USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

“Hekimlere ‘Hakkınız ödenmez’ dendi; gerçekten de ödenmedi!”

04-11-2021

BAOB’ta Türkan Saylan Salonu'nda basın toplantısında Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.

Doç. Dr. Türkkan hekimlerin çalışma koşullarına dikkat çekti:

"Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebilir.

Hekimlik yapabilmek; çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var; Geçinememek.”

‘HEKİMLER EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR’

Kovid-19 salgını sürecinde hekim ve sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara değindi:

“Sağlıkta dönüşüm nedeniyle iş yükü artan hekim ve tüm sağlık çalışanları, Mart 2020’den itibaren COVID-19 salgınında daha da artmış bir iş yükü ile karşı karşıya kalmıştır.

Daha fazla hastalanmış, daha fazla ölmüş, özveriyle, tüm deneyim ve bilimselliklerini ortaya koyarak; aile sağlığı merkezleri, aciller, pandemi poliklinik/klinik/yoğun bakımlarında, filyasyonda ve aşılamada var gücüyle çalışmaya devam etmiştir.

“‘Hakkınız ödenmez’ denmiş ve gerçekten ödenmemiş, emeklerinin karşılığında alkıştan öteye gidilmemiştir. Adaletsiz ve çoğunlukla ödenmeyen ek ödeme yalanları ile süreç geçiştirilmiştir. Ek ödeme adaletsizliği çalışma barışını bozmaktan başka bir işe yaramadığı gibi, ödemeler ne düzgün dağıtılabilmiş ne de adil olmuştur. Ek ödeme adı altında verilen, geleceğimize hiçbir yansıması olmayan ücretlendirme modeli emek sömürüsünden başka bir şey değildir.”


TEMMUZ ENFLASYONU YÜZDE 18,95; ZAM YÜZDE 8,45!

Alpaslan Türkkan TÜRK-İŞ’in araştırmasında yoksulluk sınırının aylık gelirde 9 bin 500 liraya çıktığını; 2021 Temmuz ayında enflasyon 18,95 olmasına karşın kamu çalışanları ile memur emeklilerinin aylık ücretlerine yüzde 8,45 zam yapıldığın; hatırlattı…

Halkın hissettiği gerçek enflasyonun yüzde 45 olduğunu savundu.
Ben de halktan biriyim; hissettiğim enflasyon çok daha fazla!

Üstelik de hala süren bir diyetim var; yeşillik, bakliyat ve proteinden başka bir şey yok. Ekmek yerine haşlanmış nohut, fasulye ve mercimek yiyorum; her ay fiyatları değişiyor! Sebzelerin fiyatı ise haftadan haftaya değişiklik gösteriyor. Yine de normal zamanlara göre mutfak masraflarım epeyce az! Ama geçen hafta torunum geldi, ben yemeyeli tereyağı, peynir, bal, zeytin gibi kahvaltılık fiyatlarının füze gibi nasıl uçuşa geçtiğini fark ettim…

Bir hamburger menü 40 küsur lira! Pideli köfte yaz başında 18 liraydı; Şimdi yanında ayranıyla 35 lira olmuş! Sık sık bakliyat haşladığımdan ve sebze pişirdiğimden Aygaz tüpü çabucak bitiyor; Geçen gün tüpü 173 liraya değiştirdim! Eskiden her değiştirdiğimde üçer beşer lira artardı; şimdi 30’ar, 40’ar lira birden artıyor!  

Eskiden pratisyen ya da uzman denmez, hekimler genel olarak üst gelir grubunda kabul edilirdi.

Bu hayat pahalılığında maaşları Türk-İş’in yoksulluk sınırı altında kalan hekimler adına konuşan BTO Başkanı Alpaslan Türkkan’ın “Geçinemiyorlar!” demesi doğal.

HEKİMLER İSTİFA YA DA GÖÇ EDİYOR; EMEKLİ OLUYOR!

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan diyor ki:

“Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5 bin 800 TL’dir. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesilmektedir.

Üstelik bu düzenlemeye BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimler dâhil edilmemiş, yeni bir eşitsizlik ve hak kaybı yaratılmıştır. Emekli hekimlerin yüzde 30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2 bin 300- 4 bin TL arasında olup, ücretler maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.”
Türkkan hekimlerin salgının ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşındırılan özlük hakları, sağlıkta şiddet gibi nedenlerle istifa ve göç etmeyi ya da emekli olmayı tercih ettiklerine dikkat çekti.

Türkkan’ın paylaştığı sayılar kamu hastanelerinde insanlardın neden günlerce, haftalarca hatta aylarda randevu alamaz olduğunu da ortaya seriyor:

“Son 20 ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaktayken istifa eden hekim sayısı 9 bin kişiyi bulmaktadır, buna henüz asistan olduğu halde istifa edenler de dâhildir. Önceki dönemle karşılaştırınca yüzde 20’lik bir artış söz konusudur.

Yine son 20 ayda 3 bin hekim emekli olmuştur. Önceki döneme göre artış yüzde 40’ı bulmaktadır. Bu meslektaşlarımızın özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam etmek durumunda olduğu aşikardır.”

 

7200 EK GÖSTERGENİN UYGULANMASI

Türkkan Türk Tabipler Birliği ve dolayısıyla da Bursa Tabip Odası olarak taleplerini şöyle sıraladı:

“Hekimlerin maaş ve emekli aylığına etki edecek 7200 Ek Göstergenin uygulanması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle maaşlarda en az yüzde 150 oranında artış talep ediyoruz.

Tüm sağlık çalışanları maaşında da 3600 ek gösterge uygulanması talebimizi tekrarlıyoruz.

Öneri 1: Devlet memuru hekimler için ek göstergeler; 10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7200; uzman için 6400; 8. derece pratisyen için 1600 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7200, doçent için 6800 olmalıdır.

Öneri 2: Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için yüzde 700; uzman için yüzde 550; 8. derece pratisyen için yüzde 360 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli profesör doktor için yüzde 700, doçent için yüzde 625 olmalıdır.”
Basın açıklamasında TTB’nin 23 Kasım’da İstanbul’dan Beyaz Yürüyüş başlatacağı ve 27 Kasım’da ise Ankara’da Beyaz Forum düzenleyeceği de yer aldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?