USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2022 gümüş ve bakırın yılı olabilir

20-01-2022

Finansal danışmanlık firması Wealthion ile yaptığı röportajında, “Bir sonraki ayı piyasası hayatımın en kötüsü olacak” diyen Rogers, 2022’de olası piyasa çalkantısını atlatmak için portföylerde tutulabilecek varlıkların başında gümüş geldiğini söylüyor.

Emtia sektörünü favorilerinden biri olarak tanımlayan Rogers, “Gümüş için tüm zamanların en yüksek seviyesi 50 dolar; şimdilerde ise 23 dolar. Gümüş neden tüm zamanların en yüksek seviyesine geri dönmesin ki? Piyasalar genellikle böyle çalışır” diyor. Yatırımcılar gümüşü popüler bir yatırım aracı olarak görüyor, çünkü enflasyona karşı bir koruma olabilir. Aynı zamanda endüstriyel bir metal olarak yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle güneş panellerinde kritik bir element. Dolayısıyla, artan güneş enerjisi kullanımıyla birlikte gri metale olan talebin yükselmesi bekleniyor.

Rogers’ın işaret ettiği bir diğer ürün bakır. Tüm zamanların en yüksek seviyesinin yarısı seviyelerinde gezinen gümüşün aksine, bakır zirvesine yakın düzeyde bulunuyor. Ancak Rogers bakırı elektrikli araçlardaki kullanımından dolayı tercih ettiğini belirtiyor. “Elektrikli araç üretiminde, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla birkaç kat fazla bakır kullanılıyor. Bu nedenle bu metale büyük bir talep olacak” şeklinde açıklamada bulunuyor. Rogers, “Evet bakır fiyatları şu anda tüm zamanların en yüksek seviyelerinde fakat elektrikli arabalar daha yeni başlıyor” dedi.

Çin’de bakır fiyatları, kalıcı düşük stok ortamında sıkı tedarik endişesinin desteği ile iki ayın en yüksek seviyesini geçti. Shanghai Vadeli İşlemler Borsası’nda Şubat vadeli bakır kontratı, seans başında 72.500 yuan/ton ile 21 Ekim’den beri en yüksek seviyesine çıktıktan sonra TSİ yüzde 1,5 artışla 71.610 yuan/tondan (11.256 dolar) işlem gördü. Londra Metal Borsası’nda üç ay vadeli bakır %1,1 düşerek 9.949,5 dolar/tona geriledi ancak dün 10.072 dolar ile çıktığı 21 Ekim’den beri en yüksek seviyeye yakın seyrediyor. ShFE stokları en son 29.182 ton ile Aralık ayında görülen 27.171 tonluk on yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Bunun yanında Teck Resources Ldt’ye ait Highland Valley bakır madeninde grev kararı tedarik endişelerini tetikliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?