USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

1,6 milyar nüfusun birkaç saatte ulaşacağı şehir: Bursa!

30-12-2021

Türk dünyasının UNESCO’su olarak da tanımlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) 1993 yılında kuruldu. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan TÜRKSOY’a üye ülke sayısı ise 14…

TÜRKSOY 2022 yılı için ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ olarak Bursa’yı seçti.
Bakan Ersoy; 2023 yılında Azerbaycan’ın Şuşa kentinin Türk Dünyası Kültür başkenti olmasına karar verildiğini söyledi…

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Valisi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Yakup Canbolat hazır bulundu.


TURİZM TANITIM VE GELİŞTİRME AJANSI BURSA’YI DÜNYAYA TANITACAK
Bakan Mehmet Nuri Ersoy ise Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasına dikkat çekti:

“Türk’ün kültürünü, sanatını, edebiyatını, ilmini, irfanını yaşatarak eksiksiz bir şekilde geleceğe aktarmak açısından ciddi bir fırsattır.

Bursa’nın çok yönlü olarak tanıtımı ve gerek kültür gerekse turizm başlıklarında sahip olduğu zenginliklerin değerlendirilmesi Bakanlığımız için süreklilik arz eden bir mesaidir… Bursa ulusal ve uluslararası arenada kültür ve turizmdeki yükselişini sürdürecektir…”
Bakan Ersoy’un verdiği bilgiler arasında 2021’de 2020’ye göre ülkeye gelen turist sayısında yüzde 82’lik artış olduğu, 29 milyon kişinin geldiği, turizmden gelirin ise yüzde 100 artışla 24 milyar doları aştığı yer aldı…

‘BU DENEYİM BURSA’YA ÇOK ŞEY KATACAK!’

Bakan Ersoy Bursa’ya gelen turist sayısının 1,5 milyon olduğunu, 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini anlatırken, Bursa’nın 2022 yılında Türk Dünyası Başkenti olması nedeniyle Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın özel bir çalışma yürüteceğini açıkladı:

“Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı son iki yıldır dünyada ülkeler bazında en etkili tanıtımı yaptı. Şu anda diğer ülkeler de tanıtım ve reklamda bütçe artırma kararı aldı.

 Bursa da Türk Dünyası Başkenti olarak tamamen profesyonel bir kadroyla tanıtılacak. Lansmanı İstanbul’da yapacağız. Bu deneyim Bursa’ya çok şey katacak. Bakanlığımızın tüm kültür sanat birimlerini Bursa’ya kaydırmaya hazırız. Tanıtım çok önemli.  Dünyada en yoğun en etkin tanıtım yapan ülke olduk. Bursa’yı da tanıtacağız.”

Bakan Ersoy, son dönemde yapılan ulaşım yatırımlarına dikkat çekerek “Bursa, 1,6 milyar nüfusun birkaç saatlik yolculukla ulaşabileceği bir mesafededir. Büyük bir potansiyeli vardır. Bursa’nın dünyada tanıtılması sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye de faydalıdır. 2022 yılında Bursa Fark yaratacaktır” dedi…

Ve ekledi: “Avrupa kültür şehirleri ile Bursa’yı eşleştireceğiz.  Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan’dan ziyaretçi alıyor. Bunu artırmak istiyoruz. İkinci hedefimiz ise kalış sürelerini uzatmak. Bursa’da konaklama altyapısı var.”

ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI’NDA SONA DOĞRU
Bakan Ersoy, Uludağ Alan Başkanlığı’na yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

“Ocak ayında Bakanlığımızın kurum görüşleri bildirilecek. 2634 sayılı yasa kapsamında Orman Bakanlığı’nın yetkisinde olan turistik tesislerde yetki bize geçecek. Biz orman sahasında oteller ve olası kayak tesis sahalarını istiyoruz. Gerisi Orman Bakanlığı’nda kalabilir. Bildiğimiz kadarıyla bu konuda şehirde bir mutabakat oluşmuş…”
Başkan Aktaş, Bursa’yı Türk Dünyası başkenti olmaya götüren süreci tarihi, kültürel, doğal zenginliklerini, ticaret ve sanayideki önemini detaylı bir şekilde anlattı…

2022 Türk Dünyası Başkenti Bursa logosunu tanıttı. Geleneksel ve modern çizgilerin buluştuğu tasarımda Bursa’nın Göktürkçe adı da yer alıyor.

Ve özellikle de bir konunun altını çizdi:

“Türk Dünyası Başkenti Bursa oldu.  Büyükşehir Belediyesi değil. Biz Bursa olarak girdik b sürece, Bursa olarak da hep birlikte çıkmalıyız. Her ilçe belediye başkanlarımızın, her sivil toplum kuruluşunun etkisi var… “
Bakan Ersoy da Başkan Aktaş’ın bu sözlerini destekleyerek “Söz konusu Bursa olunca siyasi yaklaşmıyoruz. Bursa tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla ayrıcalıklı bir şehir. Ak parti olarak ya da siyaseten yaklaşmıyoruz” dedi.

Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ise Osman Gazi anmalarının Ertuğrul Gazi gibi devlet töreni ile yapılmasını talep etti. Bakan Ersoy da bu konuyu inceleyeceklerini söyledi. Osman Gazi’yi Anma Şenlikleri Osmangazi Belediyesi tarafından ve oldukça da görkemli bir şekilde hayata geçiriliyor.

2022 TÜRK DÜNYASI BAŞKENTİ BURSA ETKİNLİKLERİ

Başkan Alinur Aktaş’ın paylaştığı 2022 Türk Dünyası Başkenti Bursa etkinlik projeleri ise şöyle:

“TÜRKSOY ile birlikte; Ata Sporları, Sergiler, TÜRKSOY Kültür Sanat Faaliyetleri, Sempozyum ve Yayınlar, Türk Dünyası Müzeler Buluşması gibi faaliyetlere gerçekleştirilecek…
2022, Mevlid yazarı Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. anma yılı etkinlikleri düzenlenecek.
Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü görkemli bir şekilde kutlanacak.

Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk Dünyası’ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar hayata geçirilecek.

Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması ve geçmişten günümüze farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmaları gerçekleşecek.

Türk dünyası temalı kitap fuarı düzenlenecek; Türk Dünyası Dergileri ve edebiyatçıları buluşması, Türk ozanları buluşması, Altaylar’dan Uludağ’a şairler buluşması gibi etkinlikler hayata geçirilecek.

Sinema ve sahne sanatları alanında Türk Dünyası temalı kısa film yarışması, belgeseller, film festivali, tiyatro festivali gibi projeler yer alıyor.

Ulutav’dan Uludağ’a Türk Müziği Festivali, Türk Dünyası temalı konserler, sanatçılar buluşması, Türk Dünyası Marşı Yarışması, destan yarışmasının yanı sıra milli takımların içinde yer alacağı Türk Dünyası Kupası gibi etkinlikler düzenlenecek.

Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle Bursa’da kutlanacak hem de büyük açılış programı gerçekleştirilecek.

Geçmişten günümüze Türk Bilim Adamları ana başlığı altında interaktif sergiler, kısa film gösterimleri, sempozyumlar ve günümüzde yaşayan başarılı Türk Bilim Adamları buluşması, Türk Dünyası Bilim Şenliği gerçekleştirilecek.Ayrıca, Türk üniversite öğrencileri buluşmaları ve Türk öğrencilere yönelik çalışmalar olacak.

Türk görsel sanatları ve sergilerini tüm dünyaya tanıtmak için, ‘Türk dünyası kadın ressamlar buluşması’, dünyanın farklı yerlerinde düzenlenecek Türk kültürüyle ilgili fotoğraf sergileri, ‘Türk Fotoğrafçılar Türk Dünyasını Fotoğraflıyor’ Projesi, ‘Türk Dünyası müzeler ve sergiler buluşmaları’ gerçekleştirilecek.

Türk dünyası geleneksel sanatlar ve zanaatlarını geleceğe taşıyacak şölenler düzenlenecek.

Türk Dünyası Ticaret Fuarı, B2B etkinlikleri, fabrikası Bursa’da kurulan Türkiye’nin yeni yerli aracı TOGG ve yerli İnsansız Hava Araçlarının tanıtım faaliyetleri ve sanayicilik tecrübesinin paylaşımı gibi birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

Türk coğrafyasında oynan farklı oyunların yer alacağı çocuk oyunları şenliği, Türk dünyası belediyeler birliği ile yerel yönetim zirvesi düzenlenecek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?