USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

O müdür görevden alındı!

24-03-2022

Keşke Mithatpaşa Ortaokulu’nda öğrencilerin kültür, sanat, spor ve akademik başarısıyla gündeme gelseydi…

Okul Müdürü Haydar Akın’ın sınıflarda  kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı oturtulması talimatının olduğu belge yollanıp, “Bu doğru mudur?” diye sorduklarında belgeyi inceledim. Önce inanamadım…
Açıkçası provokatörün ortalığı karıştırmak adına oluşturduğu bir sahte belge olduğunu düşündüm.

Birkaç yere sordum… Yanıt hep aynıydı; “Maalesef doğru!”
Konu yaygın basında da geniş bir şekilde yer aldı…

Öğretmenlere gönderilen antetli resmi yazıda şunlar yazıyordu:

Değerli öğretmen arkadaşlarımız 22.03.2022 tarihi itibari ile tüm sınıflardaki oturma düzeninin değiştirilmesi ve erkek öğrenciler ile erkek, kız öğrenciler ile kız denk geleceği şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Gereğini arz ederiz.”

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, konuyu gündeme aldıklarını ve Milli Eğitim Bakanı’na ilettiklerini söyledi…  

Lale Karabıyık gün içinde şu açıklamada bulundu:

“Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın, 22.03.2022 tarihinde öğretmenlere yazdığı yazıda kız ve erkek öğrencilerin ayrı oturtulmasını talep etmiştir.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 15’ inci maddesinde ‘Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir’ denmektedir.

Tabii ki bu son cümlede Kız Liseleri / Erkek Liseleri tanımlanmıştır, söz konusu okul karma bir okuldur, okul müdürünün böyle bir müdahalesi kabul edilemez. Zaten 1739 Sayılı Kanun’un 15.maddesine göre de okullarımızda karma eğitim yapılması esastır.

Okul müdürünün derhal görevden alınması gerekmektedir. İyi niyetli olduğu asla düşünülemez. Bu yaştaki çocukların psikolojisini de olumsuz etkileyebilecek, sınıf arkadaşlarını karşı cins olarak gösteren, çocukları potansiyel suçlu olarak algılatan bu tutum, çocuklarımıza, gençlerimize geleceğin Yüksek Yetenek İnşası hedeflediğimiz, çocuğun üstün yararını öncelediğimiz hedeflerimizle bağdaşmamaktadır. Hiçbir bahane oluşturulmadan okul müdürü derhal görevden alınmalıdır.”

 

CİNSİYETÇİ VE AYRIMCI YAKLAŞIM

Yaşanan olayla ilgili Eğitim Sen Bursa Şubesi okul önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul tarafından yapıldı:

“Osmangazi’de yaşanan bu örneğin ilk olmadığı bilinmektedir. Okul müdürünün, yetkisini ve haddini aşarak kız ve erkek öğrencileri cinsiyetçi bakış açısıyla ayrı sıralarda oturtmak istemesi, iktidar ve yandaşları tarafından sık sık gündeme getirilen karma eğitim karşıtlığının tipik bir sonucudur…”

Kurul sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çağ dışı zihniyetin kız ve erkek öğrencileri ayrı sıralarda, ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı ayrı okullarda okutulması fikrinin somut bir yansıması olduğu açıktır. Eğitim biliminin en temel ilkeleri ile çelişen böylesine çarpık ve hastalıklı bir yaklaşımın laik eğitime meydan okumak anlamına geldiği açıktır. Çocukların eğitiminden ve kişisel gelişiminden endişe duyan hiç kimsenin, ileriki yaşlarda çocuklarda farklı kişilik sorunları ortaya çıkarma ihtimali taşıyan böylesine cinsiyetçi ve ayrımcı bir uygulamayı kabul etmesi mümkün değildir. Bu tür uygulamaların asıl hedefi karma eğitimdir ve çocukların gelişimi açısından son derece tehlikeli bir durumdur…”

Nejla Kurul, okul müdürünün derhal görevden alınması gerektiğine dikkat çekti.

‘HAREMLİK SELAMLIK DÜŞÜ KURAN MÜDÜR!”

Eğitim İş Bursa Şubesi Başkanı Yeliz Toy ise öğleden sonra yine Mithatpaşa Ortaokulu önünde yaptığı açıklamada, Millî Eğitim Bakanlığı’nın liyakate göre değil kendilerine sadakate göre yönetici seçmesinin acı sonuçlarından birinin yaşandığını savundu.

Toy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okul müdürü Haydar Akın, öğretmenlere yazı göndererek kız öğrencilerle erkek öğrencilerin ayrı sıralara oturtulmasını istemiştir.

Dikkat çekmeyi vazife biliriz ki; ilk duyulduğunda kulağa münferit bir hadise gibi gelen bu olay, bütünün geldiği durum hakkında önemli bir göstergedir.”

Söz konusu okul müdürünün kanunun ve aklın sınırlarını aşarak haremlik selamlık bir okul düşü kurduğunu dile getiren Yeliz Toy şunları söyledi:

“Eğitimde şeriat uygulamalarının özlemini çeken bu müdüre okul yöneticilerinin yüzde 90’ı üyeleri arasından seçilen Eğitim Bir-Sen’in sahip çıkması da, eğitime gericiliğin nasıl bir mekanizmayla pompalandığını kamuoyuna bir kez daha göstermiştir.

Bu olay, uymakla yükümlü olduğu Milli Eğitim Temel Kanunu’nu dahi hazmedemeyen bir şahsın bile müdür yapılabildiğini ortaya koymuştur. Çünkü öğretmenlere gönderilen hadsiz talimat, “okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasını” esas kılan Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’ne açıkça aykırıdır.

Bu olay, zaman ve durum mefhumundan yoksun şahısların müdür yapıldığını da bir kez daha göstermiştir. Zira müdürün düşünü kurduğu Suudi Arabistan modeli haremlik- selamlık sınıflar için bu ülke 100 yıl ve bir Cumhuriyet kadar ileridedir.”

‘SORUŞTURMANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!’

Yeliz Toy sınıf düzeninin öğretmenin sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Sınıfta Cumhurbaşkanı bile öğretmenden sonra gelir diyecek kadar eğitim emekçisini yücelten bir liderin kurduğu bu Cumhuriyet, öğretmenlerin sınıf düzenine ilişkin kanuna aykırı talimatlar aldığı bir ülkeye dönüştürülemez. Başöğretmen Atatürk’ün eğitim neferleri olarak buna izin vermeyiz! 

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz: eğitimde şeriat düşleri kuran müdür Haydar Akın hakkında açılan soruşturmanın takipçisi olacak, bu skandalın göstermelik hamlelerle unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz! Başöğretmen ’in bizlere emanet ettiği gelecek nesillerin çağdaş eğitim hakkını, kimsenin karanlık düşlerine yedirmeyeceğiz!”

SORUŞTURMA VE GÖREVDEN ALMA

Öte yandan…

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, müdür Haydar Akın hakkında soruşturma başlattı… İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada "Kız ve erkek öğrencilerin oturma düzenine ilişkin hususlarla ilgili inceleme başlatılmış olup, konu hakkındaki çalışmalar tüm boyutlarıyla hassasiyetle yürütülmektedir" denildi…

Osmangazi Kaymakamlığı da yaptığı açıklamada söz konusu ortaokulda yaşanan hususlarla ilgili soruşturma başlatıldığına yer verdi…

Milli Eğitim Bakanlığı duruma el koydu. Mithatpaşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın’ın müdürlük görevinden aldı. Bundan sonra öğretmen olarak çalışabilecek…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?