USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yıldırım okullarında kitap ağaçları

03-12-2021

Merkez ve kadın kooperatiflerinde anneler öğrenirken çocuklar ise kendileri için oluşturulan oyun evlerinde nitelikli zaman geçiriyor.

Üniversiteye hazırlanan gençlere YKS deneme sınavları düzenleyerek destek verilecek…

Yıldırım Kütüphanesizdi… Mümine Meşeret Uyumayan Kütüphane yapıldı. Öğrenciler kütüphaneden yoğun bir şekilde yararlanıyor; Yazarlık Okulu gibi pek çok faaliyet hayata geçiriliyor.

Yıldırım gibi şehrin en az alanında en fazla nüfusun yaşadığı ilçede yollar yenileniyor, yenileri yapılıyor; parklar yapılıyor.

Benim mahallemde Çınar’ın orada çok güzel bir dinlenme parkı ve meydan yapıldı. Hacıseyfettin Mahallesi’ne oturma alanları, çiçek ve ağaçlandırmasıyla çok güzel bir yer kazandırıldı. Mahalle halkı rutin hizmetlerin dışında Yıldırım Belediyesi’nin varlığını hissetti…

Soğuk havaya rağmen insanlar yağmur yoksa parkta oturup dinleniyor, yaşlılar kahvehaneye gitmeden sosyalleşiyor.

Meslek edindirmeye yönelik pek çok kurs düzenleniyor; mesela kendi işini kurmak isteyenlere mantarcılık kursu düzenleniyor. Pandemi öncesinde bir grup arkadaşımla birlikte İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği kursuna gidecektik. Araya pandemi girince hevesimiz kursağımızda kaldı.

İlginç atölyeler de var; mesela Beyazıt Paşa Medresesi’nde düzenlenen Dr. Akif Hayta ile Psikanalitik Ütopya-Distopya Edebiyatı Atölyesi başladı. Birbirinden farklı eserleri eleştirel gözle okuyup, sorguluyor.  10 Hafta sürecek olan atölye çalışmasında Orwell’in 1984; Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya’, ‘Yevgeni İvanoviç Zamyatin'in Biz’, ‘Ray Bradbury'nin Fahrenheit 451’, ‘Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ eserleri irdelenecek…

Mahalle konakları, parklar, mesire yerleri, spor ve kültür merkezleri birer birer faaliyete geçiyor. Yeni bir uyumayan kütüphane daha yapılacak… Makro projelerden biri de Mevlana Mahallesi’ndeki Kentsel dönüşüm. Ayrıca imar planları yapılıyor, kurumlarla iş birliğine gidilerek doğalgazın olmadığı mahallelerdeki sorun çözülüyor.
Bugün Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temeli atılacak…

Yıldırım Belediyesi, havaların soğuması ile birlikte sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Çok da iyi çalışan bir Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Barınak var. Sokak hayvanlarının mama ve su ihtiyacını karşılayan Yıldırım Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Ekipleri, sahiplendirme çalışmasına büyük önem veriyor… 2021 yılının ilk 10 ayında 620 hayvanı sahiplendiren ekipler, 7 bin 159 sokak hayvanını da sağlığına kavuşturdu. Ocak ayından bu yana 20 ton mama dağıtılmış…

SINIFLARDA KİTAP AĞAÇLARI
Dün ise “Tarih Yazan Çocuklar” projesi hayata geçirildi. Türk tarihine geçmiş olan önemli kişilerin hayatlarını anlatan kitaplardan oluşan kitap ağaçları sınıflarda yerini aldı…
Tarih Yazan Çocuklar projesi Nurettin Gülten Kutlucan İlkokulu’nda törenle başlatıldı…

Törende konuşan Yıldırım Belediye başkanı Oktay Yılmaz, şehrin mimarisi kadar insanına da yatırımın önemine dikkat çekti ve tüm okullarda kitap ağaçları kurmayı hedeflediklerini söyledi:

“Yıldırım’da çocuklarımızın hem geçmişten ilham alarak geleceğe hazırlanması hem de bugünü inşa eden büyükleriyle olmaları adına bir proje gerçekleştiriyoruz.

Hamdolsun bizim medeniyetimiz tarih yazan kahramanlarla, bilim adamlarıyla ve sanatçılarla dolu. Çocuklarımız da geçmişten aldıkları bu ilhamla, inşallah bu merhamet medeniyetimizi yeniden inşa edecekler.

 Bizler böyle bir projeye başlangıç yaptık. Bugün 3 ilkokulumuzda projeyi başlattık. Hayırseverlerimizin de destekleriyle bunu ilçemizdeki tüm ilkokullarda yaygınlaştıracağız ve çocuklarımızın hizmetine sunmuş olacağız."

Yıldırım Kaymakamı Âdem Yazıcı da her okula bir kitap ağacı kazandırılmasına yönelik projenin önemine ve çocuklara katkısına değindi:

“Çocuklar en değerli hazinemiz. Onları ne kadar iyi yetiştirirsek, devletimiz de o kadar güçlü olur. Bu manada devlet olarak eğitime çok değerli katkıları olmakla beraber, yerel teşkilatlarımızın ve hayırseverlerin katkılarıyla bu süreç güçlenerek devam ediyor."

Dijital çağdayız. Özellikle çocuk ve gençler dünyayı cep telefonu, tablet, bilgisayardan izliyor. Dijital dünya kitap okumayı bırakın, yazı okumayı bile öteliyor. Kitap okumayan çocuk ya da genç yazılı metinleri yorumlayamaz hale geliyor.

Eskilerin tabiriyle okuduğunu anlamıyor! Oysa liseye, üniversiteye giriş sınavına hazırlanan gençler için hızlı okuma, okuduğunu anlama, dil bilgisine, Türkçeye hakim olmanın tek yolu çok kitap okumak… Çok kitap okuyan biri sadece Türkçe ve sosyal bilimler sorularını değil matematik ve fen bilgileri sorularını da hızlıca çözebilir.

 Zira hızlı okur ve okuduğunu anlar. Okuduğunu anlamakla zaman kaybetmez… Yıldırım Belediyesi kitap ağaçlarının çiçekleri çocukların kitap okumayı sevmesi ve akademik başarısı olacak…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?