USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sadettin Saran; “İçindeki dağı aş”

27-01-2022

Eskiler, ‘Her kitap bir dünya derler’. Ben de spor ve yayıncılık dünyasının yeni yüzünü Sadettin Saran’ın ‘İçindeki’ Dağı ‘Aş’ kitabıyla keşfettim.

Rumeli Sanayici, İşadamları ve Yöneticileri Derneğ’inin (RUMELİSİAD) iş insanlarıyla yaptığı toplantıda konuşan Saran hem kitabını imzaladı; hem de Fenerbahçe başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

İş insanlarının sorularını açık yüreklilikle cevaplayan Saran, iş hayatında başımıza gelen olaylardan ders çıkarmamız gerektiğini ve gerçek mücadelemizin içimizdeki engeller olduğunu anlattı.

Mütevazi bir ailenin, enerjisi hiç bitmeyen dört çocuğundan biri olduğunu söyleyen Saran, eski bir yüzücü olmasına karşın 2015 de Master’larda pek çok rekor kırdığını ifade etti.

Ne tesadüf ki o yarışlarda benim kızım da yüzüyordu ve onu da izlemiştik. Gençlerle yarışması da bizlere örnek olmuştu. Saran’ın bir nevi hayat hikayesi olan bu kitabı okurken, bizim ailemizle ilgili pek çok ortak nokta buldum. 

Milli yüzücü bir çocuğun annesi olarak yine içim titredi; benim çocuğum da biraz fazla daha antrenman yapabilsin diye, salondan saçları ıslak çıkardı.

Pek çok öğretmen saçlarından damlayan sulara üzülür ve verilen emeklere acırdılar. Saran, bizden fazla olarak 8 kilometre de bisikletle yol yaparmış ve saçları buz tutarmış.

Saran’ın Kırklarelili babası Amerika'da okuyor ve annesi ile orada tanışıyor. Ama Türkiye hasreti ile evlenip Türkiye’ye yerleşiyorlar. 

Türkiye’de ebeveynlerin yüksek ahlakı öne çıkmış ve ona hep çalışmayı ve daima kardeşleriyle iyi geçinmeye öğüt vermişler.

Sadettin Saran üniversiteye spor bursuyla kabul ediliyor. O yıllarda Amerika’da okuduğu için pek çok yeniliği bizlerden önce keşfetmiş. 

Biz Türkiye’de ‘Bir başka gece’ programlarını izlerken o pazar günleri izlenen  kamyon yarışları programlarının haklarını satın almaya başlamış. 

Çok çalışmış, bazen fuarlara katılmak için dikenli tellerden atlayıp takım elbisesini yırtmış, bazen de halı veya fıstık ihraç etmeye çalışmış.

Yıllarla birlikte en iyi bildiği iş olan spor programlarında uzmanlaşıp, 4 bin kişiyi çalıştıran bir Şirketler Grubu’nun başına geçmiş.

 Saran, başarı kriterlerini şöyle sıralıyor:

“1- iyi bir kriz yöneticisi ol

2- İşleri delege et.

3- sezgilerine kulak ver

4- akıllı insanları çalıştır

5- sen olmadığında da yürüyebilen işler kur.”

Sadettin Saran’ın Mustafa Kemal Atatürk’e aşırı bir hayranlığı var Atatürk’ün ‘Gerçek lider başarıda kibir, başarısızlık ta da endişe tuzağına kapılmayandır’ sözünü uyguluyor.

Atatürk’ün 3 bin 992 kitap okuduğunu üç dil bildiğini çadırında antropoloji kitapları okuyan, ulusa aydınlığı getiren bir lider olduğunu belirtiyor.

Atatürk’ü ‘Özgürlük, Eşitlik ve çağdaşlık’ kelimeleri ile özetliyor. Onu etkileyen iki önemli karakter daha var:

Amerika’da Nobel ödülü alan Aziz Sancar ve Warren Buffet. Her ikisini de hem hayırsever hem de mütevazi oldukları için örnek alıyor. 

Ekonomik durumu çok iyi olduğu halde kızına otomobil almıyor ve kendi çöpünü kendi çıkarması gerektiğini öğrettiğini anlatıyor.

Annesi Geraldine Saran’dan hayatı boyunca duyduğu sözü hep uyguluyor. ‘Kendini kötü hissettiğinde git, birilerine iyilik yap oğlum’ lafını düstur edinmiş.

Saran yıllarla birlikte Türkiye’nin farklı şehirlerinde 22 adet spor salonu açtıklarını belirtiyor. Saran “Umudunuzu hiç kaybetmeyin, hatalardan ders çıkarıp çözümler üretin, bu sayede hayat sizi kesin ödüllendirecektir” mesajını veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?