USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tabiplerde seçim-1; Çağdaş Hekimler

06-04-2022

Kovid-19 salgınını başta olmak üzere çok sorunlu bir dönemi göğüsleyen BTO’da yıllar sonra 2 listeli seçim gerçekleşecek.
Çağdaş Hekimler bu dönem Dr. Tufan Kumaş’ın öncülüğünde, Yalçın Balkancı, Kadir Binbaş, Muhsin Güllü, Abdullah Karadağ, Sevtap Şimşek, Serap Topçuoğlu’ndan oluşan yönetim kurulu aday listesiyle seçime giriyor…

Listede 2020-2022 döneminden iki isim; Yalçın Balkancı ile Abdullah Karadağ yer alıyor. Başkan adayı Tufan Kumaş ise geçmiş yıllarda yönetim kurulu üyeliği yapmış deneyimli bir isim…

Çağdaş Hekimler seçim bildirgelerinde doktorlara şöyle sesleniyor:

“Biz hekimler; toplumsal barışı destekleyen, demokratik, laik, tam bağımsız ve hukukun egemen olduğu, sosyal devlet niteliğini koruyan, insan haklarını savunan ve çağdaş uygarlık düzeyine erişme hedefinden ödün vermeyen bir Türkiye Cumhuriyeti’nin mesleğimizin uygulanması için önkoşul olarak görüyoruz.

Bağımsız, bilimsel çok sesli, demokratik, çözüm üreten, birleştiren, meslektaşlarıyla barışık, iyi hekimlik değerlerine sahip çıkan, yenilikçi, güler yüzlü bir Tabip Odası için mesleğimize, onurumuza , geleceğimize, ülkemize sahip çıkıyoruz.”

CAĞDAŞ HEKİMLER’İN YÖNETİM ANLAYIŞI

Çağdaş hekimlerin yönetim anlayışları ise şöyle:

“Sağlık ve hekimlikle ilgili sorunlara yönelik etkin örgütsel/hukuksal mücadele vermeye ve gündem yaratmaya devam edeceğiz

Yönetim kurulu ve komisyonlarımızın toplantılarını tüm üyelerimizin katılımına açık olarak sürdürmeye devam edeceğiz.

Üyelerimizle etkin iletişim kurmaya devam edecek, üye olmayan meslektaşlarımızın Oda'ya üye olmalarını sağlamak için çabalayacağız.

Mevcut komisyon ve çalışma gruplarımızı koruyacak ve güçlendireceğiz. Hekimlik değerlerinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için etkinlikler düzenleyeceğiz.

Tabip Odası’nın kaynaklarını akılcı ve verimli kullanacağız. Oda'nın bütün uygulamalarında saydam olacak, yönetim kurulu kararlarını Oda'nın internet adresinden düzenli olarak duyurmaya devam edeceğiz.

Hesap verebilirlik kavramını çok önemsiyoruz. Yaptığımız ve yapamadığımız her şeyin hesabını üyelerimize vermeye devam edeceğiz.”

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN MÜCADELE’

“Tüm hekimlerin sağlık hizmeti sunumunda büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığına vurgu yapılan Çağdaş Hekimler seçim bildirgesinde şu mesaj veriliyor:

“Hekimler can güvencesinin olmadığı koşullarda, özel sektörde iş güvencesinden yoksun olarak hem kamu hem de özel sektörde ise gelir güvencesi olmaksızın görevlerini özveriyle sürdürmek için uğraş vermektedir. Karşı karşıya kaldığımız sorunların çözümü var. Sorunlarımızın çözülmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz!

Sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması amacıyla ivedi olarak Türk Ceza Kanunu'nda gerekli değişikliklerin yapılması için mücadele edecek hekimler küçük düşürücü tutum ve söylemlere son verilmesi için uğraş vereceğiz.”

Ayrıca özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerle işyeri ve aile hekimlerinin sorunlarının çözümünün yanı sıra “Malpraktis düzenlemelerinin acilen değiştirilmesi; performansa dayalı ücretlendirme adıyla uygulanan hizmet başı ödeme sisteminden vazgeçilmesi; asistan hekimler dahil tüm hekimlerin nöbet ertesi izin hakkı”na da değiniliyor…

BURSA TABİP ODASI KISA YÖNETİM TARİHÇESİ

Bursa Tabip Odası 1953 yılında kuruldu. İlk başkanı Dr. Arif Sözen idi; kurucu yönetim kurulunda Dr. Talat Berent ile Dr. Kemal Ataç ve Dr. Hüseyin Kurtoğlu vardı.

2000 yılından itibaren Bursa Tabip Odası yönetimlerinde 3 dönem hariç Çağdaş Hekimler grubu söz sahibiydi.

2000’de Prof. Dr. Müfit Parlak, 2001’de Dr. Candan Coşkun başkandı.  2002’de ise yönetim el değiştirdi. 2 dönem (2002-2004 ile 2004-2006) Dr. Murat Ünal’ın başkanlığındaki BTO yönetiminde şu isimler yer aldı:

“Dr. Ayhan Tetik, Dr. Ergun Şenel, D. M.Feyyaz Alpargun, Dr. Mustafa Esgin, Dr. Selim Giray Nak, Dr. Nejat Ertürk,  Dr. Yüksel Özkan…”

2006’da da Çağdaş Hekimler seçimi kaybetti; 4’e 3 karma yönetim “Prof. Dr. Yılmaz Emen’in başkanlığında Dr. Hasan Körfez, Dr. Ümit Sönmez, Dr. Jale Gürlüler ile “Dr. Bülent Aslanhan, Dr. Ersan Taşçı, Dr. Nejat Ertürk”ten oluştu…

2008 yılında Çağdaş Hekimler Dr. Bülent Aslanhan’ın öncülüğünde seçime girdi; seçimde milliyetçi çizgideki  Dr. Ümit Sönmez de liste çıkartınca 3 grup yarıştı. Ümit Sönmez, tahminlerin üstünde oy aldı ve Çağdaş Hekimler aradan sıyrılarak ve 8 yıldan sonra yeniden yönetimde söz sahibi oldu.

BTO’da 2010-2014 yılları arası 2 dönem Prof. Dr. Kayıhan Pala; 2014-2018’de Dr. Ertuğrul Aydın, 2016-2018 döneminde ise Dr. Güzide Elitez başkanlık yaptı. 

EN ZOR DÖNEMİ GÖĞÜSLEYEN YÖNETİM

2018-2020 ile 2020-2022 dönemlerinde yönetim kurulu Doç. Dr. Alpaslan Türkkan başkanlığında Dr. Ömer Levent Soydinç, Dr. Yücel Bender, Dr. Günhur Başıbüyük,  Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, Dr. Yalçın Balkancı, Dr. F.Abdullah Karadağ’dan oluştu.

Bu ekip, BTO tarihindeki en zorlu dönemi göğüsledi ve süreci başarıyla yönetti.

Kamuoyunun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri doğru bilgilendirmeydi. Sağlık çalışanlarının ise haklarının daha fazla savunulmasına ihtiyacı vardı. Hekimler, sağlık çalışanları salgın döneminde ölümüne çalıştı. BTO hem halkın hem de sağlık çalışanlarının yanında oldu.

Ve 2021 yıl sonundan itibaren son 4 aydır Türk Tabipler Birliği, dolayısıyla da BTO bir dizi eylemi içeren Oda yakın tarihinin en yoğun hak mücadelesinin içinde yer aldı.

Buna rağmen BTO yönetimi pek çok ilk’e imza attı. Sürekli Tıp Eğitimi Komisyonu çok etkin çalıştı; akademik yayınlar yapıldı, multidisipliner Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanlarının makalelerinin yer aldığı, tıp fakültesi öğrencileri, hekimler ve akademisyenler için kaynak niteliğinde 7 eser tıp bilimine kazandırıldı.

Sanalda çok sayıda mesleki bilimsel ve halkı bilgilendiren söyleşiler düzenlendi. “Sağlık Gündemi” Podcast yayınını hayata geçirildi.

Kentte halk sağlığını ilgilendiren tüm konularda refleks gösterildi; akademik odalarla işbirliğine gidildi. BTO, Bursa Veteriner Hekimler Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası bir araya geldi ve “Tek Sağlık Platformu” kuruldu,

Bursa Tabip Odası’na seçilecek yeni yönetiminin önünde aşması gereken çıta artık çok yüksek…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?