USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Okullarda hızlı test yapılsın!’

02-11-2021

Okullar açıldı açılmasına da sınıflardaki öğrenci yoğunluğunun azaltılmasına, temiz hava sirkülasyonuna dair herhangi bir önlem alınmadı.  Şehrin okullarında sınıf mevcutları 30-45 arasında değişiyor. Havalandırma camlar açık tutularak gerçekleşiyor.

Havalar soğuyor. Soğuk algınlığı ve grip vakaları çocuklar arasında yaygınlaşmaya başladı bile! Ayrıca sınıfta 3 kişi Kovid olduğunda sınıf kapanıyor. Bir hafta sonunda öğrenciler PCR testi yaptırarak 14 gün izolasyonu beklemeden okula dönebiliyorlar. T

Tanıdıklarım arasında çocuğunun sınıfı okullar açıldığından bu yana iki kez kapananlar var.. Ama hiç kimse de bu izolasyonu tınlamıyor! Zira 40 kişilik sınıf kapatıldığında en az 200 kişinin temaslı kadrosundan izolasyona tabi olması lazım. Her gün bir sürü sınıf kapanıp duruyor. Zaten kapanan sınıflarda öğrenci bizzat Kovid olmamışlarsa da takibi falan da yapılmıyor. Sadece veliye “İzolasyona tabi olduklarına’ dair bir mesaj geliyor, o kadar.
Yani ipin ucu kaçmış vaziyette!
CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan aynı zamanda bir tıp bilim insanı… TBMM’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesinde vakaların yüzde 40’ının 35 yaşından küçük olduğuna ve çocuk yoğun bakımlarındaki ölüm artışına dikkat çekiyor.

Kovid’i hafif geçiren çocukların Kovid bulaştırıcılık riskine değinen Prof. Dr.: Özkan soru önergesinde hızlı testlerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini gündeme getiriyor:
“Söz konusu testlerin devreye sokulmasıyla birlikte, hızlı bir şekilde çocuklara tanı konulacağını aksi taktirde Koronavirüs (Kovid-19) olmadığı halde grip ve soğuk algınlığı geçiren çocuklar nedeniyle eğitime gereksiz ara verilebileceğini ifade etmektedir.

Yine ülkemizde ki birçok uzman ‘COVID-19 ile semptomlarına çok benzeyen soğuk algınlığı ve grip vakaları arttıkça, eğitime ara vermeyi teste değil semptoma bağlayan sistemimiz iyice karışacak’ uyarısı yapmaktadır.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) hızlı antijen testlerinin birçok ülkede salgın yönetiminde kullanıldığı belirterek Türkiye’de de en az haftada iki kez, tarama amaçlı ve ücretsiz yapılmasını gerektiğini vurgulamaktadır…”

VAKALARIN YARISI 30 YAŞ ALTI!

Önergesinde Kovid-19 çocuk vaka sayısını, Kovid-19 Çocuk yoğun bakımlarında ölüm artışı olup olmadığını ve oranını; salgında ölen çocuk sayısını soran Prof. Dr. Özkan’ın cevaplanmasını istediği diğer sorulara ise şöyle:

“Birçok ülkede uygulanan hızlı tanı testleri gibi, okullarda bu testleri uygulamayı düşünüyor musunuz?

TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu da hızlı testlerin belirtisi olmayan kişilerde tarama amaçlı kullanılması gerektiğini savunmakta ve “Eczanelerde, okullarda ve insanların kolay ulaşabileceği merkezlerde hızlı testler bedava dağıtılarak velilerin testlere ulaşması kolaylaştırılmalı” önerisinde bulunmaktadırlar. Böyle bir uygulama için herhangi bir çalışmanız var mı?

TTB hızlı antijen testlerinin, hastalığın bulaşma riskinin yüksek olduğu alanlarda (sağlık çalışanları, üretim sektörü̈ ve fabrikalarda çalışanlar, tedarik zincirinde görev alanlar, dağıtım ve haberleşme çalışanları, toplu taşıma araç̧ kullanıcıları, turizm sektörü̈, market çalışanları, mevsimlik tarım isçileri, şantiyede kalan inşaat isçileri gibi) çalışanlarda uygulanmasının önemini vurgulamakta. TTB’nin bu uyarısını dikkate alacak mısınız?

Birkaç gün önce bir açıklama yayımlayarak vakaların yarısının 30 yaş altındaki yurttaşlar olduğunu söylediniz. Bu durum ile ilgili okullarda ve üniversitelerde bir önlem almayı düşünüyor musunuz? Genç nüfusumuzu korumak adına stratejik bir planınız var mı?”

Kişisel kanaatim toplumun sürü bağışıklığına götürüldüğü yönündedir. Zira; artık Kovid diye bir salgın tamamen bitmiş gibi yaşıyoruz.

BURSA İYİ PARTİ İL TEŞKİLATI SAHADA


Bursa İyi Parti il teşkilatı bir yandan “17 Gecede 17 İlçe 712 Köy” programını hayata geçirirken, öte yandan da kurumsal ziyaretlerde bulunuyor.
İyi Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile partililerden oluşan bir heyet Bursa Akademik Odalar Birliği’ni, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nu ziyaret etti. TMMOB’a ziyaretin gündemi Bursa ve Bursa’nın geleceğiydi. İKK Dönem Sekreteri Feridun Tetik ile Oda Başkanları’nın katıldığı ziyarette karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Bilindiği üzere Bursa’da TMMOB’a bağlı oda şubeleri ile Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, Bursa Eczacılar Odası, Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası gibi meslek örgütleri şehirde çevrenin korunması, halkın sağlığı, depremsellik, yangın, kent içi ulaşım, çarpık yapılaşma, iş kazaları ve diğer kazalar olmak üzere kentte insan yaşamını ilgilendiren konularda görüş bildirmekten kaçınmazlar.
Hatta birkaç yıl öncesine kadar siyasi partilerin yapması gereken kent savunmasını tek başlarına yürütüyorlardı.
Son bir, iki yıldır muhalefet partileri şehirde akla gelen ve gelmeyen her sorunu kamuoyuna taşıdıklarından akademik odaları epeyce rahatlattılar.

İyi Parti il teşkilatı kurumsal ziyaretlerinden birini de Saadet Partisi İl Başkanlığı’na gerçekleştirdi. İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve yönetim kurulu üyelerini Saadet Partisi İl Başkanı Mehmet Atmaca ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Öte yandan “17 gecede 17 ilçe 712 köy” programı kapsamında İyi Parti İl teşkilatı, TBMM Grup Başkan Vekili. Müsavat Dervişoğlu'nun da katılımlarıyla 29 Ekim’de Kurucudan Kurtarıcıya yürüyüşünü Osmangazi Türbesi’nden Atatürk Anıtı’na yürüyerek kutladı. Ardından da teşkilat mensuplarıyla Osmangazi’nin 39 kırsal mahallesine çıkarma yaparak üreticinin ve köylünün dertlerini dinleyip, beklentileri hakkında bilgi aldı.

BOZBEY ŞİMDİDEN SEÇİME HAZIRLANIYOR  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu ilan ettiğinden beri Mustafa Bozbey saha çalışmalarına ağırlık verdi.

CHP ve İyi Parti camiasında Bozbey’in Büyükşehir Belediye Başkan adaylığının erken açıklanması çok tartışılıyor.

Kılıçdaroğlu, Bursa’da seçimin kaybedilmesinde parti içindeki bölünmenin etkili olduğunu biliyordu. İyi Parti kadrolarıyla, Millet ittifakı kapsamında istişare olmadan Bursa’da büyükşehir belediye başkan adayını açıklamasının ana nedeni milletvekilleri de dahil Bursa il örgütüne “Bozbey etrafında birleşeceksiniz” mesajı vermesiydi.

Nitekim; Bozbey ile yan yana gelmeyecek ya da Bozbey’in yan yana gelmeyeceği milletvekilleri de dahil partililer yan yana fotoğraf vermeye başladılar.

(Ama CHP’de sular durulmuyor. Tam birleştiler derken, hop yeni bir kriz kamuoyuna yansıyıveriyor!)

Öte yandan Bozbey hem Osmangazi’de hem de Nilüfer’deki 29 Ekim yürüyüşlerindeydi. Önceki gün de Bursa’da yaşayan Artvinliler tarafından düzenlenen Atabarı gecesine katıldı… Bir de CHP İnegöl İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği Cumhuriyet yemeğine katıldı…

Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı iken yaptığı gibi hem cenazelere hem de düğünlere katılıyor. Sık sık esnaf ziyareti yapıyor; çarşıda pazarda geziyor. Farklı olarak sadece Nilüfer’de değil, şehir genelinde hareket halinde. Gelen bilgilere göre; Ocak 2022’den itibaren Bozbey çalışmalarını hızlandıracak…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?