USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünden bugüne FotoFest

16-11-2021

FotoFest 2011 yılında o dönem Belediye Meclis Üyesi olan Ceyhun İrgil'in verdiği önerge sonrasında kabul edilmişti... Belediye Başkanı Recep Altepe idi.

O tarihlerde Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (BUFSAD) Başkanı Utku Kaynar'dı...

HER ŞEY BİR HAYAL İLE BAŞLADI!

Utku Kaynar ile FotoFest düzenlenmeden 3 yıl önce Gündem 16 Dergisi’nde yaptığım söyleşide Bursa'da uluslararası bir fotoğraf festivali hayal ettiğini anlatmıştı; “Neden olmasın? Bursa'da bunu yapacak potansiyel var" demişti... 

Avrupa ülkelerinde kasabalarda bile düzenlenen Fotoğraf Festivali’nin dünyanın çeşitli ülkelerinden nasıl turist çektiğini; küçük esnafın dükkanlarının bile sergi salonuna dönüştüğünü aktarmıştı.

Zaten her şey hayal etmekle başlıyor… Bursa FotoFest’in temeli Kent Konseyi’nde atılmıştı.

Rahmetli Semih Pala, Bursa Kent Konseyi Başkanı'ydı...  Proje Pala’nın yanı sıra başta Başkan Recep Altepe olmak üzere Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini almıştı...
Utku Kaynar, Ceyhun İrgil’in ve Semih Pala’nın FotoFest’in başlamasında emekleri büyüktür. Haklarını teslim etmek lazım…
Şu anda şehirde pek çok fotoğraf grubu, atölyesi var.

Ama o yıllarda sadece BUFSAD vardı. Fotoğraf sanatında öncü bir kuruluştu. Her yıl yıl kurs açarlardı. Hatta gazete yöneticileri mesleğe yeni giren muhabirlere BUFSAD kurslarına katılmalarını önerirdi.
Gerçi haber fotoğrafı ile sanatsal fotoğraf arasında fark çok. Örneğin bir konuşmacıyı ters ışıkta çeken muhabir hapı yutmuştu. Zira çektiği fotoğrafın haberde kullanılması mümkün değildi. Haberde, kişilerin ya da olayların net görüntüsü istenir.

Artık gazeteciliğin temel taşlarından sayılan muhabirlik, editoryal habercilik içerisinde eriyip gittiğinden, kimsenin böyle bir önerisi de olmuyor...

Zaten artık herkesin elinde fotoğraf yüksek çözünürlüklü fotoğraf çeken cep telefonları var. Çoğu gazeteci fotoğraf makinesi bile taşımıyor.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SANAT YÜRÜYÜŞÜYDÜ

BursaFotoFest’in hazırlıkları 2010 yılında başlamıştı. 2011’e gelindiğinde Kent Konseyi Çalışma Gruplarının tümü FotoFest’in gönüllüsü olarak işin bir ucundan tutmuştu.

Müthiş bir ekip çalışması hayata geçirilmiş ve Türkiye'nin en yüksek halk katılımlı sanat yürüyüşü Cumhuriyet Caddesi'nde gerçekleşmişti. Muhteşemdi. Tarihi hanlarda fotoğraf sergileri açılmıştı. Sanat sokaktaydı. Teması Karşılaşmalar'dı...

Sonrasındaki tüm FotoFest yürüyüş ve etkinliklerine de katıldım... 2011 yılı dışında bir daha şehrin tarihi hanlarında ve açık alanda sergi yapılamadı. Gerekçe hava muhalefeti ile sergilenen eserlerin güvenliğinin sağlanamayışıydı…  

BursaFotoFest kalıcılaştı. Bu açıdan ayrı bir öneme sahip. Zira Bursa, belediye başkanı değiştiğinde rafa kaldırılan festivalleri de gördü. Misal İpekyolu Film Festivali. Rahmetli Hikmet Şahin döneminde 2006 yılında başlamış, 2009’a kadar sürmüştü. 2009’da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe seçilmiş, hazırlıkları önceden başladığı için o yılki düzenlenmiş; ama sonrasında ‘Çok masraf oluyor” gerekçesiyle kaldırılmıştı. Oysa o dönemde nelere para harcanmıştı…

Neyse ki Büyükşehir belediye Başkanı Alinur Aktaş BursaFotoFest’e sahip çıkmayı sürdürdü de akıbeti İpekyolu Film Festivali’ne benzemedi. Devam etseydi, bu yıl 15’incisi düzenleniyor olacaktı.

2021 BURSA FOTOFEST’İN TEMASI “GÖZGÖZE”

2011 yılından beri her yıl düzenlenen Bursa FotoFest geçen sene salgın nedeniyle dijital ortamda gerçekleşmişti.
Bu yıl salgında vaka ve can kayıpları geçen senekinden çok daha fazla; ama hiçbir kısıtlama yok, her türlü etkinlik artık yapılabiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD işbirliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile bu yıl BursaFotoFest 19-28 Kasım tarihleri arasında “GözGöze” temasıyla düzenleniyor.

Etkinliğin adresi yine Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi.

Küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nden Kamil Fırat’ın üstlendiği Bursa FotoFest 2021’de, ABD, Azerbaycan, İngiltere, İran, Meksika, Kosova, Hollanda, Hindistan, Rusya, Bangladeş, Şili ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 12 ülkeden 262 fotoğraf sanatçısı katılıyor.

200 sergide 3 binden fazla fotoğraf yer alacak.

Festival kapsamında, gösteriler, sanatçı konuşmaları, ustalarla söyleşi, belgesel film gösterimi ve portfolyo değerlendirmeleri gibi birçok yan etkinlik de düzenlenecek.

Bu senenin konuk ülkesi ise Azerbaycan; 34 fotoğraf sanatçısının eserleri sergilenecek.
Bursa FotoFest, 19 Kasım 2021 Cuma günü saat 17.00’da Cumhuriyet Caddesi’nde geleneksel ‘Festival yürüyüşü’ ile başlayacak ve akşam saat 19.00’da ise Merinos AKKM Fuar Alanı’nda ‘Festival Açılış Töreni’ düzenlenecek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?