USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kestel’de 400 gram ekmek 2024’e kadar 1 TL!

13-03-2022

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır özellikle de günümüz koşullarında önemi daha da artan bir hizmeti hayata geçiriyor.

Kestel Belediyesi tesislerinde üretilen 400 gramlık ekmek 2,5 yıldan beri vatandaşa 1 liraya sunuluyor.  Biz ise fırınlardan 200 gram ekmeği 3 liraya alıyoruz. Yani Kestel’de satılan 1 liralık ekmeğe, başka yerde vatandaş 6 lira ödüyor!
Başkan Önder Tanır; “Günde 6 bin civarında ekmek 1 liradan vatandaşa ulaştırılıyor.

 Artan hammadde fiyatlarına rağmen ekmeği aynı gramajda ve zamsız satmayı sürdürüyoruz. Türkiye’nin en ucuz ekmeğini vatandaşla buluşturuyoruz…

 Belediye Başkanlığımın dönem sonuna yani 2024’ün Mart ayına kadar da 1 liradan vereceğiz vatandaşımıza…” dedi.

Bu dağıtım muhtemelen Kestel’deki fırıncıların işine gelmez; ama dar gelirliler ya da ihtiyaç sahipleri için çok önemli bir katkıdır.

KESTEL’DE KADINLAR SORUN VE TALEPLERİNİ İLETTİ

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır; Vani Mehmet Mahallesi’nde yaşayan kadınlarla kahvaltıda buluşarak sorunları ve taleplerini dinledi.

Toplantı Çilek Yaşam Merkezi kafeteryasında düzenlendi. Toplantıda Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Başkan Yardımcıları Hasan Aras ile Fikir Hafızoğlu ve Kültür Sosyal İşler Müdürü Vekil Fatih Akın da hazır bulundu…

Başkan Tanır, Beyaz Masa görevlilerin kapı kapı dolaşıp mahalle halkıyla iletişim kurduklarını anlattı:

“Bu dördüncü buluşmamız. Diğer mahallelerde de devam edecek. Farklı meslek gruplarını bir araya getirdik. Birbirlerini tanımayan esnaf arkadaşlarımızın olduğunu gördük, o toplantıda tanıştılar. Bu da beklemediğimiz bir artıydı.”

Kestel merkezinde otopark sorununu çözecek altında 330 araçlık otoparkın odluğu meydanın aslında normal koşullarda şimdiye kadar biteceğini, ancak sokağa çıkma yasağı, kısmi çalışma gibi nedenlerden dolayı pandemiden etkilendiğini söyledi…

‘3 BİNE YAKIN ELEKTRİK VE SU FATURASI ÖDEDİK’

Salgın koşullarında yaptıkları çalışmalara atıfta bulundu:

“Salgın nedeniyle sıkıntıya düşen vatandaşlarımızdan bazıları faturalarını ödeyemedi. 3 bine yakın elektrik ve su faturasını ödedik. 20 küsur bakkal borç defterini kapattık. Tekrar yapmayı düşünüyoruz.

Şu anda dünya genelinde farklı nedenlerden dolayı gıda ve enerji fiyatları artıyor, ülkemiz de bundan payını alıyor. ülkemizde asgari ücretteki artış ve destek paketleriyle en azını geçireceğiz.

Hayvan barınağı bize ayrı huzur veriyor. İnşaat yüzde 90,95 seviyesinde ilk etapta sokak hayvanları barınağı ve diğer birimler bitecek. İkinci etapta hayvan kliniği ve hayvan oteli yapılacak.

Eski değirmen bitmek üzere. Eski Değirmen binası, 7 gün 24 saat açık olacak Millet Kıraathanesi ve Kütüphanesi olarak hizmet verecek. Alt katta salonlar olacak.

Ayrıca klasik asfalt gibi belediye hizmetleri de sürüyor. Bizim bu dönemde yapmamız gereken Kestel’in ekonomik ve sosyolojik değerini artırmak.
Marka değeri yüksek firmaların gelmesi lazım; Cep sinemalarının olduğu kurumsal firmalarla ilgili görüşmelerimiz sürüyor.”

PANDEMİ SONRASI ETKİNLİKLERE AĞIRLIK VERİLDİ

Başkan Tanır, Kovid-19 salgınının insanları bedensel olarak hasta ettiğini ama en çok da zihinlerde hasar bıraktığına vurgu yaptı:

“Annem düne kadar paketleri yıkıyordu. Bedensel hastalıkların yanı sıra Zihinsel travmaların olduğu bir dönem geçirdik. Bunu aşmak adına etkinliklerimizi yoğunlaştırdık. Şubat ayında her gün bir etkinlik yaptık. 1-10 Mart tarihleri arasında kitap fuarı gerçekleştirdik. Başta çocuk ve gençler dahil olmak üzere okuma alışkanlıklarını tekrar kazandırmak istiyoruz.”

Ardından da kadınlar tek tek söz alarak talep ve sorunlarını dile getirdiler.
İlk talep GÜlnaz Türe’dendi:

“Çocuklar için aktiviteleri takdir ediyoruz. Yabancı dil kursu olabilir mi? Şehir merkezine gidip gelmeleri zor oluyor!”

İkinci soru Emine Hanım’dan geldi: “TOKİ’ler nereye, ne zaman yapılacak?”

Başkan Önder Tanır şu bilgiyi verdi:

“250 konut Yenimahalle’de Jandarma’nın altında 5 katlı olarak yapılacak TOKİ İhalesini yaptı. Revizyon planı var. İnşaat bu yıl başlar”

Sümeyya Hanım mahalledeki Mandras Parsı’nda iyileşme ve güzelleştirme ile çeşme yapılmasını istedi.

Bir diğer talebi ise şöyleydi:

“Halk Eğitim Merkezi’nin aşçılık kursu var. Ev kadınları katılıyor. Maddi olarak kursiyer masrafa yetişemiyor. Malzeme parasını aramızda topluyoruz, bazılarımız veremiyor. Gürsu Belediyesi malzeme desteği veriyor. Kestel Belediyesi de verebilir mi?”

Başkan Tanır konuyu hemen not aldı, gereğini yapacaklarını söyledi.
Kardelen Parkı’ndaki bir işletme sahibi kadın ise satış yerlerinin üstünün kapatılmasını ve tuvalet yapılmasını istedi.

Projede orada tuvalet varmış; ama çevre sakinleri itiraz edip istememiş; Tanır işletmelerin üstünü kapattıklarında karanlık tünel gibi olacağını söyledi.

Melek Hanım ise kentsel dönüşümde olan yanlış anlamadıysam Tonga sokakla ilgili bir soru sordu. Kentsel dönüşümde hep aynı konu gündeme geliyor; yer sahipleri eskisi gibi bir verip birkaç daire almaya bakıyor. Oysa artık kentsel dönüşümde yer sahipleri üste para verip daire sahibi olabiliyor.

‘PLANDAN ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ!’

Kestel’de de mevzu aynı… Telaffuz edilen adaların tek tek yazamayacağım. Ama anladığım kadarıyla belediye denilen yerde 18. Maddeyi uygulayıp şuyulandırma yapmış; itiraz da olmamış.
Başkan net bir mesaj verdi:

“Bazı vatandaşlar belediyenin geleceğini ve şunu ya da bunu isterim diyeceğini düşünüp bekliyor.

Ya müteahhit yapacak ya da kendiniz yapacaksınız. Çoğunluk istemezse kimse sizi zorlayamaz. Üçte ikilik nitelikli çoğunluk gerekli. Artık Kestel’de pansumandan bir adım öteye geçtik. Geçmişten gelen sorunları çözmek için en randımanlı planı yaptık.

BUMİADile görüştük; yüzde 50, 45 ile hiçbir müteahhidin oraya girmeyeceğini söylediler. Biz orada bir nüfus planlaması yaptık. Yoğunluğu artırmayacağız. Bu planı bozmayacağız. Blok nizam 6 kat yaptık. Bir örnek yola çıktı. İlk altı kat çıktığında diğerleri de arkasından gelecektir. Biz bu plandan taviz vermeyeceğiz…“

KADINLARA SPOR SALONU

Kestel Belediyesi Otoparkı’nın en az kullanılan en üst katındaki 1000 metrekarelik alan Çilek Yaşam Merkezi’ne dönüştürülmüş.

Spor aletlerinin de olduğu merkezin salonlarında Kestelli kadınlar spor yapıyor. Öte yandan anneler çocuklarını da getirip çok cüzi bir ücretle oyun ve çalışma odası olarak oluşturulan sınıfa bırakabiliyorlar.

Yani bir yanda anneler sağlıklı yaşam için spor yaparken, çocukları da sosyalleşiyor, oyun oynuyor, resim yapıyor.
Ayrıca Kestel Belediyesi Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde diyetisyen ve psikolog da kadınlara hizmet veriyor. Kafeteryası ise herkese açık.

KESTEL HAYVAN BAKIM VE YAŞAM MERKEZİ

Sokaklarda yaralı ya da bakıma muhtaç kedi, köpek bulan hayvanseverler geçmişte ne yapacaklarını bilemiyor, çoğunlukla da ücretlerini bizzat ödeyerek özel veteriner kliniklerinde ya da Bursa Uludağ Üniversitesi’nin hayvan hastanelerinde ameliyat ettirip bakımlarını yaptırıyordu.

Artık yaralı ya da bakıma ihtiyacı olan sokak hayvanları, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım gibi merkez ilçelerde belediyeler nezdinde bulunan hayvan barınaklarındaki bakım merkezlerinde tedavi edilip iyileştiriliyor…
Yıldırım’daki bir mahallede yaşıyorum. Hasta bir sokak hayvanını tam veterinere götürecekken, bir arkadaşım Yıldırım Belediyesi barınağındaki merkezde her türlü ameliyat ve tedavinin yapıldığını söyledi. Aradım, gelip evden aldılar ve tedavisi süresince de bilgi alabildim. Belediyelerin bu tür hizmetlerini çok önemsiyorum.
Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezleri’nin sayılarının artması gerekiyor…

Kestel Belediyesi de dört dörtlük bir Hayvan Bakım ve Yaşam Merkezi yapıyor. Yeri tam da Çimento Fabrikası’nın alt tarafında… Kestel’e çok da uzak olmayan, kolay ulaşılabilir bir yerde.Projede her türlü detaylar düşünülmüş…

Yapılan çalışmaları yerinde gördüm…

İnşaatın birinci etabı bitmek üzere… Kestel Belediyesi basın bürosundan Gamze Keskin ve veteriner hekim Buse Yücel Budaklı ile inşaat alanını gezdik. Projede pek çok ayrıntı düşünülmüş…

Tedavisi yapılan hayvanların sahiplendirileceği yerler. Kedi ve köpeklerin dolaşabileceği açık alanlar var.

Köpeklerin kalacakları yerler yıkanıp temizlenmeye uygun bir şekilde ve hayvanın toprağa basma ihtiyacı öngörülerek topraklı alanlara şeklinde yapılmış. İlk girdiğimiz yerde 36 padok vardı. Her birinde beşer köpek barınabilecek. Birim yerden ısıtmalı.

Ameliyathanelerin, acil müdahalelerin yapıldığı birimler, hasta hayvanların operasyon sonrası iyileşme sürecindeki bakım odaları ayrıca bulaşıcı hastalık dolayısıyla karantina odaları var. İnşallah hiç olmaz ama kuduz bölümü de var.

Bir başka birim ise tırmanma tahtalarının da olacağı kedi evi olarak düşünülmüş. Bu birimler Veteriner Budaklı’nın verdiği bilgiye göre sağlıklı hayvanlar için değil. Hasta hayvanlar iyileştirilecek ya sahiplendirilecek ya da bulundukları yere bırakılacak.

Başta öğrenciler olmak üzere vatandaşların bilgilendirileceği, eğitimlerin verileceği toplantı ve konferans salonları var.

Projenin bir sonraki etabında ise vatandaşların evcil hayvanlarına yönelik kedi köpek oteli olarak hizmet verecek birimler de var… Birimde sahipli köpeklere eğitim verilmesi de planlanıyor.

Yani Merkez çok yönlü ve geniş kapsamlı olarak sokak hayvanlarının yanı sıra evcil hayvanlara da hizmet verecek bir Hayvan Yaşam merkezi planlanmış…

1.etaptaki pek çok yerin kaba inşaatı bitmiş; yakında bazı birimleri hizmete girebilecek durumda. 8 bin 600 metrekarelik alanda kurulması planlanan iki etaplı projenin 1400 metrekarelik ilk etabının 2021 Eylül ayında hizmete girmesi öngörülüyor…

KİTAP FUARI

Kestel’de ziyaret ettiğim etkinliklerden biri de iki yıl önce hizmete giren Kestel Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kitap Fuarı oldu. Fuat 1-10 Mart tarihleri arası düzenlendi…

Ben Hayati İnanç’ın konuşmacı olduğu söyleşiyi izledim. Kültür Merkezi’nin içini görmemiştim. Etkinliğin yapıldığı salon tahminimden büyüktü. Çoğunluğu lise öğrencisi olan bin 500 civarında katılımcının bir kısmı etkinliği ayakta izledi.

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın yanı sıra Kestel Kaymakamı Recep Öztürk, Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz, MHP Kestel İlçe Başkanı Tarkan Toraman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Uç, İlçe Jandarma Komutanı Can Ayhan da oradaydı…

Kitap fuarı o kadar kalabalıktı ki, doğru dürüst gezemedim bile. Kestel’de vatandaşım kitap fuarına ilgisi çok yoğundu…

Başkan Önder Tanır’ın mesajı ise şöyle:

“Kestel Belediyesi sanatla, kültürle, tiyatroyla ve sinemayla anılan ve tanınan bir belediye haline geldi. Bizler okumanın, eğitimin, ilimin ve irfanın her zaman destekçisi olduk, olmaya devam edeceğiz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, pırıl pırıl gençlerimizin her türlü ihtiyaçlarına karşılık veriyoruz.

Onları kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve daha soysal bir birey yapmak adına kültürel faaliyetlerimiz, eğitim ve spor kurslarımız, yarışmalarımız her geçen gün sayısı artarak devam ediyor. Bir çocuğumuzu dahi kötü alışkanlıktan uzak tutabiliyorsak, onlara yararlı bir alışkanlığı aşılayabiliyorsak işte biz o zaman Kestel Belediyesi olarak görevimizi tam anlamıyla yerine getirmiş oluruz.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?