USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kadın gözüyle kadim şehir Bursa!

01-04-2022

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi, çok sayıda kadına yönelik farkındalık projelerine, seminer, çalıştay, kültür ve sanat etkinliklerine imza atıyor. Son olarak da kent kamuoyunun karşısına “Kadın Gözüyle Kadim Şehir Bursa” projesiyle çıktı.

 Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ve Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık ile kadın meclisi üyelerinin katıldığı toplantıda projenin tanıtımı gerçekleşti.

‘GELECEK NESİLLERE GÜZEL BİR ŞEHİR BIRAKMAK!”

Toplantıda söz alan Şevket Orhan, Kadın Meclisi’nin çalışmalarından övgüyle söz etti:

“Kadın Meclisimiz çalışmalarını gönüllülük esası çerçevesinde gerçekleştiriyor. Bursa’mız tüm hemşerilerimiz için yaşama ortamı olan çok güzel bir şehir, çok kıymetli ve kadim bir şehir.

Hava kirliği, su kirliği gibi nedenlerle son dönemlerde şehrimizi sıkıntıya soktuk. Gönüllü kuruluşlar Bursa’mıza sahip çıkacak, böylece gelecek nesillere güzel bir şehir bırakmış olacağız.

Bursa sadece bizlerin değil gelecek nesillerin de güzel ortamlarda yaşayacağı bir şehir olmalı. Bunun için taşın altına elimizi koyduk. Olumsuzlukları ne kadar aza indirebilirsek, dünya şartlarına ne kadar uygun hale getirebilirsek, o kadar başarılı oluruz. Her birimiz bu gayede mücadele ediyor, gayret gösteriyoruz.”

Başkan Şevket Orhan’ın iyi dileklerine katılmamak mümkün değil. Ancak şöyle bir düşündüm; biz babalarımız bize nasıl bir Bursa bıraktı, biz çocuklarımıza nasıl bir Bursa bıraktık, onlar çocuklarına nasıl bir şehir bırakacaklar!

(Şimdi şehrin havası kirli diyoruz ya! Benim gençliğimde şehrin havası berbattı. Şimdiki ölçümler yapılabilseydi, herhalde En tehlikeli sayıların kat be kat üstünde çıkardı. O yıllarda sobalarda, kaloriferlerde kömür yakılırdı. Kışın şehrin havası solunmaz hale gelirdi. Göz göz bakardık, lodos essin diye.

Atatürk Caddesi’nden baktığınızda Ulucami’nin görünmediğini, Altıparmak Caddesi’nin sarımtırak gri bir sisle nasıl görünmez olduğunu iyi hatırlıyorum.

Kim bilir kaç kişi o yıllarda sırf o hava kirliliği nedeniyle öbür dünyaya zamansız göçtü! Derken kademeli olarak doğalgaza geçildi; şehir o sarımtırak gri boğucu sisten kurtuldu. Şimdi de egzoz gazı, endüstriyel gazlar kirletiyor şehrin havasını. Ama derelerimiz temizdi. Sularımız kireçsizdi! Domates, biberler ata tohumlarıydı, lezzetliydiler. Bizim kuşağın ağzının tadının kaçalı çok oldu. Yeni nesil Çin tuzu, früktoz gibi lezzetlendiricilere bağımlı oldu! Yediğimiz her şeyde artık kimyasal var! Ve çağın vazgeçilmezi haline gelen sanal kirlilik çok!)

AMAÇ PROJE ÜRETİLMESİ, HAYATA GEÇİRİLMESİ

Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Mihrimah Kocabıyık ise proje yarışması hakkında bilgi verdi:

“Amacımız, kadınlarımızın üretim, ticaret, siyaset ve kültür sanat gibi pek çok alanda daha aktif rol alabilmesinin sağlanması, projeler üretilebilmesi ve yapılan projelerin hayata geçirilmesidir.

Bir kadına ulaşmak demek topluma ulaşmak demektir. Kadın, toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Bu bilinç ile eğitimden sağlığa, kültür sanattan hukuka, el becerilerinden iş ve meslek edindirmeye kadar çeşitli konularda birçok etkinlik gerçekleştiriyor, binlerce kadına ulaşıyoruz.”

KADINLARIN ŞEHRİN SORUNLARINA SAHİP ÇIKMALARI

Ve ’Kadın Gözüyle Kadim Şehir Bursa’ proje yarışmasının amacını şöyle özetledi:

“Proje yarışmasını Bursalı kadınların şehrin sorunlarına sahip çıkmaları, karar alma süreçlerine ve şehir yaşamının her alanına katılımlarını sağlamak amacıyla hazırladık. Fikir yarışmamız kurumsal ve bireysel herkese açık…”
Mİhrimah Kocabıyık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projede Kadın sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin, kooperatiflerin, vakıfların, hemşeri derneklerinin ve ilçe Kadın Meclislerinin bir araya gelerek yerel karar alma mekanizmalarına katılımlarının arttırılmasını amaçlıyoruz. Böylece Bursa’ya değer katacak projelerin üretilmesine ve bu projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlamış olacağız.”

SON BAŞVURU 20 AĞUSTOS’TA

Mihrimah Kocabıyık Kent Konseyi Kadın Meclisi çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’a teşekkür etti.

Yarışmaya katılan STK projeleri21 Ağustos 1 Eylül 2022 tarihleri arasında jüri tarafından değerlendirilecek ve en etkili ilk 5 proje ödüllendirilecek. Ödül töreni ise 11 Eylül 2022’de düzenlenecek…

“Kadın Gözüyle Kadim Şehir Bursa” proje yarışmasına, www.bursakentkonseyi.org.tr adresinde yer alan form doldurularak, 20 Ağustos 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecek.

KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ BİNLERCE KADINA ULAŞTI
Öte yandan etkinlikte Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Havana Yiğitalp ise Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin son dönemde hayata geçirdiği çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Havana Yiğitalp “Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak Amacımız; kadının, bu özelliklerini ortaya çıkarabilmesine destek vererek üretim, ticaret, siyaset, kültür sanat gibi pek çok alanda daha aktif rol alabilmesinin sağlanması, projeler üretilebilmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesidir” dedi…

Havana Yiğitalp’in paylaştığı Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin eğitimden sağlığa, kültür ve sanattan hukuka, iş ve meslek edindirmeye dek son iki yılda hayata geçirdikleri etkinliklerden bazıları şunlar:

“Hayat Eve Sığar; “Bir Kitap Gönder Bin Çocuk Okusun” gibi projeleri hayata geçirildi. Toplu kitap okundu ve yorumlandı. Afet Simülasyon Merkezi’nde 1250 kişinin eğitimi sağlandı.

Keçe, sabun, amugurimi, vitray, makrome, kağıt takı, kedi evi boyama atölyeleri düzenlendi. Salgında ülkelerine dönemeyen yabancı kız öğrenciler için benzeri atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

. 3 D Tasarım Atölyesi ile “İnsan Psikolojisi ve Duyular, Toplumsal Kimlik Bilinci, Evlilik ve Aile İçi İletişim, Çatışmalar ve öfke kontrolü konuları ele alındı.
Zoom üzerinden uzmanlarla bir araya gelinerek Kahkaha yogası, Kayıp kelimelerin izinde konulu etkinlikler düzenlendi.
“Haklarımızı Konuşuyoruz, Kadın Muhtarlarla Söyleşi, Bursa Nilüfer Kadın Korosu Şefi Aysel Gürel’le Neşeli Sohbetler, Spor Eğitmeni İle Masa başı Egzersizleri, Sağlıklı Beslenme, Motivasyon, Güvenli Gıda, Pandemide Ebeveyn ve Çocuk olmak, fotoğraf ve Seyahat üzerine söyleşi” Instagram üzerinden 9 canlı yayın ile binlerce kişiye ulaşıldı.

Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde KETEM taramaları yapıldı.”

:

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?