USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İki tarafı keskin bıçak gibi! Sağı da doğruyor, solu da!

17-11-2021

Çok aşikar olaylar hariç! Ha haber bir cinayet ya da hırsızlıksa, muhabir zanlılara ulaşabilirse “Neden öldürdünüz, pişman mısınız?” “Neden çaldınız” diye sorardı; hala da soruluyor…

Ama artık haberler ajanslardan alınıp kullanıldığı basılı ya da dijital gazeteler önlerine ne gelirse onu kullanıyor…

Başka illeri bilemem ama İHA Bursa Bölge Müdürlüğü spekülatif / teyit edilmemiş haberlerden uzak duruyor…
Eskiden şehirde 3, 4 gazete vardı; tiraj üzerinden yürüyen rekabetin temeli haberdi. Şimdi 12 günlük gazete, onlarca internet gazetesi var; ama haber üzerinden rekabet neredeyse yok gibi!
Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Ayradilli, uzun yıllar şehirde Belediye Meclis üyeliği ve CHP grup sözcülüğü yapmış, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde başkanlık yapmış bir isimdir…
Birkaç gün önce iktidara yakın gazetelerde hiç beklenmedik bir haberle yer aldı…
Aynı kaynaktan çıktığı çok belli olan haberde Osman Ayradilli’nin iki yıl önce evlendiği Peyzaj Mimarı Aslıhan Ayradilli’yi Nilüfer Belediyesi’ne aldırdığı; Ayradilli ailesinin 25 bin lira civarında çift maaş aldıkları yer alıyordu…

OSMAN AYRADİLLİ VE ASLIHAN AYRADİLLİ’YE İSNAT EDİLENLER

Haberlerin kimisi “Nilüfer Belediyesi'nde akrabalara özel kontenjan! Eşini belediyede işe soktu”; kimisi ise “Eşe dosta maaş kıyağı; Akraba Kontenjanı” gibi başlıklarla yayınlandı…

Sabah Gazetesi çıkışlı haberlerde “Bursa'da Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı CHP'li Osman Ayradilli 2 yıl önce evlendiği eşini belediyede işe soktuğu ortaya çıktı. Ayrıca, Osman Ayradilli, eşi Aslıhan Ayradilli'yi belediyenin birçok etkinliğinde görevlendirerek ek ödemelerden de faydalanmasını sağladı” ifadeleri yer aldı…

Haberin içeriğinde detaylandırılan ek ödemeler ise şöyle tanımlanıyor:

“Raportör, Jüri üyeliği, yardımcı Jüri üyeliği ve hatta Danışman Jüri üyeliği gibi skandal görevler yazıldığı ve bu görevlerden ek ödemeler aldıkları ortaya çıktı.”

AKLINI PEYNİR EKMEKLE YEMESİ GEREKİRDİ!

Osman Ayradilli’yi birazcık tanıyanlar böyle bir şey yapması için aklını peynir ekmekle yemesi gerektiğini bilir…
Nilüfer Belediyesi gibi çok göz önünde olan bir yerde Osman Ayradilli’nin karısı belediyede işe başlasaydı, mutlaka haberimiz olurdu. İlle de sızardı…
Mümkün değildi…
Belediyeyi arayıp sormadım bile. Sunulan tek belge bir yarışmada Danışman jüri olarak görev aldığı yönündeydi…
Herhangi bir belediye iştirakinin yönetim kurulu üyeliği değildi; maaş bordrosu falan da yoktu!

Bugüne kadar pek çok yarışmada jüri üyeliği yaptım; 5 kuruş da para almadım. Üstelik de git, gel yol parası cepten çıkıt; yani üste para vermişliğim var.

Sadece o konuda emin olamamıştım… Jüri üyelerine belki belediyeler para filan veriyorlardı. Ama o da öyle 25 bin lira falan olamazdı. Cüzi bir miktar olurdu.

Olsa zaten millet jüri üyesi olacağız diye birbirini yer, jüri üyelik kavgaları mutlaka basına yansırdı.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Başkan Vekili Osman Ayradilli ve eşi Aslıhan Ayradilli yaptıkları açıklama ile isnat edilen her şeyi boşa düşürdü.

İsnat edilen sözcüğünü bilinçli kullandım; zira söz konusu haberin yazımında “iddia edildi ya da öne sürüldü” gibi tanımlama kullanılmamıştı. Olmuş bir olayın anlatıldığı bir dille yazılmıştı!

Kullanılan belge de Jüri üyeliği listesiydi.

BELEDİYEDE ÇALIŞMIYOR! HİÇ ÜCRET ALMADI! GÖNÜLLÜ DANIŞMAN!

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile Osman Ayradilli’nin açıklamasına göre işin aslı şöyle:
Peyzaj mimarı olan Aslıhan Ayradilli Nilüfer Belediyesi’nde işe girmiş falan değil.
Nilüfer Belediyesi’ne ücret karşılığı bir danışmanlık, jüri üyeliği gibi bir iş de yapmış değil.
Başkan Turgay Erdem diyor ki:

“Biz Aslıhan Ayradilli’nin uzmanlık alanındaki mesleki tecrübelerinden yararlanmak istediğimiz için, belediyemizin ilgili bazı projelerinde kendisinden değerlendirme istiyoruz ve Aslıhan Hanım da bize gönüllü olarak, hiçbir maddi karşılık almadan danışmanlık desteği veriyor. Olay bundan ibarettir.

Nilüfer’de sağlık çalışanlarına adadığımız bir park projemiz ve bu parka yerleştirilecek anıt için bir yarışma düzenledik ve yine peyzaj boyutu olan bu çalışma içinde, uzmanlığından faydalanmak için yarışma jürisinde Aslıhan Ayradilli’nin de yer almasını istedik.

Bu tür organizasyonlarda sadece asli jüri üyelerine ödeme yapılır. Aslıhan hanım bu organizasyonda danışman jüri üyesi olarak yer aldığı için, bu yarışma kapsamında da kendisine herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

Gerçek bundan ibarettir.”

Ayradilli çifti konuyla ilgili yargıya gidecekler…

OKTAY YILMAZ’A KARDEŞ OLARAK ZİMMETLENDİ!

Ne yazık ki bu tür asılsız, mesnetsiz, araştırılıp sorulmadan yapılan haberler iktidar yanlısı medyada olduğu gibi muhalif olarak bilinen medyada da oluyor…

Mesela… Cumhuriyet’in 4 Mayıs 2021 tarihli “Yolların 'ayrıcalıklı'ları: AKP'li başkanın kardeşine yasak, kural işlemedi” başlıklı haberinde şöyle deniyor:

“AKP'li Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın kardeşi Kaan Yılmaz, çakarlı lüks aracıyla polis kontrol noktasından geçişinin görüntüsünü paylaştı…”

Nasıl Nilüfer Belediyesi’nin Jüri Yarışma Listesi’nde Aslıhan Ayradilli’nin adını görünce mal bulmuş mağribi gibi üstüne atlanmışsa, aynısı işte…
Birileri Kaan Yılmaz denen kişiyi, sosyal medya sayfasındaki paylaşımlarında birlikte fotoğrafını gördükleri Başkan Oktay Yılmaz’a kardeş olarak zimmetleyivermiş.
Söz konusu gazete de haberi hiç doğrulatmaya gerek duymadan kullanmış. Oysa Türkiye’de en çok kullanılan soyadlarından biridir Yılmaz!

Başkan Oktay Yılmaz, Kaan Yılmaz’ın kardeşi ya da akrabası olmadığına dair açıklama yaptı.  Ama o açıklaması Cumhuriyet gazetesinde yer almadı. Sitede o haber hala duruyor!

Yalan haber iki tarafı keskin bıçak gibi; sağı da doğruyor, solu da!

Sonra da soruyoruz, gazeteler neden bu kadar az okunuyor, neden bu kadar güven kaybı yaşanıyor diye!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?