USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gayrimenkule yatırım yapmak zorlaştı!

22-03-2022

Aslında satışlarda düşüş yok.

Bir yıl önce 0,64 oranındaki faizle yüzyılın satışları gerçekleşmişti. O yıl tüm zamanların en yüksek oranında satışları gerçekleşmişti. Tabi bu da tüm yılların satış oranlarını etkiledi.

Son üç yıldır yapı ruhsatları ile ilgili yönetmeliklerin güçleşmesi ve kentsel dönüşüm yolculuğunda alınan hatalı kararlar ile müteahhitler daha az oranda YAPI ruhsatına başvurdular.

Bu da gayrimenkul arttıramadı ve mülk fiyatlarının artmasına neden oldu. Ülkemizde inşaat maliyetleri de çok hızlı bir şekilde artıyor. 

Bazı ürünlerde fiyat artışları yüzde 100- 150’leri buluyor. İnşaat metrekare maliyetleri 5 bin liraya ulaştı. Bu artışlar daha üretilmeden inşaat fiyatının artmasına neden oluyor. 

“Gelecekte ne olacak?” derseniz…

Geçmişe bakmamız yeterli. Aslında gayrimenkul fiyatları dolar ve altına endeksli. Onlar arttıkça, gayrimenkul fiyatları da artıyor.

Eğer prim yapan bölgeyse fiyat daha da yüksek oranlarda artıyor.

 İşin sırrı piyasayı takip etmek ve gündemden kopmamak. İnsanlar nereleri tercih ediyor, nerelerden kaçıyor takip etmek lazım. 

Bursa’mız doğu, batı, kuzey, güney her yerden büyümekte.

Batı tarafı çok tercih edildiği ve büyümeye müsait olduğu için çok hızlı büyüyor. Doğu bölgesinde de pek çok mahalle ve OSB oluşmakta.

Kuzey ve güney dağ ve denizle sınırlı olduğu için yapılaşma daha az.

Bu bölgelerde de bağ evi ve küçük bungalov tipi yapılaşmalar revaçta.

Ülkemizde 2021 ekim ayında 137 bin 401 konut satışı gerçekleşti, aynı dönemde Bursa’da 4 bin 728 konut satıldı. 

Yatırımcılarımıza önerim ise şu; önce bir miktar para biriktirsinler.

Bozmak zor olduğu İçin altın ya da dolar olarak başlasınlar. Yaklaşık 100 bin liralık bir bütçeleri olduğunda küçük bir otomobile yatırım yapsınlar. Sonra bunun modelini artırmaya çalışsınlar.

Ev bedelinin yarısını oluşturduktan sonra otomobilini satıp kredi çekmeye hazır hale gelsinler. Hepinize mutlu günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?