USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa’da Nevruz coşkuyla kutlandı

21-03-2022

Aslında Bursa’da Nevruz bir Türk bayramı olarak yıllar önce Uludağ Üniversitesi’nde, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerden gelen öğrencilerin, Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton olmak üzere çeşitli dernek temsilcilerinin katılımıyla 21 Mart’ta Nevruz Bayramı kutlanıyordu…

(2000 yılında Görükle’de Rektörlük A Salonu’nda yapılan törende Handan Askeran Ton’un Nevruz gelenekleri arasında yer alan buğdayın çimlendirildiği semeni getirdiğini, çeşitli Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerin halk oyunlarını sergilediğini ve konser verdiği etkinliği izlemiştim…)

2005’TE BAŞLAYAN NEVRUZ KUTLAMALARI

Ancak Nevruz kutlamaları Görükle’deydi ve halkın katılımı da yoktu.

Bu nedenle sivil toplum kuruluşları Kafkaslardan Balkanlara Türklerin ortak bayramı olan Nevruz’un halkın katılımıyla kutlanmasını sağlamak amacıyla harekete geçtiler.  

2005 yılında dönemin Valisi Oğuz Kağan Köksal’a Bursa’da Nevruz Bayramı’nın kutlanması için dernek temsilcileri öneri götürdü.  Nevruz Bayramı Valilik onayı, ile 21 Mart 2005’te halkın da katılımıyla kutlanmaya başladı.

Hatırlıyorum; 2005 yılındaki ilk Nevruz yürüyüşü oldukça sıkıntılıydı. Vatandaş Nevruz’un kadim bir Türk bayramı olduğunu bilmiyordu. Katılımcıların boyunlarına bağladıkları geleneksel Yörük Türkmen keyfiyeleri bile yanlış anlaşılmıştı.

Nevruz, bayram olarak İlk yıl Orhangazi Parkı’nda; sonraki yıllar ise Kent Meydanı’nda yüzlerce Bursalının katılımıyla, coşkuyla kutlanmaya başladı.

Atatürk Anıtı’na çelenk konarak başlanan kutlamalarda Bursa Valiliği ziyaret ediliyor, Nevruz semeni sunuluyordu. Ardından Mehteran Takımı eşliğinde Kent Meydanı’na dek Nevruz yürüyüşü gerçekleşiyordu.

Kent Meydanı’nda konuşmalar yapılıyor, Özbek pilavları dağıtılıyor, örs dövülüyor, yakılan Nevruz ateşinin üstünden atlanıyor, halk oyunları ekipleri gösteri yapıyor, mini konserler veriliyordu.

2005 yılında başlayan Nevruz Bayramı kutlamalarına 2020 ve 2021’de Kovit-19 salgını nedeniyle ara verildi.

BİRLİK, BERABERLİK, BARIŞ MESAJLARI

Bu yıl Bursa Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamına alınan Nevruz kutlamalarında Kent Meydanı yerine Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı tercih edildi…

Etkinlik rotasından çok da şaşmadı; yani 16 yıllık Nevruz Bayramı kutlama program akışı aynen hayata geçti.

Her yıl olduğu gibi Nevruz Bayramı, kutlama komitesi tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı…

Bursa Valisi Yakup Canbolat’a komite üyeleri tarafından geleneksel buğday çiminin de yer aldığı semeni hediye edildi. Yumurtalar tokuşturuldu.

Türk Ocakları Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı burada yaptığı konuşmada Nevruz’un tüm Türk dünyasında kutlanan ortak bayramı olduğuna değindi. yakılan Nevruz ateşinin Türk dünyasında birlik ve beraberliğe vesile olmasını temenni etti…

Vali Yakup Canbolat da Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğuna vurgu yaparak Nevruz’un tüm dünyaya barış getirmesini diledi.

Etkinliğe sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra milletvekili Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ve Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz da katıldı…

NEVRUZ KOMİTESİ’NDE YER ALAN KURULUŞLAR

Nevruz Komitesi’nde yer alan kuruluşlar ise şunlar:

“Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi, Bursa Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (BESOB), Türk Ocakları Bursa Şubesi; Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, Bursa Uludağ Üniversitesi Türk Devletleri ve Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi; Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Bursa Irak Türkmenleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği, BAL-GÖÇ, DAĞDER, 

Bursa Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği; Bursa Uludağ Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi; Bursa Platformu Derneği, Rumeli Dernekleri Federasyonu (RUDEF)…”

Geleneksel Nevruz yürüyüşü, Atatürk Caddesi, Uzun Çarşı, Kapalıçarşı, Cumhuriyet Caddesi ve 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olmak üzere Mehteran Takımı eşliğinde gerçekleşti…

Meydanda ise Nevruz kutlama komitesi adına Azerbaycan Kültür Derneği Bursa Şubesi Başkanı Handan Askeran Ton konuştu… 

TÜRK DÜNYASININ KADİM VE ORTAK MİRASI

Nevruzun Bursa’da kutlanış tarihçesine değinen Handan Ton sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nevruz yeni yılın, doğadaki uyanışın Ergenekon’dan çıkışın ve yeni başlangıçların simgesidir. Türk dünyasının en kadim ve ortak mirası ile yaşatılan bir bayramıdır. Coğrafyasıyla, İçeriğiyle Türk etnik hayatının, tarihinin, halk felsefesinin bayramıdır.

Barış, bereket ve yeni umutlar Nevruz geleneklerinin özüdür. Bu gelenekler binlerce yıldır destanlarda, şiirlerde, türkülerde, aşıkların kopuz ve sazlarında ama en çok halkın yüreğinde yer bulmuş, kuşaktan kuşağa yol almıştır. Türk milleti Nevruzu Sevgi ve Barış bayramı olarak kutlamıştır.”
Nevruz’un geçmişten geleceğe taşındığına dikkat çeken Ton şunları söyledi:

“ Nevruz geçmişten geleceğe taşıdığımız köklerimizin çok önemli bir hissesidir, yeniden doğuştur, tabiatın insanlığa bahşettiği canlanmanın bereketi, müjdecisidir, yeni yıldır, Türklüğün Ergenekon’dan çıkışıdır.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra her dönemde ve özellikle günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz barış ve kardeşliğin sembolü, birlik ve beraberliğe yapılan bir çağrıdır.

İşte bu bayram Türk dünyasıyla olan bağımızın en önemli unsurlarından kardeşlik bağının bir örneği olarak nesilden nesile kutlanmaktadır.”

‘YURTTA VE DÜNYADA BARIŞ’

Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğuna değindi:

“Nevruz Bayramı Kutlama Komitesi olarak bizlerin Türk Dünyası adına kentimizde yapılacak olan her türlü etkinliğe destek vereceğimizi de bilmenizi isteriz.

Bu güzide komitenin bir temsilcisi olarak: Nevruz ateşinin ülkemizin, Türk Dünyasının ve tüm insanlığın kalbini sevgi ve kardeşlik duyguları ile ısıtmasını, huzur ve bereket getirmesini ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış’ ilkesinin ışığında hayat bulmasını temenni ederiz.’

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Süleyman Çelik, Milletvekili Atilla Ödünç ve Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan da yaptıkları konuşmalarda, Nevruz’un önemine değinerek tüm Türk coğrafyasına barış ve huzur getirmesini temenni ettiler.

Etkinlik demir dövme ve yakılan Nevruz ateşi üzerinden atlama ile devam etti. Halk oyunları gösterisi ile sonlandı…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?