USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BTO; ’19 aydır hastalanıyoruz, ölüyoruz, tükeniyoruz!’

28-10-2021

Bursa Akademik Odalar Birliği’nde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, Dr. Abdullah Karadağ ile beraber oda üyeleri Dr. Bülent Aslanhan, Dr. Ercan Ertürk ve Dr. Ersan Taşçı yer aldı.

Basın açıklaması Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk tarafından gerçekleştirildi…

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Pandeminin 19. ayını geride bıraktığımız bu günlerde salgının tüm yükünü sırtlanan sağlık çalışanlarının görülmeyen değerini görünür kılmak için bir aradayız. 19 aydır ölüyoruz, 19 aydır hastalanıyoruz; 19 aydır zamanında ve etkili bir önlem almayanlar, bilime sırtını dönenler, şeffaf davranmayanlar, verileri değiştirenler yüzünden gün be gün tükeniyoruz.

Mart 2020’den itibaren meslek örgütlerinin, bilim insanlarının uyarılarını dinlemeyenlerin pandeminin yükünü yalnızca bizlerin üzerine bırakacağı anlaşılmıştı.

Bizler mesleğimizin gereklerini elbette yapacaktık ve yaptık, ancak sürecin tüm yükünün üzerimize yıkılmaması için şeffaf, akılcı ve bilimsel bir salgın yönetimi talep ettik.

Buna rağmen salgın değil, algı yönetildi. Bu algı yönetiminde de biz sağlık çalışanlarına yalnızca kahramanlık güzellemeleri, balkonlardan alkışlar, hakkınızı ödeyemeyiz tesellileri düştü. Uzunca bir süre ‘of’ bile diyemedik, çünkü ‘kahramanlar yorulmaz’ gibi büyük bir duygusal yüke maruz bırakıldık.

Halbuki ‘kahramanlar’ bu süreçte nitelikli bir maskeye dahi ulaşamadı. Kahramanlara dağıtılan maskeler korumak bir yana tam tersi ‘korunuyor ‘hissi yaratarak daha fazla hastalanmamıza neden oldu.

Kahramanların işyerlerinde bulaştan koruyacak düzenlemeler yapılmadı, kış aylarına gireceğimiz bu günlerde ise işyerlerimizin havalandırma sistemlerinin yeterliliğine dair bile en ufak bir bilgiye sahip değiliz…”

‘BİZLER MESLEĞİMİZDEN DOLAYI ÖLÜRKEN…”
Bulaş riski altında tükenen sağlık çalışanlarının izin, istifa, emeklilik, rapor haklarının uzun süre engellendiğine değinilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Sonrasında birer birer hastalanmaya, arkadaşlarımızı kaybetmeye başladık. Bizler mesleğimizden dolayı ölürken, ekranlarda ‘hastaneden aldığını nerden biliyoruz, evde hastalananlar var’ sözleri Çalışma Bakanı’nın ağzından döküldü. İyi de biz zaten evde kalamıyorduk ki!”

Meslek hastalığı için başvuranlardan illiyet bağı istendiğine yer verilen açıklamada yetkililere aşağıdaki sorular yöneltildi:

“Bizlere pandemide, “hekimlik yaptığınız için riskli olduğunuzu, hekimlik yaptığınız için hastalandığınızı, mesleğinizden kaynaklı öldüğünüzü” kanıtlayın dendi.

Bir kere daha soruyoruz ‘madem işyerlerimiz riskli değil neden tedavi olmaya gittiğiniz hastane katlarını boşalttırıyorsunuz, bu bir illiyet bağı değil mi?’ Evde kal çağrıları yaptığınızda evde kalamayanlar olmamız illiyet bağı değil mi?’

En önemli korunma yöntemi maske ve mesafeyken mesleğimiz gereği koyamadığımız mesafe, yaptığımız riskli işlemler illiyet bağı değil mi? Kaybettiğimiz onlarca meslektaşımız illiyet bağı değil mi?”

Özetle BTO; Kovid-19 için meslek hastalığı yasası çıkartılmasının yanı sıra tüm sağlık çalışanlarına ilk vakanın ilan edildiği 11 Mart 2020’den itibaren pandeminin sonlandığı zamana kadar her yıla 120 gün yıpranma payı ile fiili hizmet süresi zammı istiyor…

BURSA KENT KONSEYİ BAŞKANLIĞI’NA

ŞEVKET ORHAN SEÇİLDİ

Bursa Kent Konseyi’nin genel kurulu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Orhangazi Salonu’nda gerçekleşti. Mevcut Başkan Şevket Orhan oy birliği ile yeniden başkan seçildi.

Kovid-19 salgını son 1,5 yılda pek çok STK’da olduğu gibi Kent Konseyi’nin de çalışmalarını olumsuz etkiledi. Konuşmasında salgının Kent Konseyi faaliyetlerini olumsuz engellediğine değinen Şevket Orhan Kentlilik bilincine vurgu yaptı…
Özellikle Şevket Orhan’ın “Doğduğumuz yer kadar doyduğumuz yere de sahip çıkmak gerekiyor” sözleri Kent Konseyi’nin Anayasası olmalı….

Şevket Orhan şunları söyledi:

“Gelecek nesillere daha iyi Bursa bırakmanın derdi içerisinde olacağız. Doğal afetlere karşı gerekli tedbirlerin alınması için çalışacağız. Türkiye’yi ve Bursa’yı ilgilendiren tüm önemli konuları konuşacağız. İlgili kurumlarla iletişim kuracağız.

Çevremize daha iyi bakmalıyız. Çevre bilincini de önemsiyoruz. Gerçek kimliğimize dönmek için mücadele etmeliyiz. Bursa’yı seviyoruz. Bir olup beraber olursak kimse çevreye zarar vermeye cesaret edemez. Genel kurula gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum…”
Şevket Orhan Kent Konseyi olarak şehrin üstün yetenekli çocukları için görüşlerini ve projelerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Çok da yerinde ve önemli bir konuydu. Batı’da üstün zekalı çocuklar ülkenin en büyük insan hazinesi olarak görülüyor ve gelişimleri için her türlü olanak tanınıyor.

Bizde BİLSEM’ler var. Onlar da tam zamanlı eğitim vermiyor. Verdikleri eğitim de üstün yetenekli çocukların ihtiyacını karşılıyor mu?

Şevket Orhan’ın konuşmasında yeni dönemde üstün yetenekli çocuklar için tam zamanlı okul projesi için çalıştıklarını anımsatması, hazırlanan projeyi nihayete erdirmek istediklerini söylemesi önemliydi.

Kent Konseyi asil üyeleri şu isimlerden oluştu:

“Abdullah Dikel, Ali Bozkurt, Ali Yılmaz, Ayşegül Yıldız, Cemal Akkuş, Doç. Dr. Enes Battal Keskin, Elif Kibar Topçu, Fehmi Yıldız, Füsun Karakurt, Hızır Ofluoğlu, İrfan Koç, İsmail Aydoğdu, Mehmet Hanefi Yıldırım, Musa Bektaş, Mustafa Karlovalı, Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sedat Demir, Serpil Savaş, Sevil Pamirol, Suat Gülçimen, Şenol Çulcu, Yüksel Köse…”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?