USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Acarsoy’da işten çıkartılan kadın emekçiler direniyor!

19-04-2022

Öz İplik İş Sendikası Bursa İl Başkanlığı, Örgütlenme Daire Başkanı Serkan Açıcı Acarsoy Tekstil’deki işten çıkarmalara yönelik şu açıklamayı yaptı:

“Bursa’da faaliyet gösteren Acarsoy Tekstil’de çalışan işçiler, bir süre önce sendikamız Öz İplik İş’e üye oldular.

İşçilerin sendikamız Öz İplik İş’e üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan 4 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır…”

‘GECE 21, 45’TE GÜVENLİK EŞLİĞİNDE KAPININ ÖNÜNE KONDULAR’

“Benim çok ağırıma giden şey şu” diyen Serkan Açıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biri 15 yıldır, diğeri 6 yıldır fabrikada çalışan iki kadın işçi gece vardiyasında saat 21,45’te güvenlikler eşliğinde kapının önüne konuldu.

Biri Emel Didir, diğeri Öznur Mantarcı. Olacak iş değil, insan kaynakları o saate kadar işçileri işten çıkartmak için mesai yapmış! Sendikal örgütlenme çalışmalarımızda ilk kez böyle bir işten çıkarmaya şahit olduk.”

SENDİKAL ÖRGÜTLENMEDE ONLARCA YILDIR HİÇ DEĞİŞMEYEN GEREKÇELER!

Onlarca yıldır Bursa’da sendikal örgütlenme, işten çıkartılan işçilerin direnişlerine yönelik konuları kamuoyuna aktarırım. Yıllardır hep aynı şey yaşanır…

O güne kadar sorunsuz görülen, 3, 5, 10, hatta 20 yıllık işçiler sendikaya üye olduklarında hele de örgütlenmenin öncüsü konumundaysalar birdenbire “performans düşüklüğü, işyerinde huzursuzluğa, kaosa yol açtıkları, diğer işçilerle geçimsizlik” gibi tazminatsız çıkışla karşı karşıya kalırlar!

Her defasında adeta tekrar tekrar sahnelenen bir tiyatro oyununu seyretmiş gibi olur insan…

Ne yazık ki, Anayasal hakkını kullanan işçilerin işe iadesi için açılan davalar, bundan 10, 25 yıl önce bir yıla kalmadan sonuçlanırken şimdi en erken 1,5 yılda bitiyor.

‘HER TÜRLÜ YASAL BAŞVURU YAPILDI’

Sendikal örgütlenme sırasındaki işten çıkarmalarda, işe iade davalarının neredeyse tamamı işçi lehine sonuçlanıyor ve işveren katlamalı bir tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya kalıyor…

Acarsoy Tekstil’de de sendikaya üye olan işçilerin işten çıkartılma gerekçeleri Serkan Açıcı’nın anlattığına göre aynı:

“İşten çıkartılan arkadaşlarımız sendikal örgütlenmenin öncüleriydi. Orada birkaç yıldan beri örgütlenme çalışması yapıyoruz. Bu arkadaşlarımız son dönemde biraz daha öne çıkmaya başladıklarında işten çıkarıldılar.  Gerekçe ise fabrika içerisinde huzursuzluk, kaos yaratmak, arkadaşlarıyla iyi geçinmemek gibi, 25’e 2’den işlem yapıldı.
Biz direneceğiz. Fabrika küresel markalarla iş yapıyor, onlarla iş yaparken insani şartları yerine getireceklerine dair sözleşme yapılıyor:”

Ayrıca Serkan Açıcı her türlü yasal başvuruyu yaptıklarını, işe iade davalarının ise açıldığını söyledi.

Öz İplik iş Sendikası’nın Bursa’da 6 bine yakın üyesi, toplu sözleşmeden faydalanan 4 işyeri var.

‘SENDİKAYA ÜYE OLMAK ANAYASAL HAKTIR’
Öte yandan Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreteri Samet Ceylan da Acarsoy Tekstil fabrikası önünde yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak Anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur.

İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Acarsoy Tekstil Tic. San. A.Ş. Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediyor.

Acarsoy Tekstil Tic. San. A.Ş. yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’nci maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.

Buradan Acarsoy Tekstil işverenine sesleniyoruz; çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş’i tanıyın…”

42 BİN ÜYESİYLE ÖZ İPLİK İŞ

Samet Ceylan sendikal örgütlenmenin Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekerek mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi:

Anayasa’nın önünde duramazsınız. Acarsoy Tekstil işçilerini, Öz İplik İş’i durduramazsınız. Bizimle, işçisiyle birlikte yürüyen her işyeri büyüdü, gelişti.  Acarsoy Tekstil işçilerinin örgütlenme mücadelesi de durmayacak, Acarsoy Tekstil emekçileri Öz İplik İş çatısı altında mücadelelerine devam edecek. Bunu böyle bilin.
Biz, üyelerimiz için buradayız.  730 bin üyesiyle HAK-İŞ, 42 bini aşkın üyesiyle Öz İplik İş Sendikası olarak üyelerimizin yanınızdayız.

Bir işçi hareketi olan sendikamız Öz İplik-İş; işçiyi dinleyen, haksızlığa dur diyen, baskılardan korkmayan, yılmayan, üyesinin her zaman yanında olan 42 yıllık birikimi olan bir sendikadır.

Öz İplik İş Sendikası olarak, bizler çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. İşverenin baskıcı tutumundan vazgeçip, işçinin sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı göstermesini istiyoruz. İşçilerin sesine kulak vermesini istiyoruz.”

İşveren yetkililerine diyalog çağrısında bulunan Samet Ceylan işten atılan işçilerin işlerine dönmesini talep etti.

‘SENDİKAL FAALİYET NEDENİYLE, BAŞKA GEREKÇELERLE İŞTEN ÇIKARTILDIK!’

Peki fabrika önünde direnen kadın işçiler ne diyor?

“ilk olarak 25 Mart’ta  5,5 aylık yeni eleman işten çıkartıldı, gerekçesi performans düşüklüğü idi. Ardından da diğer işçiler işten çıkartıldı…”

İşçiler sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkartıldıklarını savunuyor:

“2,5 yıl, 6 yıl, 15 yıl çalışan işçilere tazminatsız çıkış verildi. Ne İş-Kur’a ne de işsizlik tazminatına başvuramıyoruz. Sendikamız işe iade davalarını açtı. İşten çıkartılan kadın işçinin çocuğunu da hemen kreşten çıkardılar.”

Fabrikada çalışan işçi sayısı 450; neredeyse yüzde 75’i kadın…
İşten çıkartılan kadın işçilerin iddiaları arasında “fabrikada çalışan erkek işçilerin daha yüksek ücret aldığı; yarım saat öğle yemeği dışında çay ya da kahve molasının olmadığı; kimi zaman hastalanan işçinin yerine baktıklarında aynı performansın istendiği, izinlerin makinelerin bakımı ya da kurumu sırasında kullandırıldığı” gibi mobing de dahil pek çok husus yer alıyor…

DİRENEN ACARSOY EMEKÇİLERİNE KAMUOYU DESTEĞİ

Bir işçinin istediği sendikaya üye olması Anayasal bir hak!

Görünen o ki Acarsoy işçileri özlük, ve sosyal haklar ile eşit işe eşit/ insani ücret açısından sendikal örgütlenmeyi bir zaruret olarak görüyor.

Öte yandan DOSAB’taki Acarsoy Tekstil’deki direnişe bursa kamuoyundan da destek geliyor.

Bursa Temsilcisi Şermin Pank başta olmak üzere TAKSAV ailesi Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’ndaki Kardeş Türküler Konseri’ne işten çıkartılan Acarsoy işçilerini davet etti; Kardeş Türküler de sahneden desteklerini sundu.

Yine DİSK; KESK; Bursa Tabip Odası, Bursa Barosu, Türk-İş’e bağlı Tümtis ile TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu temsilcileri de Acarsoy Tekstil fabrikası önüne giderek direnen işçilere destek verdi.

İşten çıkartılan işçiler fabrika önündeki direnişlerini sürdürürken sosyal medya üzerinden açtıkları “Direnen Acarsoy Emekçileri” sayfasından da kamuoyuna seslerini duyurmaya çalışıyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?