USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Technomix’te 8 Mart arifesinde işten çıkartılan sendikalı kadınlar!

02-03-2022

Şunun şurasında 8 Mart Kadınlar Günü’ne 6 gün kaldı.

Ne yazık ki aslı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart arifesinde; Bursa’da bir fabrikada emekçi /işçi kadınlar Anayasa’nın kendilerine tanıdığı sendikaya üye olma hakkını kullandıkları için kapının önüne konuyor.

Metal işkolunda en fazla üyeye sahip olan Türk Metal, 12 Ocak’ta, yıllık yüzde 65,67 oranında ücret artışının sağlandığı toplu sözleşmeye imza attı. Metal işkolunda örgütlü diğer sendikalar da aynı oranda zam aldı.  
Ve metal işkolunda sendikalı ve sendikasız işçilerin çalıştığı fabrikalarda ücret makası iyice açıldı.

Bu da sendikasız metal işçilerinin sendikalara yönelimini hızlandırdı. Elbette asgari ücreti bile çok bulan ve pek çok sosyal hakkı vermeden işçileri çalıştıran işverenler, bu durumdan hoşnut değildi…
İşçi sendikalarının örgütlenme yaptığı işyerlerinde işverenlerin refleksi ortaktır; hemen sendikaya üye olan öncü işçileri kapının önüne koyarak, böylece geride kalanları yıldırıp sendikasızlaştırmak!

Her ne hikmetse, tüm sendikal örgütlenmenin olduğu işyerlerinde o güne dek sorunsuz çalışan işçiler birden bire en hafifinden “performans düşüklüğü” olmak üzere üretilen ve kimi zaman da tazminatsız çıkışa yol açan çeşitli gerekçelerle kapının önüne konur…

Sendikaya üye oluncaya kadar “İyi” olan işçi bir anda “kötü” çalışan oluverir…

Ve ardından sendikalar işten atılan işçiler için direnişe geçer; çoğunlukla da işten atılan işçiler işe alınıp toplu sözleşmeler imzalanır. Türk Metal’in Bursa’da direniş yaptığı pek çok işyerinde toplu sözleşme yaptı.
Metal işkolunda en fazla üyeye sahip olan Türk Metal Sendikası’nın Türkiye genelindeki üye sayısı 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle 215 bin 174’tü; şu anda 220 binin üzerinde. (Temmuz 2021 itibariyle Özçelik-İş Sendikası’nın 42 bin 317; Birleşik Metal-İş’in 31 bin 824 üyesi var.)

Türk Metal’in Bursa’daki üye sayısı ise 54 bini buldu. Her geçen gün de artıyor. Bursa’daki 7 Türk Metal Şubesi var güçleriyle yeni işyerlerinde örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor.

8 MART ARİFESİNDE EMEKÇİ KADINLAR KAPININ ÖNÜNE KONULDU

Onlardan biri de Technomix. Firmanın fabrikalarında 450 kadın işçi çalışıyor.
Ocak ayında başlayan örgütlenme çalışmalarında sona doğru gelindi…
Türk Metal Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem “Technomix’te bir fabrikada üye çoğunluğu oluştu. Yetki için bakanlığa başvurduk. Diğer fabrikada da yetki almak üzereyiz” dedi.

Ve… Hep olan oldu!

Türk Metal ve işçiler Anayasa’da tanımlanan haklarını kullandıklarında, Technomix fabrikası işvereni işten çıkarmalara başladı.

8 Mart Dünya Emekçiler Günü’ne günler kala Technomix’te çalışan sendikalı kadın işçiler; kapının önüne kondular.
Ve fabrika önünde direniş başladı. Türk Metal Sendikası’nın Bursa’daki tüm şubeleri destek veriyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan kadın-erkek emekçiler vardiya çıkışlarında fabrika önüne giderek Technomix çalışanlarına ve işten çıkartılan kadın işçilere destek oluyor.

‘5 YILLIK YA DA 10 YILLIK İŞÇİ DE, YENİ GİREN DE ASGARİ ÜCRET ALIYOR’

Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem ile görüştüm şunları söyledi:

“Ocak ayında örgütlenme çalışmalarına başlamıştık. İşveren üçer beşer üyelerimizi işten çıkarttı. İşten çıkartılan Türk Metal üyesi kadın işçi sayısı 20’ye ulaştı.

Technomix’in 2 fabrikası var; birinde yetki başvurusu yaptık, diğerinde ise yetkiyi almak üzereyiz. Uluslararası şirketler için üretin yapan fabrikaların son kontrollerinin yapıldığı bir işletme. Sendikal örgütlenme Anayasal bir haktır.

 İşveren içeride ikna odası kurdu, herkesi yanına çağırıp sendikadan istifa etmesi için baskı yapıyor. Sendikaya üye olan işçiler işten çıkartılıyor, yeni işçilerin alındığı bilgileri geliyor...”

Erdem’e halen Technomix’te çalışmakta olan işçilerin kaç lira aldıklarını sordum; şu yanıtı verdi:

“Asgari ücret alıyorlar. 5 yıllık işçi de, 10 yıllık işçi de, yeni giren de asgari ücret alıyor.”

Eeee, elbette Technomix işçisi kadınlar sendikalı olmak, toplu sözleşmeden yararlanmak ister! Neden istemesin ki! Hele de bugünün koşullarında!
O fabrikada kadınlar adres belli olsun ya da hobi amaçlı mı çalışıyorlar ki, aldıkları ile sendikalıyken alacakları ücret/ sosyal ve özlük hakları umurlarında olmasın!

(Hoş kadın işçilere “Kocalarına ya da eve destek için ek iş yaptıkları”nı söyleyen ve bu yüzden de yeni işe girenle 20 yıllık işçi kadına niteliksiz ve ek iş yapıyorlar diye aynı ücreti veren işveren de gördüm!  Kadınlarla aynı işi yapan erkeklere “Ek iş” yapmadıklarından olsa gerek bir tık daha fazla para vererek kıdemlerini tanıyorlardı!)

MESUT ERDEM’DEN İŞVERENE MESAJ

Başkan Mesut Erdem sendikaya üye olmanın işçinin Anayasal hakkı olduğunu savundu…

Her gün olduğu gibi bugün de fabrika önüne giden Başkan Mesut Erdem yaptığı konuşmada “Tamamı kadın işçilerden oluşan kadınlara 8 Mart arifesinde kadın emekçilere yapılan bu reva mıdır?” diye sordu…

Ardından da şunları söyledi:

“Bizim iki üç günde gideceğimizi düşündüler. Sizin haklarınız alınıncaya kadar buradan gitmeyeceğiz. Bizim derdimiz yıkmak değil, yapmak.

Türk Metal ya da herhangi bir sendika girdi diye işyerlerie bir şey olmaz! İçeride baskıların arttığını duyuyoruz. Biz daha baskı yapmaya başlamadık. Burada gelenler temsilci arkadaşlarımız. Her gün sayımız artıyor. İçeride baskılar devam ederse, işten atılmalar sürerse, biz buraya çadırımızı kuracağız ve direneceğiz…”

Ardından işverene şu mesajı verdi:

“Biz Türk Metal olarak mutlaka başarılı olacağız. Bizim işimiz yıkmak değildir. Bakın kapının önündeki direniş her geçen gün büyüyor.

Gelin bir an önce anlaşalım, işçi arkadaşlarımızın sorunlarını bir an önce çözelim.  Şayet bu böyle olmazsa, sizin düşündüğünüz gibi de olmayacak. Biz buradan gitmeyeceğiz.

Yol yakınken dönün, biz masada anlaşmaktan, çözümden yanayız. Ama ‘Masada anlaşamayız, biz buraya sendika sokmayız’ derseniz; zaten sendikayı siz değil işçiler ister. Onlar istediği sürece biz buradayız.”

HEP AYNI HİKâYE!..

Mesut Erdem Technomix işçilerine “Asla korkmayın, asla yılmayın. Türk Metal Sendikası güçlüdür ve her türlü yanındayız, sonuna kadar” mesajını verdi.

Etkinlik sırasında sık sık “Yaşasın onurlu mücadelemiz”; “Sendika haktır”; “Dik dur eğilme, Türk Metal seninle”; “Direne direne kazanacağız”: “İş ekmek yoksa barış da yok”; “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı…
Hep aynı hikaye… İşverenlerin işine işçiyi sendikasız çalıştırıp karı maksimize etmek geliyor. İşin içine sendika girdiğinde işçinin özlük, ücret ve sosyal haklarını teslim etmek zorunda kalıyorlar. Bu yüzden de, ülkemizde sendikal örgütlenme Anayasa’da tanımlanmış bir hak olmasına karşın işverenler bu hakkı işçilere kullandırtmamak için her yolu deniyor. Sendikalar

Technomix’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü arifesinde 20 işçiyi kapının önüne koydu, bu hafta içerisinde yenilerini de işten çıkartabilir. Hak mı? Almanya’daki fabrikasında bunu yapsa Alman yasaları ne der acaba?

Kadın STK’ları; 8 Mart’a kadar uzlaşı sağlanamazsa, yaptığınız açıklamalarda sendikaya üye oldukları için baskıya maruz kalan yüzlerce Technolix kadın işçisini ve bu yüzden işten atılan kadın işçiyi ve kapının önüne emekçi kadınları da hatırlayın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?