USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

"Türkiye’nin en gelişmiş 8’inci ilçesi"nin 3. Yılı

21-04-2022

 Başkan Turgay Erdem, konuşmasına Bursa’da gerçekleşen terör saldırısını kınadı, şehit düşen Cengiz Yiğit'e Allahtan Rahmet ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise şifa dileyerek başladı.

Başkan Erdem şunları söyledi:

“Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem, Görev dönemimizin üçüncü yılını geride bıraktık. Zaman çok hızlı geçiyor gerçekten.

Bugünden geriye dönüp baktığımda görüyorum ki tarihin akışı içinde şanssız bir döneme denk gelmişiz. Pandemi, yangın ve sel felaketleri, ekonomik kriz gibi zorluklarla karşılaştığımız bir dönem yaşadık. Zor zamanlarda doğal olarak sosyal belediyecilik çalışmaları ön plana çıkıyor.”

Pandemi dönemindeki çalışmalara değindi:

“Pandemi başladığından beri gerek maske üretim ve dağıtımı, gerek dezenfeksiyon hizmetleri ile sağlık alanında toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığımız gibi, bu dönem birinci basamak sağlık hizmetlerinden mahrum olan mahallelerimize aile sağlığı merkezleri kazandırdık.

Ekonomik krizin ağırlığı altında ezilen vatandaşlarımız için çeşitli yardım faaliyetleri yürüttük. Dayanışma Marketi açtık.”

NİLÜFER’DE SOSYAL BELEDİYECİLİK

Nilüfer Belediyesi’nin sosyal belediyeciliği bakışının sadece erzak dağıtmaktan ibaret olmadığına dikkat çekti:

“Ancak bizim sosyal belediyeciliğe bakışımız erzak dağıtmaktan ibaret değil elbette. Biz hayatın her alanında ihtiyaç duyulan eğitimleri vererek toplumun her kesimini üretime yönlendirmeyi esas alıyoruz.

Örneğin Nilüfer Mesleki Eğitim Merkezi sadece 2021 yılında 29 branşta 2574 kişiye eğitim verdi. Bu eğitim çalışmalarıyla çeşitli beceriler edinen pek çok kişi, ürettiğini ekonomik değere dönüştürdü.

Yani kendisine yeni bir geçim kaynağı yaratmış oldu. İşsizlik toplumun kanayan yarası haline geldiğinde biz, yenilikçi iş fikirleri olan girişimcilere destek olmak üzere Sosyal Girişimcilik Merkezini kurduk. Bu merkez 25 sosyal girişim ile toplamda 49 sosyal girişimciye destek verdi.

Kırsal nitelikli mahallelerimizde Kadın ve Çocuk Akademileri kurmamızın altında da bu yaklaşım var. Sayısını 7’ye çıkardığımız akademilerde kadın ve çocuklara ihtiyaç duyulan her alanda eğitimler veriliyor.”

KIRSALDAKİ ÇOCUKLARA DESTEK

Başkan Erdem, Kırsala yani bildiğimiz köylere yönelik çalışmalara çok önem verdiklerin söyledi:

“Teknoloji çağındayız ve çocuklarımızı da ona göre geleceğe hazırlamamız gerek. Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği olduğunu söylemek mümkün değil.

O nedenle özellikle kırsaldaki çocuklara yönelik yapay zeka eğitim seferberliği başlattık. 2 adet kodlama atölyesi kurduk ve burada çocuklara 3 boyutlu yazıcı, kodlama ve ahşap modelleme eğitimleri verdik.

Fiber altyapısı olmayan 13 mahallemizi ücretsiz internete kavuşturduk. Bütün bunlar çocukların eğitim hayatına katkıda bulunmak ve onları geleceğe hazırlamak için.”

TARIM, GIDA VE İKLİM YILI

Nilüfer Belediyesi’nin en güçlü yanlarından biri de tarım ve tarımsal üretim alanındaki çalışmalar… Başkan Erdem bu konuyu da gündeme getirdi:

“Bizim her yıl bir tema belirleyerek ‘Tarım Yılı’, ‘Gıda Yılı’ ve son olarak ‘İklim Yılı’ temasını gündeme getirmemiz de sosyal belediyecilik anlayışımızın bir uzantısıdır. 3 yıl önce biz tarımla ilgili çalışmalar yaparken, ‘bu iş ilçe belediyesinin işi midir?’ diye bizi eleştirenler oldu.

Ama bugün geldiğimiz noktada herkes üretimin önemini anladı ve insanlar artık balkonlarında sebze yetiştirmeye başladı.

Yaptık çünkü; insanlığı bir gıda krizinin beklediğini görüyoruz, öte yandan bu ülkenin üretim potansiyelini de görüyoruz.

İstiyoruz ki herkes bunun farkına varsın. Fark eder ve harekete geçersek küllerimizden doğabiliriz. Bu ülkeyi yeniden kendine yetebilen bir tarım cennetine dönüştürebiliriz.

Onun için ata tohumlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. O en değerli mirası geleceğe aktarmak için uğraşıyoruz.”

TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ 8. İLÇESİ

Nilüfer Belediyesi’nin Türkiye’nin en gelişmiş  8’inci ilçesi olduğunu gündeme getirdi:

“Bugün Nilüfer nüfusu 520 bine dayanmış, herkesin yaşamak isteyeceği ve gelişme hızı yüksek bir ilçe. Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre Nilüfer, Türkiye’nin en gelişmiş 8. ilçesi durumunda. Bu duruma gelmemizde Nilüfer’e 35 yıllık geçmişinde emeği geçen herkesin payı var. O nedenle önceki dönem belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizler Nilüfer’e yeni değerler katarak yolumuza devam edeceğiz, ancak bir sitemim var.

Ne yazık ki ülkemizdeki siyaset anlayışının sıkıntılarını yaşıyoruz. Ekonomik kriz herkes gibi yerel yönetimleri de etkiledi, maliyetler iki katına çıktı ama bütçemiz 2 katına çıkmadığı gibi özellikle biz bu dönem büyük bütçe kayıplarına uğradık.

 Bursa’nın sanayi yükünü en çok çeken ilçesi Nilüfer’de sanayi bölgelerinden gelen emlak vergisi konusundaki kayıplarımıza bu dönem katı atık bedellerinde yaşadığımız kayıp da eklendi.

Sanayi bölgelerinden yıllık 50 milyon, katı atık bedellerinden de yıllık 45-50 milyon lira civarında kaybımız var.

Son olarak bölgemizdeki hazine arazilerinin satışlarından bize gelen pay da çeşitli yöntemlerle kesildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan sadece 2 satıştan 90 milyon civarında bir kaybımız oldu.

Bu paralar Nilüferlilerin parası, sahip çıkmak zorundayız. Nilüfer bölgesinde doğru dürüst bir devlet yatırımı yapılmadığını herhalde hepiniz görüyorsunuzdur.

Devlet yatırım yapmadığı gibi bizim gelirlerimiz de her geçen gün daha fazla budanıyor, adeta kolumuzu kanadımızı koparıyorlar. Daha önce de dile getirdim ama sesimizi duyan yok. Ben Nilüfer halkı adına bu ülkede, vicdanın siyasete üstün gelmesini diliyorum…”

 

NÜFUSUN HIZLA ARTMASINDAN YANA DEĞİLİZ!’
Toplantının soru cevap kısmında Turgay Erdem, Nilüfer’de nüfusun önceki yıllarda ortalama 10, 15 bin kişi artarken, 2021’de 35 bin kişilik bir artış yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz hızlı büyümeden yana değiliz. Büyükşehir Belediyesi 2035 projeksiyonunda Nilüfer’de 975 bin nüfus öngörülmüş. Böyle hızlı büyürse, hizmet geriye düşer. Nilüfer’de çoğu OSB olmak üzere 9 sanayi bölgesi var. Hiçbir ilçede bu kadar çok sanayi bölgesi yok. Teknosab olacak, Deri OSB ve Tekstil OSB tamamlanacak.”

Nilüfer’deki kaçak yapılaşmaya yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Nilüfer’de kaçak yapılaşma bizim gibi tüm belediyelerin büyük sorunu. Bürokrasi yara veriyor. Bugün 3 yıkım vardı; çevik kuvvet ile  gittik; 1 fabrikayı yıktık, 2 fabrika yürütmeyi  durdurma kararı almış.

Geçen hafta da 2 fabrikanın yıkımı vardı, onlar da mahkemeden yürütmeyi durdurma almışlardı, yıkamadık. Biz yapmadan, yıkamıyoruz. Önce tespit yapılıyor, tutanak tutuluyor, kişi belediyeye çağrılıyor, encümende görüşülüyor, tebligat çıkartılıyor, ondan sonra çevik kuvvet ile yıkıma gidiliyor.

Tesisler çelik profil ile yapılan yerler, yıkıyoruz, ama tarım alanları tahrip oluyor. Biz geçmişte kaçak yapının hazineye irat kaydedilmesini önermiştik. Vatandaşın malı kıymetlidir, böyle olursa, kaçak yapı yapmaz. Şimdi halk arasında imar affı söylentisi var. Zaten bazı kaçak yapılar affa girerek yasallaşmış yerler…”

ULUABAT VE KÜTAHYA’DAKİ ALTIN MADENİ

Uluabat’ın korunması hususunda ise ellerinden gelenleri yaptıklarını anlattı:

“Çalıştaylar düzenledik. Uluabat Ramsar sözleşmesi ile korumaya alınmış bir yer. Kütahya’da altın madenine karşı çevreciler mücadele veriyor. Kirliliğin göle akacağı konusunda uyardılar. Biz korunması için haykırıyoruz. Ama sorumluluk bizde değil, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz…”

Turgay Erdem bir soru üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite ile hazırlanan Master plana müdahil olmadıklarına değinerek “bizim planlarımızla uyum var mı, bilemiyoruz” dedi.

Ve sözlerini şöyle sürdürdü:

““Az sayıda kırsal bölge hariç, biz 25 binlik, 5 binlik planlarda sanayi, konut, ticaret bölgesi hepsini yaptık. Bizde yerleşim alanı kadar birinci sınıf tarım alanı var. Bursa’nın yeni sanayiye ihtiyacı yok. “

Başkan Erdem, Nilüfer’in zeytinliklerinde maden arama nedeniyle etkilenen bir alan olmadığını söyledi.

BAŞKA İLÇELERDEN NİLÜFER’E HAYVAN ATILIYOR!

Görükle’nin belediye olmasını 2024 seçimlerinden önce pek mümkün olmadığına değindi. Sokak hayvanlarına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Nilüfer’de sokak hayvanları bir sorun. Hem barınağımızla hem de hayvan severlerle birlikte bu sorun için mücadele ediyoruz. Farklı bölgelerden hayvanlar getiriliyor bölgemize.

Nilüfer Belediyesi olarak günde 30 ile 50 ardasında kısırlaştırma yapıyoruz. Kuruçeşme mahallemizde 45 dönümlük alanda hayvanlara doğal yaşam alanı oluşturuyoruz

Orası da yeterli olmayacak. Büyükşehir Belediyesi’nin Gümüştepe’de yaptığı doğal yaşam alanı ile birlikte belki bir şeyler yapabiliriz. Burada hayvan severlerle hayvan sevmeyenler arasında da bir çatışma var. Bir taraf hayvanları alın, diyor, öbür taraf da almayın, diyor. Hiçbir hayvan aç kalmasın diye besleme odakları oluşturduk.”

YENİ ÖĞRENCİ YURTLARI YAPILIYOR

Üniversite öğrencilerinin yurt sorununun da gündeme geldiği toplantıda Başkan Erdem şu bilgileri paylaştı:

“Öğrencilerin barınma sorununa destek olmak adına kız öğrencileri Çamlıca’daki huzurevinde, erkek öğrencileri ise Özlüce’deki Alzheimer evinde yarı dönem konaklattık. Öğrenciler daha sonra ev kiralayıp çıkmaya başladılar. Şu anda huzurevlerimize yaşlılarımızı kabul etmeye başladık. Nilüfer Belediyesi olarak yap işlet devret modeli ile bir yurt daha yaptırıyoruz. Ticari alanlar müteahhide, diğer katlar ise öğrenci yurdu olarak bize ait olacak. Bu şekilde iki yurt daha yapmayı planladık”

Nilüfer’de Büyükşehir Belediyesi’nin 0,50 emsal yetkisini çok yanlış kullandığını, Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın dava açtığını ve iptal ettirdiğini anımsatan Başkan Erdem, “300’ün üzerinde kentsel dönüşüm adası vardı. Yüzlerce blokun olduğu alanda emsal artışı yapıldı. Çok mağduriyetler oluştu. Çoğu giderildi. 10, 20 parselde sorun kaldı, onların da mağduriyetini gidermeye çalışıyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?