USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İnşaat sektöründeki sıkıntının faturası ağır!

20-03-2022

Merinos Gölpark Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya İMSİAD yöneticilerinin yanı sıra şu kuruluş temsilcileri katıldı:

“İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar, Mimarlar Odası (MO) Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Gözütok,

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel, Harita ve Kadastro Mühendisleri (HKMO) Bursa Şubesi Başkanı Başar Bulut, Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Bursa Şubesi Başkanı Engin Er…

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneğİ (BURTİMDER) Başkanı Murat Çakmaker, Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendis ve Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) Başkanı Alptekin Şahintürk, Ahşap Sanayici ve Profesyoneller Derneği Başkanı Erkan Kalafat…”

 

‘İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİNİN LOKOMOTİFİDİR’

İnşaat sektörünün son dönemdeki sıkıntılarının gündeme getirildiği toplantıda konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç şunları söyledi:

“İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alır. 250 farklı iş alanıyla ustasından taşeronuna, mühendis ve mimarından müteahhidine doğrudan ya da dolaylı etkileşim halindedir.

Milyonlarca ailenin geçim kapısı olan inşaat sektöründe giderek artan bir daralmaya dikkat çekmek için bir araya geldik.

Halkımıza ev fiyatları ve kiralarda rekor artış olarak yansıyan inşaat sektörünün bu daralması, biz geçimini inşaat sektöründen kazanan, ustasından taşeronuna, mühendis-mimarından müteahhidine kadar her bir kesimde belirsizlik, iflas ve işsizlik olarak yansımaktadır.

Hem en temel insan ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacına cevap veren, hem de ülkemiz ekonomisinin taşıyıcı sektörlerinden biri olan inşaat sektörü, inşaat malzemelerinin ham madde ve yarı mamullerine gelen dövizdeki artışı aşan zamlar nedeniyle, ülkemize sağladığı katma değeri ve istihdamı sürdürmekte zorlanmaktadır…”

HALKIN EV SAHİBİ OLMA HAYALİ / KENTSEL DÖNÜŞÜM

Başkan Andıç Konut maliyetlerine dikkat çekti:

“İnşaat sektöründe kullanılan ham madde ve yarı mamuller döviz arttığında artıp düştüğünde inmeyip kalıcı hale gelen fiyat artıları gayrimenkul maliyetini artırıyor. Bu da halkı ev sahibi olma hayalinden uzaklaştırdığı gibi kentsel dönüşümü engelliyor ve inşaat sektörünün istihdam ettiği yüz binlerce insanı işsiz bırakıyor… “

Andıç, şöyle devam etti:

“İnşaat sektörünün kullandığı ham madde ve yarı mamullerde yaşanan bu fiyat artışının arka planına baktığımızda, iç piyasa ihtiyaçları karşılanmadan yapılan ihracatı görmekteyiz.

Halbuki, halkımızın barınma ihtiyacı gibi en temel insan ihtiyaçlarından birini sağlayan ve yüz binlerce kişinin geçim kapısı olan inşaat sektöründe iç piyasa taleplerinin göz ardı edilmesinin kaybedeni hepimiz olmaktayız.

 Bu nedenle, inşaat malzemesi fiyatlardaki aşırı artışın engellenmesi için, inşaat sektörünün kullandığı ham madde ve yarı mamullerde ihracatın, iç piyasa ihtiyacı karşılandıktan sonra yapılabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması ve keyfi fiyat artışlarının engellenmesi gerekmektedir…”

Andıç artan maliyetler nedeniyle kamuya iş yapan müteahhit firmaların ve onlara iş yapanlarla malzeme üreten firmalar dahil her kesimin iflas ve işsizlikle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak şu öneriyi getirdi:

“Bu çerçevede, kamuya yapılan işler için, ek fiyat farkının devam eden işler için iş bitim süresine kadar ödenmesi ve fiziki gerçekleşme oranı henüz yüzde 80’i geçmemiş işler için tasfiye hakkının tanınması gerekmektedir.

Aksi takdirde olan ev hayali kuran, kentsel dönüşüm bekleyen milyonlara ve nihayetinde hepimize olacaktır.”

AKADEMİK ODA VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ

Toplantıda söz alan akademik oda temsilcilerinden MO başkanı Şirin Rodoplu Şimşek mimarlar arasında işsizlik oranının yüzde 35-40 civarında olduğuna ve çok sayıda mimar ve mühendisin asgari ücretle çalıştığına dikkat çekti.

İnşaat sektörünün bileşeni olan İMO Bursa Şubesi Başkanı Ülkü Mercan Küçükkayalar da genç inşaat mühendislerinde işsizlik oranının yüzde 50’lere çıktığına, çoğu inşaat mühendislerinin düşük ücretle çalıştığına vurgu yaptı.
JMO Bursa Şubesi Başkanı Engin Er Bursa’da ortalama yılda 6 binin üzerinde ruhsatlandırma yapılırken, son dönemde ruhsatlandırmalardaki azalmanın sektörde krize işaret ettiğini söyledi.

MMO Bursa Şubesi Başkanı Ahmet İhsan Taşkınsel ise inşaat sektörünün sıkıntılarına yönelik bir çalıştay yapılmasını önerdi.
HKMO Bursa Şubesi Başkanı Başar Bulut ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün durmak üzere olduğuna, Bursa’da arka üretmede yeni bölgelerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
İçmimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Gözütok pandemi döneminde işlerinin arttığını ancak sonraki süreçte maliyetlerin arttığına dikkat çekti.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı da inşaat sektöründeki daralmadan çok fazla etkilendiklerini vurgularken….
Ahşap Sanayici ve Profesyoneller Derneği Başkanı Erkan Kalafat iki yılda hammaddenin metreküpünün 300 liradan 2 bin 500 liraya çıktığını. İthalatın ise Rusya ve Ukrayna savaşından etkilendiğini söyledi.

BURTİMDER Başkanı Murat Çakmaker ise en büyük sorunun kur ve fiyat artışları ile enerji maliyetindeki artışların olduğuna işaret etti.
DEMSİAD Başkanı Alptekin Şahintürk ise trenin raydan çıktığını, fiyat artışlarının süreceğini söyleyerek, enerji krizine vurgu yaparken. Yeşil Mutabakat ile maliyetlerin daha da artacağını söyledi.

Tablo şu…İnşaat sektöründeki sıkıntı her halükarda halka da yansıyor. Sektör bileşenlerinde işsizlik, iflas, ödeme sıkıntısı olarak ortaya çıkıyor ve milyonlarca kişi etkileniyor.

Öte yandan yeni konut üretilmeyişinin de vatandaşa yansıması yüksek konut satış fiyatları ve kira bedeli olarak tezahür ediyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?