USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BAL-GÖÇ’te seçim yarışı başladı

02-12-2021

BAL-GÖÇ’ün olağan genel kurulu tüzük gereği 3 yılda bir gerçekleşiyor. En son kongre 24 Aralık 2017 tarihinde yapılmıştı. Tek liste ile gidilen seçimde Genel Başkan Prof. Dr. Yüksel Özkan güven tazelemişti. Ancak Prof. Dr. Özkan’ın 2018 Haziran seçimlerinde Milletvekili adayı olması nedeniyle BAL-GÖÇ Genel Başkanlığı’nı Veli Öztürk üstlenmişti.

Aslında genel kurulun tüzük gereği 2020 Aralık ayı içerisinde yapılması gerekiyordu.

Ancak pandemi nedeniyle yasaklar gelince genel kurul bu yıla kaldı. BAL-GÖÇ bu ay içerisinde genel kurulunu gerçekleştirmek zorunda.
Birlik ve Dayanışma Platformu sözcüsü Hasan Öztürk Mestanlı Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu. Bir hafta süren ve satrançtan güreşe, konserlere, panayıra çeşitli etkinliklerin yapıldığı Dünya Mestanlılar Buluşması nedeniyle Bulgaristan’da da tanınan bir isim.

KULİSLERDE KONUŞULAN DİĞER İSİMLER

Öte yandan… BAL-GÖÇ Kongresinde henüz Hasan Öztürk ve ekibinin dışında adaylığını açıklayan bir grup olmadı.

Ancak kulislerde eski Başkanlardan Prof. Dr. Emin Balkan’ın liste çıkartacağı, eski başkanlardan Turhan Gençoğlu’nun desteklediği konuşuluyor.

Bir de Balkan Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Başkanı Doç. Dr. Kader Özlem’in adı geçiyor.

2017 seçimlerinde olduğu gibi anlaşılarak seçime tek liste ile gidilme ihtimali şimdilik oldukça zayıf.

Hasan Öztürk’ün yaptığı basın açıklamasında Filibeliler, Eğridereliler, Koşukavaklılar, Deliorman ve Tunaboylular, Mestanlılar, Kilililer gibi yöre dernek temsilcileri de katıldı.

‘TABANIN TALEPLERİ KARŞILANMIYOR!’

Mestanlılar Yöresi Kültür ve Dayanışma Derneği hizmet binasında yapılan basın açıklamasında Hasan Öztürk,Bursa ve Türkiye’de yaşayan Balkan Türklerine dikkat çekti:

“Bursa’mız demografik olarak ülkemizde, Balkan Türklerinin en yoğun yaşadığı, başka bir ifade ile Balkanlıların Başkentidir. İnsanında, Sokaklarında, ekonomisinde, çarsısında, sanatında, sosyal ve kültürel yaşamında Balkanların izlerini taşır.”
Neden yönetime talip olduklarını konuşmasındaki eleştirel bakışla ortaya koydu:

“Toplumsal teşkilatlanmamızın çatı kurumu BAL-GÖÇ içerisindeki temsiliyetin tabanın ihtiyaçlarını karşılayamaması, camiamızdaki birlik ve dayanışma hissiyatının zayıflamasına neden olmuştur.

Bunun sonucunda; Balkanlıların Başkenti Bursa’mız da dahi, insanımızın toplum içerisindeki etkisi gün geçtikçe azalmaktadır.

Bu zayıflamayı hisseden ve güçlendirmek zorunluluğu bilincinde olan; camiamıza hizmet etmiş kanaat önderleri ve toplumuzun kılcal damarları yöre derneklerimiz ile yaklaşık üç yıl önce Birlik ve Dayanışma Platformunu oluşturduk.

Bugün güçlü BAL-GÖÇ’e, insanımızın, Bursa’mızın, ülkemizin ve Balkanlarda yaşayan diasporamızın çok ihtiyacı olduğu aşikardır.

Güçlü sivil toplum örgütleri, güçlü ve gelişmiş demokrasi için, güçlü ve gelişmiş demokrasi ise daha güçlü Türkiye için zorunluluktur.”

‘ŞUBE VE YÖRE DERNEK BAŞKANLARI YÖNETİMDE TEMSİL EDİLECEK’

Hasan Öztürk’ün özellikle vurgu yaptığı hususlardan biri de temsiliyet oldu. Öztürk, 35 kişilik BAL-GÖÇ yönetiminde Şube Başkanları ile yöre dernekleri başkanlarının görev almasını öngörüyor.
Öztürk temsiliyet konusunda şunları söyledi:

“Camiamızı temsil eden yörelerin, şubelerin ve diğer aktif sivil toplum kuruluşlarımızın kendi belirlediği ve yetkilendirdiği temsilciler ile toplumsal temsiliyetin tabandan çatıya BAL-GÖÇ çatısı altında toplanması ve kurumsallaşmasıdır.

Bu kurumsallığı, ancak bu büyük camiayı temsil eden STK’larla,  şubelerimizle, kanaat önderlerimizle oluşturabiliriz.

Bunun için bizler bir aradayız, buradayız. Birlik ve Dayanışma platformu bu ilkeleri ile herkese açıktır…”

‘KİMSENİN ADAMI OLMADAN ÇALIŞACAĞIZ’

Birlik ve Dayanışma Platformu olarak kırmızı çizgilerini ise şöyle özetledi:

“Biz Balkan insanları; ülkemizin ve Bursa’mızın aydınlık, çalışkan, üreten, eğitim seviyesi en yüksek, demokratik, seküler , milletini devletini seven insanlarıyız.

Bu özelliklerimiz ile gelişmiş demokrasinin temeli , güçlü sivil toplum örgütlenmesini de hep birlikte yeniden hayata geçirmeliyiz.

Kimsenin adamı olmadan, kendimizin, çocuklarımızın geleceği için en iyi ekibi oluşturan, projeleri üreten ve bunları hayata geçirebilecek yönetimleri seçerek, camiamızı , yaşadığımız şehirlerimizi, ülkemizi ileriye hep birlikte taşımalıyız.

Geniş katılımlı, tüm üyelerin oy kullanabildiği adaletli ve demokratik seçimler ile en iyiyi seçersek; kaybetsek te kırılmayız. Güçleniriz.”

Birlik ve Dayanışma Platformu adına BAL-GÖÇ yönetimine talip olduklarını açıklayan Hasan Öztürk sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Güçlü, güvenilir, yenilikçi, tarihsel geçmişini ve sorumluluğunu bilen, kendi kaynaklarını yaratan, üreten, şeffaf, katılımcı, zamanının önünde, strateji üreten, kültürü, geleneği ve insanı yaşatan, insana dokunan, z kuşağını yakalayan, iletişimi her kesime ve gruba açık, diasporasına hakim, evrensel insan haklarının savunucusu, gündemi belirleyen ve tüm bunları tüzük ile koruma altına alan teşkilatımızı hayata geçirmek ana amacımızdır.

Bu doğrultuda, Olağan Genel Kurul’u yaklaşan BAL-GÖÇ seçimlerinde platform olarak sorumluluk alarak, yönetime adayız.”

Hasan Öztürk bir ekiple projeler üzerinde çalıştıklarını, web sitesinin güncelleşmesinden uzun vadede sosyal yaşam merkezi / toplantı salonu, lokali, kütüphanesi, müzesi ile hizmet binasını BAL-GÖÇ’e kazandırmak istediklerini söyledi.

Hiçbir şey yapmasalar; sadece Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçen ya da Bulgaristan’da yaşayan Türklere Bulgar ya da Bulgar Türk’ü denilmesini engelleseler yeter…

Bulgaristan’dan gelen Türkler bu sözleri her duyduklarında kahroluyorlar! Onlar Türk adlarını değiştirmemek adına Belene Kamplarında işkence gördüler, öldüler, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldılar.

KISACA BAL-GÖÇ

BAL-GÖÇ 17 Ocak 1985’de Mümin Gençoğlu’nun öncülüğünde kuruldu. Adı Balkan Göçmen ve Mülteci Derneği olmasına karşın, Türkiye’de yaşayan Bulgaristan göçmeni Türklerle Bulgaristan’da asimilasyona maruz kalan Türklerin haklarını korumak adına faaliyet gösteriyordu. 1987 yılında Bakanlar Kurulu’nca Kamu Yararına Çalışan Dernekler Statüsü tanındı.

Kuruluşundan bugüne BAL-GÖÇ’e şu isimler Başkanlık yaptı:

“Mümin Gençoğlu, Hasan Altınsoy, Turhan Gençoğlu, Prof. Dr. Emin Balkan, Prof. Dr. Yüksel Özkan, Veli Öztürk…”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?