USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TİMSAH PARK VE DÜKKANLAR

19-11-2021

Timsah Park açıldığından beri verimli kullanılamıyor. Ne tribün potansiyeli ne de gelir kaynakları bir türlü Bursaspor’a fayda sağlayamadı. 

Bunun baş nedeni tabi ki inşaatın tam olarak bitmemesiydi; ancak bazı müdahalelerle mevcut durumu ile de randıman alınabileceğini kestirmek hiç de zor değil. 

Bursaspor yönetimi Timsah Park’ın isim hakkını Bitci’ye kiralamasının ardından şimdi de stadın altındaki alanları işyeri olarak kiralamak için düğmeye bastı. Stat açılır açılmaz olması gereken bir girişimdi bu ancak önceki yönetimler bu konuda ilerleme kaydedememişlerdi. 

Adanur yönetimin attığı adım çok doğru; ancak ifade etiğim gibi o dükkanların firmalardan  talep görebilmesi ve insanlarında o işyerlerine ilgi göstermesi için bazı müdahaleler şart. 

Peki bunun için nasıl düzenlemeler gerekiyor? 

STAT ÇEVRESİNDEKİ BARİYERLER KALDIRILMALI 

Öncellikle Timsah Park’ın yarı açık cezaevi havasından kurtarılması gerekiyor.  

Stadın etrafını çevreleyen beton duvarlar, tel bariyerler  kaldırılmalı.

Maç günleri de, diğer günlerde de adeta insanları stadtan uzak tutmak için yapılmışlar. 

O bölge zaten maç dışında insan sirkülasyonu olan bir yer değil. Ancak yeni yapılan otobüs durakları ve hastane bu durumu değiştirecek ve oralar kalabalıklaşacak. O kalabalıktan Timsah Park’ın da yararlanması için stadın çevresinde insanların geçişini engelleyen ne varsa kaldırılmalıdır. 

Daha iki yıl önce sırf o bariyerler yüzünden çok büyük bir süpermarket zincirinin Timsah Park’ta market açmaktan vazgeçtiğini biliyorum. 

OTOPARKLAR 

Buna ilaveten stadın altındaki otoparklar da eksikleri hızla giderilip kullanıma açılmalı. Stada araba ile gelen insanların ara sokaklarda park edecek yer ararken başları dönüyor. Türkiye'de yeni yapılan statlar arasında otoparkı olmayan tek stat bizde.

TİMSAH CAFE 

Öncelikle Timsah Park’ta işyeri kiralayacak firmalar konusunda seçici olunmalı. 

Stadı hareketlendirecek iş dalları, markalar ve firmalar seçilmeli. Atatürk Stadı gibi galericilere kiralanmamalı mesela. 

Burada “Müşteri bulduk da seçmesi kaldı” diye düşünemeyiz. Zira stadın marka değerini düşürecek ya da kaliteli insan sirkülasyonuna katkı sağlamayacak işyerlerine kiralamanın bir manası yok. 

Buna ilaveten Atatürk Stadı’ndaki maçlara 2-3 saat öncesinden gider ve Kültürpark başta olmak üzere çevresinde vakit geçirilen alanlarda maç saatini neşe içinde beklerdik. Timsah Park açıldığından beri maç saatine yakın stada gidiyor ve direkt tribüne giriyorum. Çünkü yakın çevresinde maç öncesi vakit geçirecek hiçbir yer yok. 

Yine de erken gidip iki lafın belini kırmak isteyenlerde ara sokaklarda, kahve köşelerinde, apartman önlerinde ve bahçelerinde bir araya gelebiliyorlar. Özellikle alkol alan taraftarlardan şikayetçi olan semt sakinleri de oldukça fazla. Bu durum ileride büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir. Bu yüzden de stadın altına taraftarların maç günü vakit geçirebileceği Dünya’da “Fan Zone” diye bilinen alanlar oluşturulmalı. 

Taraftarlar ara sokaklardan, kahve köşelerinden kurtarılıp statla bütünleşmeleri sağlanmalı. Sadece maç günü değil haftanın 7 günü işlerliği olan benim birkaç yıl önce yazdığım yazıdaki gibi “Timsah Cafe” hayata geçirilmeli. 

İçinde restoran, cafe, oyun alanlarının olacağı böyle bir yer Bursasporlu taraftarların büyük bir eksiğini giderecektir.  

Kulüp dükkan kiralamalar sırasında böyle bir alanı ayırmalı ve mutlaka kendi işletmelidir. 

STAT İÇİ TEL ÖRGÜLER DE KALDIRILMALI 

Bursasporlular olarak stadın içini de verimli kullanamıyoruz. Bakın Bursa’ya deplasmana gelen ne kadar tribün varsa birçoğunda arkadaşlarımız, dostlarımız var. Özellikle İstanbul tribünlerinden olanlar Timsah Park’a hayran kalıyorlar. Ancak tribünleri de verimli kullanamadığımız bir gerçek

Bunun birçok sebebi var. En önemlisi grupların farklı yerlerde olması ve tezahürat bütünlüğünün sağlanamaması bunu çok kez dile getirdim ama değişen bir şey yok. Bizlerin yapabileceği bir şey de yok. 

Ancak en azından kale arkalarındaki yer alan ve ilk 20 sıranın görüş açısını kapatan şu tellerden artık kurtulmak gerekiyor. 

Daha geçen hafta Kocaeli Stadı’nı hepimiz gördük. Bursaspor Yönetimi de gördü. Diğer stadları da biliyoruz. 

Timsah Park gibi bir uygulama hiçbir yerde yok.   

Dışı cezaevi içi cezaevi gibi olan stadımızda gerekli düzenlemeler yapılmadıkça o stadtan Bursaspor’un randıman alması mümkün değil. 

Bu arada tribünlerdeki merdiven ışıklarının yanmadığı yönünde birçok şikayet alıyorum. Ki basın tribünü merdivenlerinde buna bende şahidim. O konuda da eksikler bir kazaya neden olmadan acilen giderilmeli. 

Evet Emin Adanur ve yönetim kurulu daha önceki dönemlerde yapılamayanların yapılabildiğini bizlere gösterdi.

Timsah Park konusunda da kendilerinden bu performansı hepimiz bekliyoruz açıkçası. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?