USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Biz de AB de iklim değişikliğine karşı yeşil enerjiyi tartışıyoruz!

03-03-2022

Gelecek hafta size detaylarını aktaracağım, ‘’Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye’’ başlıklı istişare toplantısı Antalya’da yapıldı.
Avrupa Birliği Komisyonu da yeni yapılan nükleer enerji ve doğal gaz santral yatırımlarını yeşil enerji olarak kabullenmeyi tartışıyor. 
2 Şubat 2022 günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Finansal İstikrar, Finansal Hizmetler ve Sermaye Piyasaları Birliği Komiseri Mairead McGuinness, yapılan düzenleme ile yeni nükleer ve doğal gaz santralı yatırımları için çok katı kurallar belirlendiği ve birliğin 2050 yılında karbon nötr olma hedefine yönelik dönüşümünde özel yatırımları hızlandırmanın iklim hedeflerine ulaşmanın anahtarı olduğu, vurgusunu yaptı.
Mc Guinness konuşmasında düzenlemenin mükemmel olmadığını fakat iklim nötr olma hedefine yaklaştıran gerçekçi bir çözüm olduğunu ifade ederken değişiklik ile yatırımcıların potansiyel yatırımlarının nükleer veya doğa gaz içerip içermediğini de görmelerinin mümkün hale geldiğini kaydetti.
Komisyon önerisine göre bir doğal gaz yatırımının sürdürülebilir finansman açısından ‘’yeşil yatırım’’ olarak sınıflandırılabilmesi için mevcut bir kömürlü termik santralın üretimini durdurması, onu ikame etmesi gerekecek. Ayrıca bu yatırımların 31 Aralık 2030’a kadar devreye alınmış olması da gerekecek, aynı zamanda bu tesislerin kuruluş aşamasında en geç 31 Aralık 2035’te %100 yenilenebilir veya düşük karbonlu yakıt kullanacak şekilde tasarlanması gerekecek. Bu santralların doğrudan emisyonları kilovat-saat başına 270 gram karbondioksit-eşdeğeri, 20 yıllık ortalamalarının da 550 kg CO2/kWh seviyesinde kalmaları gerekecek. 
Yeni nükleer enerji santralı yatırımlarının da 2045 yılından önce inşaat izni almış olması gerekecek ve santralların yüksek seviyeli radyoaktif atıkları için bertaraf tesisine sahip olacağına dair ayrıntılı bir plan sunmaları gerekecek.
Komisyonun bu önerisi sonrasında birlik üyesi ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan farklı tepkiler geldi. 
Alman hükümet sözcüsü, Alman hükümetinin birçok defa nükleer enerjinin sürdürülebilir olarak sınıflandırılmasına karşı olduğunu dile getirdiğini hatırlatırken, doğal gazın geçiş teknolojisi olarak desteklenmesinin ise kabul edilebilir olduğunu kaydetti.
Bununla birlikte elektrik üretimini %75 düzeyinde nükleer enerjiden sağlayan birliğin ikinci büyük ekonomisi Fransa ise nükleer enerjinin de geçiş yakıtı olarak kabul edilmesini destekliyor. 
Avusturya ve Lüksemburg önerinin iptali için Avrupa Adalet Divanı’na başvuracaklarını duyururken, İspanya, Danimarka, Hollanda ve İsveç de Komisyona gönderdikleri ortak bir mektup ile doğal gazın yeşil yatırım olarak sınıflandırılmasına karşı çıktılar.
Kabul edildiği takdirde 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan yasa önerisinin reddi için, Avrupa Parlamentosu’nun çoğunluğunun veya en az 20 AB ülkesinin itirazı gerekiyor ama bu çoğunluğun sağlanamayacağı da öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?