USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İMO’da Çağdaş Mühendisler’in başkan adayı; Ülkü Mercan Küçükkayalar

24-01-2022

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu 19-20 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek. 28 yıldır yönetimi elinde bulunduran Çalışma Grubu’ndan Cevat Şahin’in başkan adaylığını açıklamasından sonra geçtiğimiz hafta içerisinde Çağdaş İnşaat Mühendisleri Platformu’nun başkan adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar basın toplantısıyla başkan adaylığını kamuoyu ile paylaştı.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. İMO Bursa Şubesi, Bursa’da TMMOB’un en fazla üyeye sahip ikinci büyük odası. 5 bini 236 üyesi var. Ancak önemi üye sayısının çokluğundan ziyade kente sunduğu katkıdadır.
Bursa çarpık kentleşen, hala kaçak yapıların tartışıldığı; planlı yapılaşmalarda da rant baskısıyla kentin çok katlı binalara boğulduğu, çevre sorunları; deprem, heyelan ve sel gibi afet riskleri olan bir kentte İnşaat Mühendisleri Odası daha bir önem kazanıyor.

Çalışma Grubu 28 yıldır oda yönetiminde söz sahibi. Çağdaş İnşaat Mühendisleri de genel kurullarda seçim yarışına katılıyor. Çağdaş İnşaat Mühendisleri 2016 yılında Yaşar Poyraz’ın; 2018 ve 2020 yıllarında ise Kemal Cüneyt Poyraz’ın başkan adaylığında katılmışlardı.

(Aslında TMMOB’a bağlı oda seçimlerinde başkan oylanmaz, üyeler kurulları ve delegeleri seçer. Seçilen yönetim kurulu yaptığı ilk toplantıda görev dağılımını yapar ve başkan o toplantıda belirlenir. Ancak, tüm oda kongrelerinde üyeler başkanın kim olacağını bilerek sandık başına gider. Biz de kimin başkan olacağını biliriz, üyeler de.)

İMO’DA BİR İLK: KADIN BAŞKAN ADAY

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde bir ilk yaşanmış ve oda tarihinde ilk kez bir kadın Ayşe Durmayaz liste çıkartarak başkan adayı olmuştu.

Şimdi de İMO Bursa Şubesi tarihinde ilk kez bir kadın inşaat mühendisi başkan adayı oluyor: Ülkü Mercan Küçükkayalar…

Kendi anlatısıyla Ülkü Küçükkayalar’ın kısa yaşam öyküsü şöyle:

.”1961 yılında Bursa’ da doğdum. İnşaat Yüksek Mühendisi bir baba ve ev kadını bir annenin iki kızından biriyim. İlk, orta, lise öğrenimimi Bursa’ da tamamladım. 1979 yılında girdiğim, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1984 yılında mezun oldum ve özel sektörde iş hayatına atıldım.

Kendisi de ODTÜ inşaat mühendisliği bölümünden mezun olan eşim ile birlikte çalışmaktayım. 1992 yılından beri de beton prefabrikasyon sektöründe, ‘Prekast Yapı Tasarımı’nın girişimci, üretici, yöneticisi ve emekçisiyim.”

ÇEŞİTLENEN FAALİYET ALANLARINA GÖRE UZMANLIK EĞİTİMİ ŞART

Ülkü Mercan Küçükkayalar şunları söyledi:

“Meslek Odamız 6235 sayılı TMMOB kanunu, 3458 sayılı mühendislik mimarlık kanunu kapsamında 1954 yılında kurulmuş; günün koşullarına göre ağırlıklı olarak kamu kurumlarının ihtiyacını karşılamak üzerine eğitim, öğretim planlaması yapılmıştır.

Mühendislik diploması sahibi olan inşaat mühendisleri, mesleğimizin tüm faaliyet alanlarında imza yetkisine sahip olabiliyordu. Bugünde aynı yetkilerle inşaat fakülteleri mezun vermeye devam etmektedir.”
İnşaat mühendisliği eğitiminin uzmanlık alanlarına ve ihtiyaca göre planlanması gereğine dikkat çekti:

“Günümüzde mühendislik faaliyet alanları teknolojiyle birlikte gelişmiş ve çeşitlenmiştir.

Neredeyse her faaliyet alanı uzmanlık gerektiren eğitime ve birikime ihtiyaç duymaktadır.

Gelişmiş ülkeler inşaat mühendisliği eğitimini bu gelişmelere uygun biçimde planlamaktadırlar.

Mühendislik faaliyetini sürdüren meslektaşlarımızın kazanılmış hakları korunarak 1954 koşullarını çoktan geride bırakmış ülkemizde, faaliyet alanımızdaki mühendislik eğitimi uzmanlık alanlarına göre ve ülkenin ihtiyacına göre planlanmalıdır.”

HER SERE 10-12 BİN İNŞAAT MÜHENDİSİ MEZUN OLUYOR!

Mühendislik fakültelerinin çokluğunu gündeme getirdi:

“İşsizlik ve istihdam sorununun çözülebilmesi için öncelikle her ilde mühendislik fakültesi açma şeklindeki popülist politikalar nedeniyle her sene 10-12 bin mezun veren ve 140 bin aktif mühendisin olduğu ülkemizde haksız rekabete ve niteliksiz eğitime neden olan plansız eğitim anlayışından vazgeçilmelidir.

Genel merkez tarafından her sene yayınlanan asgari mühendislik hizmet bedeli resmi gazetede yayınlanarak yasal güvenceye kavuşturulmalıdır.

Plansızlıktan ve politikasızlıktan çevre ve doğa sorunlarına da neden olan imar aflarıyla desteklenen, mühendislik hizmeti almayan, kaçak yapılaşmaya engel olunmalıdır.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM / DENETİM

Ülkü Mercan Küçükkayalar’ın değindiği konulardan biri de kentsel dönüşüm süreci oldu:

“Deprem kuşağında yer alan ülkemizde Marmara depremiyle gündeme gelen riskli yapıların iyileştirilmesi yasası ile ülkemiz gündemine giren kentsel dönüşüm politikası, kentlerin temel sorunlarını da çözmek amacıyla, diğer farklı mesleki disiplinlerle birlikte mastır plan çerçevesinde ele alınmalı ve maddi manevi altyapısı oluşturulmalıdır.”

Meslek odaların denetim işlevine de dikkat çekti:

“Uzun yıllardır yapı ve proje denetimini savunan ve protokollere duyarlı belediyelerle iş birliği yaparak denetim sürecini hayata geçiren meslek odalarımızın öngörüsü, Marmara depremiyle birlikte devlet politikası haline gelse de  taraflarla yeterince tartışılmadan, devşirme yasalarla, kar amacı güden özel yapı denetim şirketleri ile, ülkenin koşullarına uyarlanan yasa değişiklikleriyle yürütülmeye çalışılsa da kamu çıkarı önceliği ve bağımsız yapılanması olmayan Yapı Denetim yasası tartışma konusu olmaktan kurtarılmalıdır.”

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET!

Ülkü Mercan Küçükkayalar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hayatın her alanında olduğu gibi mesleğimizin icrasında da cinsiyet ayrımcılığı ile mücadeleye kesintisiz devam edilmelidir; eşit işe eşit ücret söylemimiz savunulmalıdır.

Teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle birlikte mesleğimizin eğitim müfredatı da hızla değişime uğramaktadır. Eğitimdeki değişim, meslek içi eğitimlerle desteklenmelidir.

Bu ve benzeri sorunların mesleğimizin genel sorunları olduğu ve sorunlarımızın birden fazla meslek disiplinin faaliyet alanını kapsadığını bilerek çözümün, yasa yapıcıyı ve yerel yönetimleri kitlesel tepkimizle ikna edebileceğimizden hareketle TMMOB birlikteliğinde faaliyet göstererek, kesintisiz mücadele etmek için;

Meslek Odası yapılanmasına, hayatın merkezine vicdan ve merhameti koyarak; mesleki ve toplumsal sorumluluklarımı yerine getirme çabasıyla,

Geleceğimiz olan genç meslektaşlarım ile birlikte üretmek birlikte yönetmek için 20 Şubat 2022 Pazar günü yapılacak seçimlerde; Yönetim Kurulu Başkanlığına adayım.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?