USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİSTEM SIKINTISI MI?

24-11-2021

Bütün bunlar kabul ama acaba sistemde bir sıkıntı var mı? Gelin bugün konuya bu perspektiften bakalım.

Bilindiği gibi dünyada olduğu gibi ülkemizde de takımların geneli dörtlü savunma zinciriyle oynuyor.

Bursaspor’da bu şablonda sahaya dağılıyor. Özcan Bizati’nin başlangıçtaki sistem felsefesi 4-3-3 ama oyun içinde skora göre 4-3-2-1 ya da 4-4-2 gibi değişken varyasyonlara geçiş yapıyor.

Beklerini atağa çıkartan bir takımda tandemde(göbekte) görev yapacak oyuncuların en temel özelliği ikisinin de çabuk ve hızlı olmasıdır.

Tandemde görev yapan ikilinin sadece çabuk ve hızlı olması da yetmiyor, önsezileri de güçlü olacak. Buna ek olarak birbirleriyle eşgüdümlü davranmaları için uzun süre birlikte oynamaları gerekmektedir.

Bursaspor’da kimliklerinin karşısında ‘stoper’ yazan isimlere baktığımızda Capan, Zalazar, Taha, Furkan ve şimdi kulüple ilişkileri kesilen Cüneyt ile Aykut’u görüyoruz...

Söz konusu bu isimler içinde tandemde tanımlamaya çalıştığımız özelliklere sahip tek bir oyuncu yok. Bu stoperlerinin hiçbirinde “ikinci hamle” de yok.

Bu konuyu daha iyi açıklamak için bir pozisyonu sizlerle paylaşmak isterim.

Son İstanbulspor maçında Eslen’in şutunda kaleci Erhan kurtarış yaptıktan sonra yere düştü. O arada top ceza alanı içinde yükseldi. İbrahim Yılmaz golü atacakken yerden fırlayıp en yukarıda topu elle çelerek gole engel oldu.

İşte size kusursuz bir ikinci hamle ve çabukluk örneği

Timsah’ın stoperlerinin hepsi kaleci Erhan Erentürk’ten daha yavaş!

Bu nasıl olabilir?

Teknik direktörlük elindeki oyunculardan bir 11 çıkartıp belli futbolcuları birbiriyle değiştirmekle sınırlı olamaz. Öncelikle takım içerisinden çözüm bulmaya çalışmak gerek...

Johan Cruyff, Barcelona’da çalışırken hazırlık maçlarında kaleci Andoni Zubizarreta’yı orta alanın solunda oynatmıştı. Amacı kalecinin top kontrolünü geliştirmekti.

Bursaspor’da bu zaafı en fazla Özcan Bizati hocamızın görmesi ve önlem almak için kafa yorması gerekiyor.  

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?