USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa Yenişehir hızlı tren hattındaki gelişmeler

03-03-2022

Uzun sayılacak bir süre sonunda proje için; Bandırma - Bursa - Yenişehir - Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı şeklinde yeni bir karar alındı.

Son durum hakkındaki bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Projenin Bursa’dan Osmaneli’ne kadar olan kısmının 2023 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Ardından Bandırma’ya uzatılacak olan hat; yolcunun yanı sıra liman bağlantılarıyla yük taşımacılığında da kullanılacak.

Bu hattın temeli; devletin üst seviyede temsil edildiği bir katılımla Bursa - Mudanya yolu üzerindeki Balat mevkiinde 2012 yılında atılmıştı. Ancak aradan geçen 10 yılda deprem riski nedeniyle güzergahın değişmesi, kamulaştırmada yaşanan sorunlar, projelerin yeniden yapılması gibi nedenlerle süreç tamamlanamadı.Son olarak geçen yıl Ağustos ayında Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 201 kilometrelik hattın inşaatı ile elektromekanik sistemlerinin temini işi ihalesi yapıldı. İhaleyi 9 milyar 449 milyon liralık teklifi ile Kalyon İnşaat kazandı. İhale kapsamında 95 kilometrelik Bursa - Bandırma hattı, 56 kilometrelik Bursa - Yenişehir hattı ile 50 kilometrelik Yenişehir - Osmaneli hattı yer aldı. Firma 50 kilometrelik Yenişehir - Osmaneli hattındaki çalışmalara başlamak amacıyla Yenişehir Ebeköy civarında yaklaşık 45 dönümlük alanda şantiye kurulumuna başladı.

Projeye göre Bursa; Yenişehir ve Osmaneli üzerinden yüksek hızlı tren hattına bağlanacak, böylece Bursa - Bilecik - Ankara - İstanbul arasında kesintisiz ulaşım sağlanacaktır. Bu sayede Bursa - Ankara arası 2 saat 10 dakikaya inecektir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, projenin Bursa - Osmaneli bölümünde yılda 30 milyon yolcu ve 59 milyon ton/yıl yük taşınması öngörülüyor.

Osmaneli bölgesinde tünel inşaatları için ilk kazma vuruldu. Bu hatta 13 kilometre tünel yapılacak. Projenin finansman sorunu bulunmadığından, bundan sonra işlerin çok hızlı ilerleyeceği belirtiliyor.

Proje kapsamında 200 km/saat hıza sahip trenlerle; yolcunun yanı sıra yük taşıması da yapılabilecek ilk etapta Osmaneli - Bursa arasındaki kısım tamamlanacak. Bursa’nın 15 milyar dolarlık ihracat potansiyeli olan bir il olduğu hatırda tutulmalı. Bu potansiyel bugün karayoluyla dünya pazarlarına gönderiliyor. Raylı sistemler ve deniz yoluyla dünya pazarlarına ulaşmada bu yatırım büyük avantajlar sağlayacaktır. Proje; Bandırma limanına kadar uzatılacak. Ayrıca Gemlik’e de bir hat olacak. Toplam olarak bu proje Bursa için çok önem arz ediyor. Başlangıçtan bugüne, önemli bir zaman kaybı oldu. Akaryakıt fiyatlarının hızla yükseldiği bu dönemde bu projeyi mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak gerekiyor.

Çanakkale Köprüsü’nün öngörülen süreden 1,5 yıl önce bitirilebilmiş olması ülkemizin gücünün seviyesini gösteriyor.

Bulunan krediye devletin onay vermesinden sonra bu işin hızla yürütülmesi bekleniyor. Umarım devletin verdiği süre aşılmaz ve yıllardır bekleyen inşaat, mekanizasyon ve elektrifikasyon, zamanında tamamlanır.

Cumhuriyetimizin başlangıcındaki ilk 10 yılında; demiryolları inşaatında, o günlerin yetersiz teknolojik imkanlarına rağmen nasıl bir başarı hikayesi yazdığımızı hatırlamalıyız. Bugün çok daha güçlü bir Türkiye var.

Gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?