USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Sendikalar MESS’in yüzde 17’lik teklifini reddetti!

28-12-2021

MESS Türkiye genelinde 130 bin, Bursa’da ise 50 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde sendikalara ilk 6 ay için yüzde 12 zam önermişti. Bunun üzerine TİS görüşmeleri tıkanmış ve sendikalar görüşme masasından kalkmış ve uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu.
Arabulucu sürecinin tamamlanmasından sonra ise 25 Aralık’ta Gemlik Şubesi’nin genel kuruluna katılan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak “Grev” kararını kamuoyu ile paylaşmıştı.
Pevrul Kavlak 26 Aralık’taki Twitter paylaşımında MESS’in 27 Aralık’ta Türk Metal’i görüşmeye çağırdığını bildirmişti.
27 Aralık’ta MESS farklı saatlerde Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları ile bir araya geldi. Ancak hepsi de MESS’in yüzde 17’lik zam teklifini kabul edilemez bularak uzlaşmaya gitmedi.

METAL EMEKÇİLERİ TİS TASLAKLARININ YENİLENMESİNİ İSTİYOR
Sendikaların yüzde 17’lik teklifi kabul etmeleri mümkün değil. Zira fabrikalarda çalışan sendikalı metal işçilerinin toplu sözleşme taslaklarındaki tekliflerin bile revize edilmesi yönünde yoğun bir talepleri var.

(MESS ile metal işçileri arasındaki TİS görüşmelerine yönelik yazılarımı sosyal medyada paylaşıyorum.  Sayfa yorumlarına yansımasa da, özellikle de büyük fabrikalarda çalışan çok sayıda sendika üyesi metal işçileri özelden mesaj atarak yüzde 29, 30’luk taleplerin bile çok düşük olduğunu, taleplerin güncellenmesi gerektiğini yazdı. Şimdiye kadar hiç böyle olmamıştı!)

Zira; ekonomik göstergeler açısından sendikaların TİS taslaklarını netleştirdikleri ağustos ayı ile aralık ayı arasında enflasyon ve hayat pahalılığı, kurdaki dalgalanmalar nedeniyle ciddi bir fark oluştu…

TÜRK METAL’DEN AÇIKLAMA

İlk açıklama Türkiye’de metal işkolunda en fazla üyeye sahip olan Türk Metal Sendikası’ndan geldi…

“Türk Metal Sendikamız Türk Metal’in Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar 27 Aralık 2021 Pazartesi günü İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde bir kez daha bir araya geldi.Toplantıda MESS tarafının ilk altı ay için verdiği zam oranını yüzde17’ye yükselttiği teklif tarafımızdan reddedildi. Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ’ın başkanlığındaki heyetimiz Genel Başkanımız Pevrul Kavlak tarafından açıklanan eylem planının kararlılıkla uygulanacağı ifade ederek toplantıyı bitirdi.”
Türk Metal sendikası İzmir, Manisa, Bursa, Eskişehir, Gebze gibi örgütlü olduğu il ve ilçelerde nokta mitingleri yaptı.
2 Ocak 2022’de Pazar günü Kocaeli’nde düzenlenecek olan büyük mitinge katılacak olan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın grev tarihini açıklaması bekleniyor…

BİRLEŞİK METAL-İŞ’TEN AÇIKLAMA

Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu da MESS’in teklifi kabul edilemez olduğu yönünde bir açıklama yaptı;

“MESS, bugüne kadar sürdürdüğü uzlaşmadan uzak tavrını bugün de devam ettirdi. Bugün yapılan toplantıda, daha önce yüzde 12 olarak teklif ettiği ücret zammını ilk altı aylık dönem için yüzde 17’ye yükseltti. Bu oran ortalama ücretli bir metal işçisi için net 793 TL’ye denk gelmektedir.

En temel gıda maddelerindeki artışı bile karşılamaktan uzak bu zam teklifinin kabul edilmesinin mümkün olamayacağı açıktır. Bu teklif metal işçilerinin sefalet ücretiyle çalışmaya devam etmesi demektir.”
Birleşik Metal-İş’in açıklamasında “MESS’in yapmış olduğu yeni ücret teklifi ile bu sözleşmenin masa da bitme olasılığı zayıflamıştır.Bunun anlamı metal işçilerini greve davet etmektir” ifadeleri yer aldı…

ÇAĞDAŞ MÜHENDİSLER ÖN SEÇİMİ GERÇEKLEŞTİ!

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, 12-13 Şubat 2022’de 18. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirecek…

MMO Bursa Şubesi’nde yıllardır Çağdaş Mühendisler ile Birlik Grubu yarışır… Genel olarak şubenin temsilcilik döneminden beri Çağdaş Mühendisler Grubu yönetimde söz sahibi olmuştu…

Sadece 2004 seçimleri hariç! O yıl grup kendi içinde üçe, dörde bölündü, sert tartışmalar basına da yansıdı. O dönemde süreci çok iyi takip etmiştim. Çağdaş Mühendisler yanlış hatırlamıyorsam, Demokrat Katılımcı Mühendisler, Katılımcı Mühendisler gibi adlar altında seçime girmişlerdi. Hal böyle olunca da Birlik Grubu aradan sıyrılıp İsmail Hakkı Kavurmacı’nın başkanlığında yönetimi aldı. (Kavurmacı demokrat ve ılımlı yaklaşımla odayı yönetti. Hatta bu yönüyle üyenin takdirini alıp 2006-2007 döneminde de Çağdaş Mühendisler’in listesini delip yönetime seçilmişti.)

BÖLÜNMEDEN ALINAN DERS: ÖN SEÇİM!

2006 yılındaki kongre öncesinde de grubun kendi arasında bölünmeler vardı; son anda uzlaşıp tek liste gittikleri seçimde yönetimi aldılar.

Bu durumdan ders çıkartan Çağdaş Makine Mühendisleri kongre öncesinde ön seçime gitmeyi gelenekselleştirdi. Kongreye tek liste ile giderek yönetimlerde söz sahibi oldu. 

MMO Bursa’da 1970 yılında faaliyete başladı. 1980-1996 yılları arasında en uzun süre başkanlık eden isim Yusuf Ünler’di. 2010-2017 dönemlerinde ise İbrahim Mart başkanlık yapmıştı. 2018 Ocak ayından bu yana son iki dönemin başkanlığını ise Fikri Düşünceli üstlenmişti.

1988 yılında kurulan Birlik Grubu’nun seçimlere katılıp katılmayacağı henüz belli değil. Katılsa da Çağdaş Mühendisler tek listeyle seçime girdikleri sürece kazanma şansları hiç yok! (Sosyal medyadaki Bursa MMO Birlik Platformu sayfasında ise en son paylaşım 2019’da yapılmış.)

Yani, resmi olmasa da MMO Bursa Şubesi’ni 2022-2023 dönemi başkanı netleşmiş oldu; Ahmet İhsanTaşkınsel

MMO Bursa Şubesi’nde başkanlar önceki dönemde görev alan isimlerden oluşur; Taşkınselde 2014 yılından beri MMO Bursa Şubesi yönetimlerinde görev alıyor. 

Çağdaş Mühendisler Aday Listesi Üye Sicil Numarasına Göre Sıralaması Şöyle Oluştu;

“Asıl adaylar; 1- Ahmet İhsan Taşkınsel,  2- Emine Kaya,  3- Nuray Yılmaz Gültekin,  4- Filiz Engin, Tambova, 5- Esengül Basut, 6- Devim Yontar, 7- İlker Ulaş Mollaoğlu

Yedek adaylar; 1- Tuna Ezim, 2- Özgür Karataş, 3- Sunullah Sumru, 4- Serpil Güzel, 5- Koray Vatansever, 6- Elif Çetin Sakallıoğlu, 7- Süleyman Tarhan.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?