USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

EMO’da Mavi liste yönetimde çoğunluğu kazandı

17-01-2022

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde sol ve sosyal demokrat çizgide olan grup iki ayrı liste halinde seçimlere katıldı.

Burak Özgen öncülüğündeki Katılımcı Mühendisler (Mavi Liste) ile Ayşe Durmayaz öncülüğündeki Demokrat Mühendisler (Kırmızı Liste) yarıştı…
Daha önceki yazımda Genel Kurul’un çekişmeli geçeceğini yazmıştım. Öyle de oldu. (2020’deki Genel Kurul’dan tahmin etmiştim zaten!)

Katılımcı Mühendisler’in başkan adayı Burak Özgen’i eski başkanlardan Remzi Çınar ile Emir Birgün desteklerken…

Demokrat Mühendisler’in başkan adayı Ayşe Durmayaz’ın listesini ise eski başkanlardan Erdal Aktuğ ile eski yöneticilerden ve Kırmızı Liste başkan adaylarından Abdullah Büyükışıklar destekledi!

Akademik Oda kongrelerinde diğer oda başkanlarının selamlama kabilinden kısa birer konuşma yapması teamüldendir.

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü’nün konuşmasına Kırmızı Liste destekçilerinin müdahalesi hiç teamüle uymayan bir durumdur. Kongrede başka gerginlikler de yaşandı…

Burak Özgen ile görüştüğümde, kongrede bir oda başkanının konuşmasına böyle müdahil olunmasına çok üzüldüğünü söyledi…
Neyse…

Sonuç olarak; Demokrat Katılımcılar tüm çabalarına, kongredeki müdahalelerine rağmen yönetimde azınlıkta kaldılar!

Belki de dijital medyada videosu da yer alan ve EMO camiasında tepki uyandıran o gereksiz tartışmaları girmeselerdi çoğunluğu alabilirlerdi.

Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde Yönetim Kurulu’na Katılımcı Mühendisler’den 4; Demokrat Mühendisler’den ise 3 üye seçildi.

Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

“Katılımcı Mühendisler; Burak Özgen, Halil İbrahim Bakar, Ömer Çetin, Esra Kılıç…
Demokrat Mühendisler; Ayşegül Durmayaz, Hatice Köksal, Hulki Artut…”

3 bin 830 üyesi olan EMO Bursa Şubesi’nde Genel Kurul’a katılım bir öncekinden de düşüktü. 895 üye oy kullandı. 7 oyun geçersiz oldu.

Genel Merkez delegelerinde Katılımcı Mühendisler’in listesi 433’e 394 oy ile firesiz seçildi.

Bu arada EMO Bursa Şubesi’nde uzun yıllar çalışan ve son olarak Şube Müdürü olarak görev yapan Ayşe Durmayaz kendi delege listesinden 80 fazla oy aldı. Aynı zamanda da seçimde en fazla oyu alan kişi oldu.

Bu tablo, daha bağımsız bir liste ile seçime girseydi kazanma şansı daha yüksek olabileceğini gösteriyor.

EMO ANKARA ŞUBESİNDEKİ BÖLÜNME VE ÇİZGİSEL DEĞİŞİM

EMO’da Bursa’daki gibi sol, sosyal demokrat çizgideki bölünme başka illerde de yaşanıyor.

EMO Ankara’daki şube kongresinde sol, sosyal demokratlar iki ayrı liste halinde çıktı; Demokrat Mühendisler 1123, Direnç Çağdaş Mühendisler ise 953 oyda kalırken…

İktidar bileşenlerine yakın olan Frekans Mühendisler grubu 27 oy farkla 1152 oy alarak seçimi önde bitirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Frekans Mühendisler Grubu’nu sosyal medyadan kutladı.
Ankara EMO’daki bu tablo; oda yönetiminde uzun yıllar söz sahibi olan ekibin yönetimdeki ısrarını inatla sürdürmesi ve gençlere yol vermemesi olarak yorumlanıyor. EMO Ankara Şubesi 300 delegesiyle EMO genel seçimlerini etkileyecek güce sahip. 

İstanbul Şube’de de sol, sosyal demokratlar iki listeye bölünmüş olarak seçime katılıyor. EMO İstanbul Şubesi seçimini de sağ blok alırsa EMO’da yönetim çizgisi tamamen değişecek.

ÖZGEN’DEN RES, GES VE HES VURGUSU
Daha önce de EMO Bursa Şubesi başkanlığı yapan Burak Özgen, muhtemelen ilk yönetim kurulu toplantısında başkan seçilecektir.
(TMMOB’a bağlı şubelerde başkan seçimde seçilmez, kongre sonrası yapılacak ilk yönetim kurulu toplantısında üyeler tarafından belirlenir. Ancak her akademik oda seçimi öncesinde kimin başkan adayı olduğu da bilinir…)

Olası EMO Bursa Şubesi Başkanı Burak Özgen ile konuştum. Bugünlerde en çok konuşulan konuların başında elektrik fiyatları geliyor. Faturasını eline alan vatandaş elektrik çarpmıştan beter oluyor. Burak Özgen’e bunu sordum:

“Kamusal alandan özelleşmeye geçişin bir sonucudur. Elektrikte dışa bağımlılığımız yüzde 50!

Öncelikle satılan dağıtım şirketlerinin kamusallaşması gerekiyor. Yeril kaynaklı enerji santrallerine yönelmek lazım. Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Hidroelektrik Santralleri (HES)…“
HES deyince akla hemen dereler geliyor! Bursa’nın meşhur Saitabat Şelalesi gibi bir doğa harikası bile dereye yapılacak HES ile yok edilecekti! Bursa dışı bir firmanın elinden Valiliğin devreye girmesi sayesinde zar zor kurtarılmıştı.
HES’ler öyle bir hale geldi ki; her dereye bir HES yapılıyor, dereler kuruyor, doğadaki denge bozuluyor!

Burak Özgen “HES’ler doğru bir çözüm ama dere değil akarsu HES’leri. Doğru planlanmış HES’ler doğru çözümlerdir” derken; her dereye bir HES kondurmaya karşı olduklarını da söyledi.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ’NDE ENGİN ER GÜVEN TAZELEDİ!

JMO Güney Marmara Şubesi Olağan Genel Kurulu’na tek liste ile gidildi. 2008 yılında İl temsilcisi olan ve o tarihten bugüne odada yönetimde Başkanlık da dahil çeşitli kademelerde görev yapan Engin Er ve ekibi tek listeyle girdikleri seçimde güven tazeledi. Yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

“Asıl; Engin Er, Sebiha Yıldızalp, Sami Dizman, Atakan Süer, Alican Saban,

Hasan Koyunlular, Kemal Olgun

Yedek;Mehmet Görkem Büyük, Adnan Kanburoğlu, İlkay Kartal, Ayhan Çamlıdağ, Muzaffer Emrah Köse, Tuncer Çiltaş, Özgür Yılmaz.”

JMO Engin Er’in başkanlığında yola devam edecek. Başkan Er, odasının kapsamına giren konularda halkı ve yetkilileri bilgilendirmesi, uyarması ve öneri getirmesiyle kamuoyunda bilinen bir isim…

Engin Er, yeni döneme dair şu bilgileri paylaştı:

“Her zaman olduğu gibi heyelan, taşkın, deprem gibi afetlerin takipçisi olacağız. Bu dönem yer altı sularını daha çok gündeme getireceğiz, şehrin jeotermal kaynaklarının üzerinde daha fazla duracağız. Enerji ve elektrik üretimi ithale dayalı! Kömür ve doğalgaz fiyatlarının artması enerji fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Jeotermal enerjinin ısınmada, enerji üretiminde kullanılmasını öne çıkartılacak. Halene organize sanayi bölgeleri, belediyeler jeotermal kaynak arayışı içerisinde. 1/100000’lik planın uygulamaya geçmesi için diğer akademik odalarla birlikte hareket edeceğiz.”

BURSA ECZACI ODASI BAOB DÖNEM SÖZCÜSÜ OLDU

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesi Türkiye’de ilktir. BAOB’un resmî sitesine göre bileşenleri 28 akademik odadan oluşuyor.

11 Akademik odanın bir araya gelerek kooperatif kurmasıyla başlayan süreçte BAOB Yerleşkesi 31 Aralık 2009’da tamamlanarak üyelere teslim edildi. Kooperatif üyesi olmayan diğer akademik odalar da mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi ile Nilüfer Belediyesi’ne ait olan büroları kiraladılar.

BAOB binası tamamlandığında Odunluk’ta bulunduğu bölgedeki en yüksek binaydı.

Temel atma törenine katılmıştık; çevresi bomboştu! Şimdi ise etrafında yüksek binalar, alışveriş merkezleri, yüksek katlı oteller, iş merkezleri var. Hatta civardaki binalara göre küçücük kaldı!
BAOB’taki akademik odalar her yıl ocak ayında bir araya gelerek kendi aralarında dönem sözcüsü seçerler. Birden fazla aday varsa, en çok oyu alan Oda başkanı dönem sözcüsü olur.

Önceki dönem TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu’ydu. BAOB Dönem Sözcülüğü, Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda düzenlenen törenle Bursa Eczacı Odası Başkanı Okan Şahin’e devredildi.

Törende Okan Şahin; Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu’na teşekkür plaketi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?