USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeşil Cami’nin zümrütleri

07-12-2021

Bu pencerenin önünde durulduğunda müthiş bir ışık huzmesi ile karşılaşılır. İnsan bu noktada tarihin nasıl mükemmel bir şey olduğunu daha iyi anlar.

KRALİÇE KURANI KERİM DİNLEDİ

Yeşil türbe ile bitişik olan Yeşil cami, İngiltere kraliçesinin gezdiği ve Kuran dinlediği de tek yerdir. Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. “Ters T” planlı camilerden olan Yeşil Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa’dır.

TAŞ KAPI GÖRÜLMEYE DEĞER.

Yeşil Cami’nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının çok güzel bir ürünüdür. İnsan belli bir süre gözlerini bu kapıdan alamaz. Kapı kemerinde yeşil taş ve mermer kullanılmıştır. Taş kapının sağında ve solunda ikişer pencere, bunların arasında da birer dış mihrap vardır. Bunlarda da çok ince taş işçiliği görülür.

Caminin tüm süslemeleri ünlü şair Lamii Çelebi’nin babası olan Nakkaş Ali tarafından yaptırılmıştır. Caminin büyük bölümü çini ile kaplıdır. Bu çiniler öyle güzel bir yeşil tonuyla kaplıdır ki, her tarafınızı zümrütler kaplamış sanırsınız. İç duvarlar, tavanlar, mahviller ve geçiş eyvanlarının tümü çiniyle kaplıdır. Caminin çinileri Mecnun Mehmet adlı bir usta tarafından işlenmiştir. Camideki çini işçiliğinin en mükemmel örneklerinden biri de on metreden yüksek olan mihrabıdır.

ÇİNİ CENNETİ

Çeşitli geometrik motiflerin ve çiçeklerin yer aldığı mihrap, caminin en güzel yerlerinden biridir. Kimi yazarlara göre, bu mihrap âdeta bir çini cennetidir. Dıştan içe doğru hat sanatının sırasıyla sülüs ve küfî biçemlerinin kullanıldığı bir yazı kuşağı ile; on iki sıra istalaktitli bir silme, geometrik motifli bir su ve sonra çiçekli iç pervaz gelmektedir. Mihrabın sağ yanında iki taraflı korkulukları bulunan dar bir merdivenle çıkılan, tepesi altıgen külahla örtülü ve özenli bir ahşap işçiliğinin ürünü olan minber yer almaktadır.

Ahşap işçiliğinin Bursa’daki en güzel örneklerini bu camide görmek mümkündür. Pencere kapakları, devrin ahşap işçiliğinin güzel örneklerindendir. Diğer camilerde bulunmayacak biçimde, dilimli kubbelerinde çok ince süslemeler bulunmaktadır. Cami içinde güzel bir şadırvan vardır. Ulucamideki şadırvana benzemekle birlikte biraz farklıdır. Şadırvanın tek parçadan yapılmış fıskiyesi eşsiz inceliktedir.

Araştırmacı Gezgin Charles Texier, bu yapıyı Bursa’nın belki de Osmanlı saltanatının en mükemmel eseri olduğunu ifade eder. Tarihçi Hammer, eskiden caminin minaresi ile kubbelerinin de çinilerle döşeli olduğunu yazar. Evliya Çelebi de bu camiye YEŞİL adının verilmesine gerekçe olarak yeşil renkli çinilerle örtülmüş olan minareleri ve kubbelerini göstermektedir.

KAYNAKLAR: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bursa Ansiklopedisi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?