USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Evim Mağdurları’nın ‘Sesimizi duyun’ feryadı

21-12-2021

Evim Mağdurları Türkiye’nin farklı noktalarında olduğu gibi Bursa’da da basın açıklaması yaparak sesini duyurmaya çalışıyor.

Bursa’da Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda toplanan Evim Mağdurları adına basın açıklamasını Celalettin Aydemir gerçekleştirdi.

Yetkililere seslenen Celalettin Aydemir, “Bu sesleniş sayısı 54 binin üzerinde olan ve hiçbir suçu günahı olmadan bütün birikimlerine el konulan mağdurların sesidir” dedi.

2 Temmuz 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak tasfiyesine karar verilen faizsiz finans kurumları üyeleri olduklarını belirten Aydemir, tasfiye kararının mağduriyetlerini engellemek için alınmasına karşın her geçen gün mağduriyetlerinin arttığına dikkat çekti. 

54 BİN KİŞİ MAĞDUR

54 bin insanın mağdur olduğunu dile getiren Evim Mağdurları Platformu sözcüsü Celalettin Aydemir, TMSF ve BDDK’nın herhangi bir para iadesinde bulunmadığını belirtti.

Aydemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler kimsenin tek bir kuruşunu istemiyoruz. Kendi alın terimizin, helal lokmamızın ve bizim olan birikimlerimizin iadesini talep ediyoruz. Bu memleket binlerce mülteciye kucak açan idarecilere sahipken bizlere, asıl yurttaşlarına neden bu kadar mesafeli olur? Mağduriyetimizi çözecek olan devlet yönetimine kendi teşkilat merkezleri önünden ve 81 ilimizden tek nefes olarak sesleniyoruz…”

‘MAĞDUR DEĞİLKEN MAĞDUR EDİLDİK’

Cumhurbaşkanına seslenen Aydemir şunları söyledi:

Sizler mazlumun, mağdurun yanındasınız, Hiçbir yerde vatandaşını mağdur etmeyen devletimiz bizi görmezden gelmemeli. Bizler ne aldanan olmak istedik ne de aldatan olduk.

 Niyetimiz halisken ortada kaldık. Bizler haklıyız ve mağdur değilken mağdur edildik. Bizleri ‘duymadık, görmedik, bilmiyoruz’ diye yok sayamazsanız.

Sorun bizim sorunumuz değil. Bu sorun bir memleket meselesi olarak karşınızda duruyor. Artık ne bekleyecek gücümüz ne de tahammül edecek sabrımız kalmadı.

Biz biliyoruz ki devletimiz büyük, devletimiz kudretli hem mağduru korur, hem mazlumu kollar. Büyük devlet olmak bunu iktiza ederken bu sorunumuzun acilen çözülmesin talep ediyoruz…”

FAİZSİZ FİNANSMAN SİSTEMİ

54 bin insanı mağduriyetine yol açan “Evim” Faizsiz konut finansmanı şirketlerinin faaliyeti 1991 yılına dayanıyor.

Faize karşı olanlar ile, yüksek kredi faizlerinden kaçınan insanların konut ve araba almak üzere başvurduğu bir sistem… 

Son yıllarda kısaca “Evim” olarak bilinen finans kurumlarının sayısı oldukça çoğalmıştı. Faizsiz konut sektöründeki irili ufaklı firma sayısı 35’i bulmuştu… Oysa 2018 yılına dek sektörde 4, 5 firma vardı.

Sistemin konut sektöründeki payı yüzde 15’e ulaşmıştı. Ancak yasal altyapısı yoktu.  Halk arasında “İslami Finans Sistemi” olarak da biliniyordu.

SEKTÖRÜN DEVLERİ YASAL ALTYAPI İSTİYORDU

Sektörün devleşen firmalar bu durumdan rahatsızdı. 2019-2020 yılında seslerini yükseltmeye başlamışlardı; hükümetten bir an önce yasal altyapının oluşturulmasını talep ediyorlardı.

Hatta 21 Eylül 2020 tarihinde sektörün önde gelen firmalarından birinin temsilcisi Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada "Hükümet bu konunun üzerinde titizlikle duruyor. Yasal mevzuatın 2020 sonuna kadar hazır olacağını düşünüyoruz. Hükümetin yasal düzenlemesiyle sistem ve katılımcılar güvence altına alınacak” şeklinde beyanat vermişti…

Yine sektörün önde gelen firma temsilcilerinin beyanatlarına göre sisteme üye olanların sayısı 300 bine yakındı.

“Evim” de denilen Faizsiz Konut Sektörü’nün önde gelenlerinin beklentisi yasal güvencenin olumlu etkisiyle konut satışlarındaki yüzde 15’lik payın ikiye katlanacağı yönündeydi…

Faiz yoktu, ama sisteme dahil olan üyeler yüzde 7- 10 oranında organizasyon bedeli ödüyorlardı.

Gerçekten de Evim ya da faizsiz konut finansmanı sektörünün yasal altyapısının olmaması, sistemden yararlanmak isteyen vatandaşlar açısından bir riskti. Yasal zemin bu riski sıfırlamasa da önemli ölçüde azaltacaktı…
Ancak… Yasanın çıkıyor olması sektörünü konut satışlarındaki payını mı ikiye katlayacaktı yoksa elekten elenenlerden geriye kalanların mı konut satışları ikiye katına mı çıkacaktı?

Iki bilinmeyenli bir denklem…

EVİM ŞİRKETLERİNİN ÇOĞU GİTTİ, AZI KALDI!
Kamuoyunda faizsiz konut edindirme olarak bilinen tasarruf finansman sistemine ilişkin yasa Mart 2020’de TBMM’de kabul edildi…

Faizsiz konut ve araba edindiren şirketlere uymaları gereken kurallar ve denetleme geldi.

Sektörün önde gelen firmaları memnuniyetlerini basına verdikleri demeçlere yansıttılar.
TBMM’de kabul edilen yasa ile “Evim / tasarruf finansman şirketleri”nin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olarak belirlendi.

Kuruluş izni ve denetimi BDDK’ya bağlandı, faizsiz esaslara göre düzenlenen faaliyet kapsamları ise sadece konut, çatılı işyeri ve araçla kısıtlandı…

Sektördeki firmaların çoğu bu koşulları yerine getiremedi. 8’i kendini feshetti.

Faizsiz konut edindiren 21 Evim Şirketi’ne el koyan BBDK 2 Temmuz 2021 tarihinde bu şirketleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na TMSF’ye devretti.

Geriye 7 büyük şirket kaldı (Eminevim, Fuzulev, Sinpaş, İmece, Katılımevim, Çözüm Tasarruf ve Birevim).

Özetle…
Evim şirketlerinin çoğu gitti; azı kaldı!

‘EVİM MAĞDURLARI PLATFORMU’ KURULDU

Olan da TMSF’ye devredilen Evim şirketlerine üye olan 54 bin vatandaşa oldu.

Bu 54 bin vatandaş aylarca paralarının ödenmesini bekledi. Ödenmeyince de “Evim Mağdurları Platformu” çatısı altında bir araya gelerek seslerini sosyal medyada ve basın toplantılarıyla duyurmaya çalışıyor.

Çoğu başlarını sokacak bir evleri olsun diye sisteme dahil olmuşlar; kimi yüzüğünü satmış, kimi bileziğini! Kazandıkları üç beş kuruşu yememiş, içmemiş oraya yatırmışlar! Bu insanlar gerçekten de mağdur.

Ve şimdi muhtemelen el konulan şirketlerdeki mal mülk satıldıktan sonra sıra gelirse paralarını geri alabilecekler. Zaten ekonomik kriz var. Türk Lirası’nın değeri her gün düşüyor! Alabilseler bile altı ay önceki değerinde olmayacak zaten… İşleri zor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?