USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Öğretmenlik Meslek Kanunu

03-03-2022

Kanun ile öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olarak kabul edilmiştir. 
Öğretmenler bu görevlerini, Türk Millî Eğitimi’nin amaçları ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlü kılınmıştır.
Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenleneceği öngörülmüştür.
Öğretmenlik mesleğine hazırlık; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/ öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanacaktır.
Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmıştır.
Özellikle, mesleki gelişime yönelik olarak; Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlama ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlama konularına yer verilmesi, bu meslek sahiplerinde daha kaliteli bir eğitim ve öğretimi sağlayacaktır. 
Ayrıca, eğitim, öğretim tazminatı ile “Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümüne getirilen ve getirilecek olası iyileştirmeler de olumlu düzenlemeler olarak değerlendirilmektedir.
Anayasa ve diğer yasalar gibi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun da en üst seviyede olduğu iddia edilemez ve savunulamaz. Ancak, bu Kanun’da da zaman içinde uygulama ve gereklilikler karşısında değişiklikler yapılması olasıdır.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, ilk defa, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenler için söz konusu Kanun’un kabul edilmesi, önemli bir gelişme olarak sayılabilir. Kanun’un öncelikle öğretmenler için olmak üzere, tüm millet ve insanlığa hayırlı olmasını yürekten diliyoruz. Kanun’un hazırlanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülmesi ve kabulü ile yürürlüğü için, emek ve zamanını verenleri tebrik eder, şükranlarımızı sunarız. Ailenizle esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımızı sunarız.

(1) 14 Şubat 2022 tarih ve 31750 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7354 numaralı “Öğretmenlik Meslek Kanunu”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?