USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İMO’da 28 yıl sonra Çağdaş Mühendisler seçimi kazandı

21-02-2022

Bursa için en önemli akademik odalar arasında olan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi genel kurulunun seçimli oturumu bugün gerçekleşti. 5 bin 236 üyesi olan Oda’da Cevat Şahin başkan adaylığında Çalışma Grubu ile Ülkü Mercan Küçükkayalar’ın başkan adaylığındaki Çağdaş Mühendisler Grubu yarıştı.
Ülkü Mercan Küçükkayalar 1056 oy alırken Cevat Şahin 1013 oyda kaldı. Yönetim kuruluna Çağdaş Mühendisler’den 6 kişi, Çalışma Grubu’ndan 1 kişi girdi.

İMO Bursa Şubesi’nde yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

Ülkü Mercan Küçükkayalar, Gonca Hüyüklü, Ayşegül Kebir, Emrah Mutlu, Deniz Gürel, Aykut Ertürk ve  Cevat Şahin (Çalışma Grubu).

Çağdaş Mühendisler listesinden Uğur Üçöz liste dışı kaldı.

Edinilen bilgiye göre; İMO Genel Merkez delegelerini de 1 oy farkla, 1016’ya 1015 olmak üzere Çağdaş Mühendisler kazandı

Delegasyondaki sonuç seçimde son dakikaya kadar nasıl bir başa baş rekabet yaşandığını gösteriyor…

Bu sonuç Çalışma Grubu’nun hiç beklemediği bir şeydi.

28 yıldır oda yönetiminde olmanın verdiği özgüven ile seçimi kazanacaklarından emin bir tablo çiziyorlardı.
Başkan adayı Cevat Şahin; seçimi kaybederek, yönetimi Çağdaş Mühendisler’e teslim eden başkan adayı olarak hem şube hem de ÇalışmaGrubu tarihine geçti.

Keza, Ülkü Mercan Küçükkayalarda 28 yıl aradan sonra Çağdaş Mühendisler’in seçim kazanan başkan adayı olarak oda tarihindeki yerini aldı.

Üyelerin büyük çoğunluğunun erkek mühendislerden oluştuğu Oda yönetim kurulunda kadın mühendislerin sayısı ise 3!
 İMO Bursa Şubesi yönetiminde 28 yıldır Çalışma Grubu söz sahibiydi.

3 dönemdir yani 6 yıldır şube başkanlığını üstlenen Mehmet Albayrak yeniden aday olmamış ve Çalışma Grubu, ekip içerisinde yaptığı istişarelerden sonra Cevat Şahin’i başkan adayı göstermişti.

 Çağdaş Mühendisler son yıllarda Yaşar Poyraz, Kemal Cüneyt Erdem gibi iddialı isimlerle seçim yarışına katılmış ancak aradaki oy farkını kapatamamıştı.
Çağdaş Mühendisler bu yıl İMO Bursa Şubesi’nde bir ilk’e imza atarak bir kadın başkan adayı Ülkü Mercan Küçükkayalaröncülüğünde seçime katıldı ve başarılı oldu.



‘HİÇ KIRGINLIK, KÜSKÜNLÜK OLMADAN ÇALIŞIYORUZ!”

Küçükkayalar’In ekibinden aldığım geri dönüşümler hep şu yöndeydi:

“Ekip içinde en ufak bölünme yok. Kırgınlık, küskünlük hiç yok.  Herkes çılgın gibi çalışıyor. Ülkü Küçükkayalar’a üyelerin desteği her geçen gün artıyor… Arayı kapatıyoruz.”

Bu arada Çağdaş Mühendisler’in seçim kampanyasını Güney Can Mart yürüttü. Onu da kutluyorum; başarılı bir çalışma sergiledi.
Çağdaş Mühendisler Grubu uzun yıllar neden seçim kaybettiklerini tartışmıştı.

Ekibin öncüsü olan mühendislerle yaptığım konuşmalarda söz hep İnşaat Mühendisleri’nin çalışma alanının, sektörün sermaye odaklı olmasına dayanıyordu.
Muhtemelen Çalışma Grubu da kendi bünyesinde seçimi nasıl ve neden kaybettiklerini uzun uzun konuşacak ve değerlendirecektir.

Çalışma Grubu her ne kadar kendisini her görüşten insanın olduğu, siyaset dışı bir ekip olarak tanımlasa da siyasi yelpazenin sağında bir çizgiye sahip olduğu biliniyordu.
Son dönemde inşaat sektörü büyük bir sıkıntı içerisine girdi. Mantar gibi biten inşaat fakültelerinden mezun olan çok sayıda genç inşaat mühendisi işsiz.

 Hatta Bursa’da ailesine destek olmak, geçimini sağlama için motokuryelik yapan da var. Bizzat tanıyorum, biliyorum, ama ismini yazmamı istemediği için herhangi bir yazımda değinmemiştim.
İnşaat sektöründeki tekelleşme, inşaat mühendislerindeki işsizlik ve firma sahibi olan mühendislerin ekonomik krizden yoğun etkileşimi, ülkenin genel atmosferi…

Hepsi bir araya geldi ve İMO’daki tablo değişti,
Şöyle de diyebiliriz; Çağdaş Mühendisler’in zamanı gelmiş…

‘BİRLİKTE ÜRETECEĞİZ, BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ’

Çağdaş Mühendisler Başkan Adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar‘ın dün yaptığı Genel Kurul konuşmasından satır başları şöyleydi:

“Kent sorunlarına bütün paydaşlar ile çözüm getireceğiz. Deprem master planı ile kentsel dönüşüm diğer mesleki disiplinlerle birlikte ele alınmalıdır. Yerel yönetimler ile nitelikli yapı üretimi için işbirliği içinde olacağız. Uzun yıllardır yapı ve proje denetimini savunan meslek odalarımızın öngörüsü, devşirme yasalarla kar amacı güden özel yapı denetim şirketleri ile ülkenin koşullarına uyarlanan yasalarla yürütülmeye çalışılmıştır.”

“…Kamu çıkarı ve bağımsız yapılanması olmayan yapı denetim yasasının tartışmadan çıkarmak için odamızın kitlesel dik duruşunu ortaya koyacağız.

“…Kent yatırımları ve imarları izleyeceğiz. Altyapı, kentsel dönüşüm, kamulaştırma komisyonları oluşturacağız. Kent sorunlarına bilimsel raporlar sunacağız. Kentsel hafızanın korunmasını sağlayacağız. Oda üye ilişkilerini, mesleki hak kapsayıcılığını genişleteceğiz. İl ve ilçe temsilcilikleri ile şube ile entegrasyonunu sağlayarak işlevsel ve dinamik yapılar oluşturacağız.”

“…Genç mühendislere, mesleğe giriş etkinlikleri meslek ve oda hakkında bilgilendirme sağlayıp meslek edinmelerini kolaylaştırıp, tecrübe aktarımına yönelik çalışmalar yapacağız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?