bu sezon skor üretme sorununu yaşıyor,bu sorun mevcut kadro yapısıyla çözülür mü? Biraz zor görünüyor. Yapılabilecek şu olabilir, oyun yapısına biraz daha teknik kadrolar kafa yormalı sonuçlandırma bölgesinde yaratıcı oyuncu sıkıntısını orada çoğalarak birbirlerine yakın oynayarak bir oyuncunun yapabileceği bir aksiyonu o bölgeye gelecek birden fazla oyuncuyla gidermek daha olasıdır, biri vuramazsa biri vurur. Birine top gelmezse öbürüne gelir. Üçüncü bölgede alan paylaşımlı çogulcul oynamak atak sonuçlandırmasını sağlayabilir ve savunma içinde zaman kazanılabilir.

Sonuç olarak Bursaspor’umuza iyi taraftan bakarak her şeye rağmen Bursaspor ligde kalsın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?