USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sosyal kooperatifçilikte öncü: ÇEK

05-03-2022

ÇEK Ödül töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, ÇEK Başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak ÇEK’i anlatan bir konuşma gerçekleştirdi, ardından ödüllerin tarihçesinin anlatıldığı belgesel sunumu ve ödül töreni gerçekleşti.

ÇEK Prof. Dr. Müfit Parlak'ın konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Kovid-19 salgınıyla İki yıl amansız bir şekilde mücadele eden insanlık bugün ekonomik çıkarlar uğruna verilen savaşa tanıklık ediyoruz.

Hiçbir haklı gerekçe Rusya'nın uluslararası hukuku hiçe sayarak Ukrayna'ya başlattığı saldırıyı ve işgali meşru kılamaz.

Daha fazla acılar yaşanmadan kan ve göz ayı dökmeden barış girişimlerinin başlatılmasını ulus yaşamın bağımsızlığı tehlikeye düşmedikçe savaş cinayettir diyen gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yurtta barış cihanda barış deyişine kalplere ve akıllar kazanmasını diliyorum.”

3 MART 1924 TEVHİDİ TEDRİSAT KANUNU

3 Mart’ın anlam ve önemine vurgu yaptı:

Atatürk devrimlerinin, Türk aydınlanmasının temelinin atıldığı günde törenimizi yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. 98 yıl önce bugün laik eğitime uluslaşma sürecine, modernleşmeye, akıl ve bilime, kulluktan yurttaşlığa ilk adım atıldı, demokrasi tohumları toprağa serpildi.3 Mart 1924 tarihiyle hızlanan devrim önce yavaşladı, sonra geriye gitti…”
Prof. Dr. Parlak Türkiye’de eğitimi değerlendirdi:

“Okul öncesi 3-5 yaş eğitimi ve okullaşma oranı ortalaması OECD ülkelerinde yüzde 83 iken, bizde yüzde 39! Ülkemizde 15-19 yaş arası çocukların eğitime erişim oranı yüzde 69; OECD ülkeleri ortalaması yüzde 84.

Dünyamızı ve ülkemizi derinden etkileyen Kovid-19 salgını sürecinde en çok tartışılan konulardan biri de eğitimde fırsat eşitliği olmuştur.”

OECD’nin “Kovit-19 Salgınında Eğitim 2020” raporunun derinleşen fırsat eşitsizliğinin eğitim alanındaki yıkıcı etkisini ortaya koyduğunu söyledi.

 Prof. Dr. Parlak ÇEK 3 Mart Okulları’nın bilimsel yöntemleri uygulayan, sorgulayan, yabancı dil bilen, toplumsal sorumluluk ve demokrasi bilincine sahip, girişimci, sanatsal değerlere önem veren, sportif etkinlikler yapan, 21. Yüzyıl becerileriyle donatılan bireyler yetiştirdiğine dikkat çekti.

ÇEK’in 25 Temmuz 1995 tarihinde 23 kurucu ile başlayan eğitim yolculuğuna değindi:

“Bugün 1815 ortağımız, 246 çalışanımız, 1725 öğrencimizle çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. ÇEK ülkemizin kentimizin gurur kaynağıdır. Sosyal kooperatifçilik modeliyle yaptığı çalışmalar ülkemiz ve dünya kooperatiflerine örnek olmuştur.”

Kır Çiçekleri, ÇEK(İ)MECE, ÇEKİRGEM ÇEKSANAT, ÇEKVAK projelerini özetleyen Prof. Dr. Parlak; bundan sonraki hedeflerinin ise üniversite olduğunu söyledi. 

10 YILDA 163 KUPA BİNİ AŞKIN MADALYA!

ÇEK 3 Mart İlköğretim Okulu’nu 2011-2012 eğitim öğretim yılında açtıklarını, öğrencilerin aradan geçen sürede spor salonu olmaksızın 163 kupa, bini aşkın madalya kazandıklarını anlatan Prof. Dr. Parlak, “Çocuklarımızın sportif alandaki başarılarını daha yukarıya taşımak için spor salonumuzun proje çalışmalarını tamamladık. Günümüz rakamlarıyla 10 milyon liraya mal olmasını beklediğimiz spor salonumuzun yapımına yardım ve desteklerin esirgenmeyeceğini düşünüyorum.”

2022 yılı 17. ÇEK Ödüllerinde; Eğitim alanında Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doç. Dr. Canan Dağdeviren; Hizmet alanında Prof. Dr. Ulviye Özer, Prof. Dr. Ziya Gökalp Özer; Teşvik kategorisinde ise Müjdehan Örs Filiz ve Mersin Liselileri Derneği layık görülmüştü.

Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, ödülünü Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’den aldı.

Prof. Dr. Kayıhan Pala; sadece üniversitedeki öğrencileri eğiten bir akademisyen değildir. Kent ve ülke yararına bilim üreten, halkın sağlığını önceleyen ve halkı da eğiten bir aydındır. Halkın sağlığını önceleyen çevre sorunlarından Kovit-19 salgını süresince halkı doğru bilgilendirmeye dek buna tanık olduk.

Törende kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Kayıhan Pala “Keşke dünyada savaşın olmadığı barışım olduğu bir dönemde bu töreni düzenleseydik. Keşke halkın ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerine tam eriştiği günlerde olsaydık. 1924 yılında çıkan Tevhidi Tedrisat Kanunu sayesinde ben bu ülkenin okullarında eğitim gördüm” dedi. Pala, laik eğitim başta olmak üzere insan haklarından taviz vermeyeceklerini de sözlerine ekledi.

ABD’de dünyanın bilim ve teknolojide en iyi üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) akademisyen olan Prof. Dr. Canan Dağdeviren’in ödülünü ise ebeveynleri Mine ve Cahit Dağdeviren aldı.
Dünya çapında pek çok bilimsel başarıya imza atan Prof. Dr. Dağdeviren törene bir video ile katıldı. Tören için yazdığı konuşma bir bilim manifestosu niteliğindeydi. Başlı başına bir yazı konusu olduğundan önümüzdeki günlerde ayrıca ele alacağım.
Hizmet ödülü ise ÇEK Kurucularından Prof. Dr. Ulviye Özer, Prof. Dr. Ziya Gökalp Özer’e ÇEK eski başkanlarından Mümin Ceyhan tarafından takdim edildi. Bir rahatsızlık geçiren Prof. Dr. Ulviye Özer törene katılamadı. Hocamıza buradan geçmiş olsun dileklerimi  iletiyorum.  Eşi Prof. Dr. Ziya Gökalp Özer, eşi adına yaptığı konuşmada, Ulviye Özer’in Türk üniversite hayatına sunduğu katkıları ve ÇEK’e kuruluşundan itibaren verdiği desteği özetledi.

Mersin Liseliler Derneği adına Teşvik Ödülü Dernek Başkanı Zehra Ülker Arıkan’a takdim edildi. 1985 yılında, Mersin'den İstanbul'a gelen öğrencileri desteklemek için kurulan dernek, o günden bugüne binlerce öğrenciye burs başta olmak üzere sosyal, kültürel ve ekonomik  desteği verdiği için bu ödüle layık görülmüştü.

Teşvik Ödülü’ne layık görülen diğer isme gelince… Neden daha önce tanımadım, diye hayıflandığım bir kişi; Müjdehan Örs Filiz.  O da başlı başına bir yazı konusu.  Bursa Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bilişim teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Öğrencileriyle birlikte aldığı TÜBİTAK ödülleri var. Törende yaptığı kısa konuşmada “Meteverse’de öğrencilerimizle yola devam ediyoruz. 2014 yılından beri üzerinde çalıştığım ve geliştirdiğimiz sistem elinizdeki telefonla eğitim sistemine dahil olabileceğiniz bir çalışma” dedi. Müjdehan Örs Filiz daha metaverse gündeme gelmeden önce bu alanda çalışma yapmış… Son projesi “Giyilebilir 7/24 Eğitim "…

Projede laboratuvar, coğrafi konumlar, uzay gibi modellemesi ve çizimi yapılmış herhangi bir alanda evlerinden bağlantı kuran öğrenciler, öğretmenleriyle aynı ortamda etkileşime geçerek ders yapma imkanına sahip oluyor.

Törenin ikinci bölümünde Nebil Özgentürk tarafından oluşturulan ÇEK’i Köy Enstitüleri deneyimiyle bağdaştıran belgesel gösterimi ve Özgentürk ile kısa bir söyleşi gerçekleştirildi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?