USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tek bilebildiğimiz olasılıklar

03-03-2022

Sonuçta, uzun süredir biriken stres bölgemize bir istikrarsızlık getirdi. Ukrayna ve Rusya ülkemizin önemli ticari ortaklarındandır. Turizmden, yaş sebze- meyveye, enerjiden, tekstile vb. birçok alanda önemli alış-verişimiz ve tarihsel bağlarımız olan iki büyük devletten söz ediyoruz. 100 yıl önce oluşan bir pandeminin tekrarının sonlarındayız. 100 yıl önce bir dünya savaşını yaşamıştık.  Bugün hala maskeler yüzümüzdeyken liderler 3. Dünya Savaşı’ndan bahis etmektedir.
Önemli bir zaman diliminden geçmekteyiz. Şu an için sadece olasılıklardan söz edebiliriz.
Bu olay birkaç gün içerisinde sonlanarak bölgesel bir çatışma olarak mı kalacak, yoksa büyük bir savaşa mı evirilecek?
Krizin hızlı bir şekilde geride kalarak istikrarın sağlanmasını diliyoruz. Ancak bazı gelişmeler endişelerimizi arttırmaktadır.  Almanya, Hollanda ve ABD Ukrayna’ ya tank-savar, uçak-savar füzeleri verme kararı aldı. Ayrıca daha önce Rusya’nın savaş nedeni sayacağını açıkladığı swift yaptırımı açıklandı.
Kısa sürede bir çözüm bulunamazsa işin zorlaşacağı kesin.
Bir süredir bazı analizlerde bölgesel hatta küresel bir savaşa neden olabilecek bir ortamın içinde olduğumuz yazılıp çiziliyordu.  Varlık değerlerinin anlamsız noktalara ulaşmasının ardından, insanların hayatın pahalılığını karşılayabilecek gelir artışı sağlayamaması toplumsal depresyona neden olmaktadır. Dünyada olan budur. Bu umutsuzluk ortamı toplumsal çatışmaları ateşlemektedir.
Yıllarca bedava paraya bağlı oluşturulan “Balonun” acısı yavaş yavaş çıkmaktadır.
Şu an için sadece olasılıklardan söz edebiliriz, tarihsel döngünün neresinde olduğumuzu ancak ileride anlayabileceğiz.
Ümit ederiz,  barış hızlı bir şekilde tesis edilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?