USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa’da “Yılın Vatandaşı” Oktay Arslan seçildi

18-01-2022

Bursa Büyükşehir Belediyesi her ay örnek davranış gösteren, yardımlaşma ve dayanışma geleneğini sergileyen, şehre değer katan bir kişiyi “Ayın vatandaşı” olarak seçiyordu.

Bu yıl Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal sitesinde ayın vatandaşları arasında seçilen 21 kişi için “Yılın Vatandaşı” oylaması yapıldı.
Bursalılar tarafından yapılan oylama sonucu ilk 10’a giren vatandaşların isimleri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende açıklandı.

UNUTULAN SÖZCÜK: ERDEM

Başkan Aktaş, konuşmasında “Erdem” sözcüğüne atıfta bulundu. Erdem sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğündeki tanımı şöyle:
“Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, fazilet…”

TDK’da bir de “Felsefe” başlığı altında şöyle bir karşılığı daha var; “İnsanın ruhsal olgunluğu…”
Başkan Aktaş; “Erdem” sözcüğünün günümüzde pek kullanılmadığını ya da ona benzer bir şey söyledi…
Önce yanlış diye düşündüm…  Zira öyle tozlu raflar arasında falan kalmamış, gündelik dilde yeri olan, unutulmamış bir sözcük…
Yazıyı yazarken kafa yorunca kendimi sobeledim; erdem sözcüğünü ne gündelik konuşma dilimde ne de yazılarımda hiç kullanmıyordum. Hem de onlarca yıldır. Sadece eski Büyükşehir Belediye Başkanlarından Erdem Saker’de olduğu gibi, insan isimlerinde kullanıyordum.

Sözcük dağarcığımda bu çok bildik sözcük sahiden de yok hükmündeydi…

İnsanların yazılı ya da sözlü kullandığı sözcükler, bilinç altını, düşüncesini, neyi ne kadar algıladığını eğitimini, okuduğu kitapları, kültürel düzeyini, iç ve dış dünyasını yansıtır. Sosyal medya bu açıdan tam bir laboratuvardır. Alelacele yazılan metinler o kişi hakkında bir hikaye anlatır size!
Peki ben neden onlarca yıldır “Erdem”i söz dağarcığımdan çıkarmışım ki!

Artık durur, döner bu soruyu epeyce bir süre kendime sorar dururum. (İlk aklıma gelen “Sözcüğün toplumda anlam karşılığını yitirmiş olması”ydı.)

Başkan Aktaş, akşam akşam beni “erdem”e taktırdınız ya, siz çok yaşayın! (Yazıyı 18 Ocak saat 22.00 itibariyle yazıyorum. Zaten de toplantı 21.00’e doğru bitmişti!)

Neyse… Konuyu dağıttım, toparlayayım!

ERDEMLİ İNSAN, ERDEMLİ TOPLUM

Başkan Aktaş dedi ki:

“Eskiden ahlaklı, alçakgönüllü, yardımsever, iyilik yapan insanlardan erdemli diye söz ederdik erdemli toplum için erdemli insan lazım.

Doğruluk, güvenilirlik, örnek olma, yardımseverlik gibi özellikler erdemli insanlarda oluyor. Bu toplumda maddi beklenti olmadan başka birileri için bir şeyler yapmaya çalışan çok erdemli insanlar var… “

Türkiye’de her şehrin, her ilçenin bir hikayesi olduğuna değinen Aktaş Bursa’nın çok özellikli bir şehir olduğuna dikkat çekti:

“Kimimiz burada dünyaya geldik. Kimimiz gözle geldik. Bursa dünya kenti olma yolunda ilerliyor. Bu esnafından iş insanına, memurundan emeklisine, işçisine herkesin katkısıyla oluyor…”

Ve erdemli insanlar olarak tanımladığı “Yılın Vatandaşları” için ise şunları söyledi:

“Ayın Vatandaşları ekip arkadaşlarımızın kurduğu bir komisyon tarafından yapılan siyaset üstü bir değerlendirmedir. Benim siyasi bir kimliğim var, ama aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkanıyım.

Yılın Vatandaşları adayları arasında hemşire, doktor, esnaf, muhabir, iş insanı, çiftçi gibi toplumun her kesiminden insanlar var. Hala böyle güzel erdemli toplum için fayda yaratan erdemli insanlarımız var… Hepsine çok teşekkürler… “

İLK 10’A GİREN YILIN VATANDAŞLARI

Ardından da Büyükşehir Belediyesi sitesindeki oylamalara göre oluşan ilk 10’u açıkladı.

1.Oktay Arslan (2522 oy); Arama Kurtarma gönüllüsü Oktay Arslan hayatını kaybeden babasının cenazesinin hemen ardından Marmaris’te yangın söndürme ve arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

2. Mesut Ceylan / Yüksel Esen / Hüseyin Aktaş; Üç dağcı gönüllü olarak Uludağ’ın zirvesinde yıpranan Türk Bayrağı’nı yenilediler.

3. Kemal Doğru; Kestelek Köyü Muhtarı olarak, köyüne arıtma sistemi kurup su satarak 13 üniversite öğrencisine burs verdi.

4. Prof.Dr. Oğuz Basut (1581 oy) Ameliyat yaparken fenalaşan ama kendisine serum taktırarak ameliyatını tamamlayan Prof.Dr.Oğuz Basut mesleğinde örnek bir davranış gösterdi.

5. Ali Koçak (1199 oy); kendi imkanları ile 700’e yakın sokak hayvanını düzenli olarak besleyerek can dostlarına destek sağlıyor.

6. Sevda Yaruk (1112 oy); 30 tonluk beton mikserine ustalıkla 6 yıldır şoförlük yaparak kadınlarımızın her alanda başarılı olacağını gösterdi.

7. Hazel Kara (645 oy); Eşiyle birlikte mermer atölyesi işleterek hem çocuklarını büyüten hem de erkek işi olarak görülen meslekte, kadın girişimciliği örneği sergiliyor.

8. Hemşire Demet Özceylan (644 oy); Torunu ile birlikte Bursa İlker Çelikcan Hastanesi (eski Askeri Hastane) önünden geçen aşı karşıtı bir vatandaşı, güler yüzü ve tatlı dili sayesinde aşı olmaya ikna ederek salgınla mücadelede örnek davranış sergiledi.

9. Yılmaz Kazdal (642 oy); Küçükken geçirdiği hastalık nedeniyle görme yetisini kaybeden Kazdal mütüsiklet tamirciliğini öğrenip çalışarak engelli vatandaşların her alanda başarılı olabileceğini gösterdi.

10. Derya Evren / İsmail Hakkı Seymen (637 oy); DHA muhabirleri bıçak zoruyla kaçırılmaya çalışılan kadını polis gelinceye kadar koruyup ve kadını kaçırmaya çalışan kişiyi sakinleştirerek bir kadınıın şiddete karşı korunmasını sağladılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?