USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa'da OSB’lere 3 günlük elektrik kesintisi geliyor

22-01-2022

Bursa’da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) müdürlüklerine gönderilen yazılarda TEİAŞ üç tam günlük kısıntı talebinde bulundu.

Bursa’daki OSB müdürlükleri de bünyelerindeki işletmelere 24 Ocak Pazartesi gününden itibaren hafta içinde 3’er gün toplamda 72 saatlik zorunlu elektrik kesintisine gidileceğini bildirdi.

Bursa.com olarak çeşitli kaynaklardan aldığımız ve teyit ettirdiğimiz bilgilere göre; Bursa’da OSB’lerdeki kısıntı takvimi şöyle:

Bursa Organize sanayi Bölgesi (BOSB), Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB); Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB), İnegöl Organize Sanayi Bölgesi (İOSB); Uludağ OSB; Hasanağa OSB, Yenişehir OSB; İnegöl Mobilya OSB, TEKNOSAB, Deri OSB, Mustafakemalpaşa OSB’de 24 Ocak’tan itibaren haftanın çeşitli günlerinde 72 saat (3 gün) kesintiye gidilecek.

Diğer OSB’lerde de kesintiye gidilecektir.

Her bir OSB’ye farklı günlerde elektrik kesintisi uygulanacak.  Mesela; DOSAB’ın kesinti takvimi “24 Ocak, 26 Ocak, 27 Ocak” iken NOSAB’ın ise “24 Ocak, 25 Ocak, 27 Ocak” …

Yüksek elektrik ücretlerinden bezen sanayici, şimdi de elektriksiz kalacak. Özellikle ihracata terminli çalışan firmalar zorda kalacak. İhracat ve üretim olumsuz etkilenecek.

OSB’lerden fabrikalara gönderilen yazılarda şu ifadeler yer aldı:

“TEİAŞ Genel Müdürlüğü Milli Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı Adapazarı Yük tevzi Müdürlüğü önümüzdeki günlerde (22.01.2022 tarihinden itibaren) BOTAŞ tarafından yapılan 19.01.2022 tarihli ‘Gaz Kısıntısı’ konulu duyuruda belirtilen, doğalgaz tüketiminin azaltılması ile başlayan süreçte ülke genelinde elektrik üretiminde yaşanabilecek kısıtlılık nedeniyle bölgemizde elektrik enerjisinde kısıntı-kesinti yapmanız istenebileceği bildirilmiştir.

Bu nedenle işletmelerinizde gerekli planlama yapılarak bölgemizden kısıntı / kesinti yapılması istendiğinde firmalarınıza ait elektrik abonelerinizden aydınlatma tüketimi hariç hiçbir şekilde elektrik enerjisi kullanılmaması istenmektedir. Elektrik enerjisinin kullanımında bildirilen kısıtlamaya uyulmaması halinde TEİAŞ Genel Müdürlüğü Milli Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı Adapazarı Yük Tevzi Müdürlüğü tarafından enerji kesintisi uygulanabileceği ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından OSB' ye cezai yaptırım uygulanabileceği bildirilmiştir.

TEİAŞ Genel Müdürlüğü Milli Yük Tevzi Dairesi Başkanlığı Adapazarı Yük Tevzi Müdürlüğü 21 Ocak 2022 tarihinde Bölge Müdürlüğümüze telefon ile yapılan şifahi bildirime istinaden;

24 Ocak 2022 Pazartesi; 26 Ocak 2022 Çarşamba, 27 Ocak 2022 Perşembe günleri saat (00:00 ile 23,59 arasında 24 saat).

Saatleri arasında tüm bölgemizde maalesef 72 saat süreli elektrik enerjisi kısıntı /kesintisi yapılacağını bildirir, kısıntı / kesinti zamanları ve sürelerinde değişiklik olması durumunda ayrıca bilgilendirme yapılacağını bilgilerinize sunar ve gereğini önemle arz ederim…”

OSB Müdürlerinden işletmelere giden tüm yazılar aşağı yukarı bu minvalde…

BOTAŞ İran’dan gaz akışının 20 Ocak tarihi itibariyle 10 günlük süreyle kesildiğini duyurarak OSB’lere ve doğalgaz çevrim santrallerine gönderdiği yazıda 20 Ocak tarihinden itibaren günlük tüketimlerinin yüzde 60’ı ile sınırlandırılmasını talep etmişti.

Doğalgaz bildiğiniz gibi ısınmanın yanı sıra sanayi üretiminin yanı sıra elektrik üretiminde de kullanılıyor. Türkiye genelindeki elektrik üretiminin yüzde 40’ının doğalgaz çevrim santrallerinden temin edildiği biliniyor.

İran’ın doğalgaz kesintisinden elektrik üretimi de etkilendi. TEİAŞ dün yaptığı açıklamada mesken ve ticarethane harici kullanıcılarda kısıtlama uygulanacağını bildirmişti…
Tüm haberlerde İran’ın doğalgaz kesintisine hazırlıksız yakalanıldığı yer alıyor. Artı iran’ın yeniden doğalgaz vermeye başladığı da bildirildi. Ancak verilen doğalgazın günlük ihtiyacının çok altında olduğuna dair Reuters kaynaklı bilgiler yaygın medyada yer aldı.
Aslında çok soğuk kış günlerinde doğalgaz ihraç eden ülkelerin kısıtlamaya gitmesi  geçmişte de yaşanmıştı. Doğalgaz ihraç eden ülkeler, özellikle çok soğuk, karlı kış günlerinde kendi artan iç tüketimleri nedeniyle kimi yıllarda kısıntıya gidebiliyor. Buna göre tedbir alınabilirdi.

Zaten elektrik fiyatları Cem Küçük’ü bile isyan ettirdi. Doğalgaz fiyatları da aldı başını gitti. Dün 12 litrelik Aygaz tüpünü 250 liraya aldım. Geçen sene bu zamanlar 120, 130 lira civarındaydı. İnternet artı TV ile cep telefonu abonelikleri de ortalama yüzde 60-70 zamlı olarak yenileniyor. Su faturaları bu zam yağmurunda çok makul kaldı.

Tüm şehirler doğalgaz ile ısınıyor. Doğalgazın konutlara verilmediğini düşünün. Yeni binaların çoğunda dairelerde baca sistemi bile yok. Eski apartmanlarda var, ama uzun süre kullanılmadığı için çoğu tıkalı!

İnsanlar odun, kömür, lastik ne bulursa yakmaya hazırlar. Bizim mahalledeki apartmanlardan birinde bir daire sahibi doğalgaz fiyatlarından bezmiş! Kurmuş kuzine sobayı, yakmış!

Baca tıkalı olduğundan bütün apartman dumana boğuldu! Neredeyse diğer daire sahipleriyle karakolluk oluyordu soba yakan!

Müstakil evlerdekiler çoktan sobaları kurdular; odun, kömür, lastik, eski mobilya parçaları, köyden getirdikleri meyve budama odunları, ne bulurlarsa yakıyorlar! Dumanın kokusundan anlıyorsunuz. Lastik leş gibi kokuyor! Odunun kokusu güzel, kömürünki boğucu!

BURSA’DA 6 PARTİNİN İL BAŞKANI BULUŞTU

Genel seçimlerin resmi takvimi 2023 yılında; ancak kamuoyunda 2022 yıl sonunda ya da 2023 yılbaşında erken seçime gidileceği yönünde tartışmalar sürüyor.
Zamanında yapılacağı varsayılırsa 1,5 yıl sonra genel seçim var. Yani çok bir zaman kalmadı. Bu nedenle de hem iktidar hem de muhalefet bileşenleri saha çalışmalarına ağırlık verdi.

Bu arada zaman zaman CHP’nin Millet ittifak ortaklarından İyi Parti’yi yerelde bypass ettiği yönünde tartışmalar kamuoyuna da yansıyordu. Millet ittifakındaki partilerin yanı sıra diğer muhalefet partilerinin iş birliğini, diyaloğu geliştirmek adına Bursa’da bir buluşma yaşandı.

CHP İl Başkanlığı’nda başkan CHP İl Başkanı İsmet Karaca;’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya İyi Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Ali Osman Karahan Deva Partisi İl Başkanı Serkan Özgöz, Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız, Demokrat Parti İl Başkanı Çağrı Kaplan katıldı…

GEMLİK BELEDİYESİ’NİN HALK BÜFELERİ

Gemlik Belediyesi tarafından temel gıda ürünlerinin uygun fiyata satışa sunulduğu Halk Büfeleri açıldı. Halk Büfeleri ilçenin 5 ayrı noktasında hizmet verecek. Ahmet Dural Meydanı’daki ilk satış ise Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan tarafından gerçekleştirildi.

Gemlik Tarım AŞ (GEMTAR) yönetim kurulu başkanlığını ise eski Bursa milletvekili İlhan Demiröz üstlendi.

Gemlik Halk Büfe’lerinde 200 gr ekmek 1,75 Lira, 3 litre pastörize süt 22 Lira, 5 litre pastörize süt 35 Lira, 15'li yumurta 16,5 Lira, yarım kilo tereyağı 42 Lira, yarım kilo tost peyniri 28 Lira, yarım kilo lor peyniri ise 14 Lira fiyatla satılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?