USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Murise verilen idarî para cezasının mirasçıdan tahsili

14-03-2022


Bu konuyu açıklığa kavuşturan, bizim de görüşüne katıldığımız Yargıtay Hukuk Genel Kurul İçtihat metni özeti şöyledir; “...  mirasçıya ve mirasçılara, sadece miras bırakanın akdî borçları değil, akit dışı borç ilişkileri sebebiyle doğan borçları ve hatta bunlar yanında vergi borçları da intikal eder. Kısacası küllî halef mirasçılar, miras bırakanın kişisel edim borçları haricindeki tüm borçlarından sorumludurlar. (...)
Sosyal Güvenlik Kurumunun gelirleri arasında sayılan sosyal sigorta ve genel ... sigortası prim gelirleri, idarî para cezaları, gecikme zamları ve katılım paylarının ilgililerce ödenmemesi hâlinde Kurum tarafından tahsili gerekmektedir.
506 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanun’un yukarıda yer verilen hükümleri uyarınca idarî para cezalarının tahsilinde 5326 sayılı Kanun’un 17. maddesine göre 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanmalıdır. (...) 
.. davacıların miras bırakanına işyerini Kuruma bildirme yükümlülüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle verilen idarî para cezasının, gerek 5326 sayılı Kabahatler Kanunu gerekse 506 sayılı Kanun ve bu Kanun’a aynı yönde düzenlemeler içeren 5510 sayılı Kanun kapsamında kabahat sayılan bir fiil nedeniyle uygulanan idarî yaptırım niteliğinde olduğu açıktır. Bu nedenle hukuka aykırı bir eylemi cezalandırma amacıyla verilen uyuşmazlık konusu idarî para cezası yönünden de Anayasa’nın 38. maddesinin 7. fıkrasında ifadesini bulunan “ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesi”nin uygulanması gerekir. Bu durumda hukuka aykırı eylemi nedeniyle idarî yaptırıma tâbi tutulan murisin ölümü ile idarî para cezasının tahsil kabiliyeti ortadan kalkmış olup cezanın mirasçılara geçen borç olarak kabul edilmesi ve bunun sonucu olarak da davacılar hakkında takip yapılması mümkün değildir.
49. Hâl böyle olunca ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkesinin idarî para cezaları için de geçerli olduğu, bu nedenle murise verilen idarî para cezasının tahsili için davacı mirasçılar hakkında takip yapılamayacağı gerekçesine dayanan direnme kararı usul ve yasaya uygundur.”
Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, miras bırakana verilen idari para cezalarından dolayı, mirası hem reddeden hem reddetmeyen mirasçıların ödemekle yükümlü olmazlar.
Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

(1)Yargıtay Hukuk Genel Kurulu  07.07.2021 tarih, 2018/825 Esas ve 2021/964 Karar sayılı içtihat metni, https://karararama.yargıtay.gov.tr (Erişim tarihi : 7.03.2022)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?