USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

MÜCEVHER IŞILDIYOR

26-10-2021

Bursa, Bitinyalılar’dan, Romalılar’a, Bizanslılar’dan Osmanlılar’a kadar tarihi medeniyetlere sahne olmuş, o medeniyetlere beşiklik etmiş bir şehir. 

Ancak içinde bulunduğumuz Cumhuriyet dönemine gelene kadar o medeniyetlerin birçok eseri ya kaybolmuş ya da büyük tahrifata uğramış durumda. Bu nedenle de Bursa sahip olduğu tarihi geçmişe karşılık olan değeri bir türlü görememekte. 

ZAMANIN DOKUSU YENİDEN İŞLENİYOR 

İşte bu durumun değişmesi için son yıllarda büyük ve kapsamlı çalışmalar yapılıyor. 

Adeta üzeri tozlanıp, çamurlanmış bir mücevheri andıran Bursa, tarihe ışık tutan restorasyon çalışmalarıyla yeniden ışıldamaya başlayan mücevher haline getiriliyor. 

Bunu, Bursa’da zamanın dokusu yeniden işleniyor diye de tanımlanabiliriz. 

Yapılan çalışmalar geçmişin mirasına sahip çıkma yani manevi açıdan önemli olduğu kadar kentimizin turizmi açısından da çok önemli ve gerekli.  

Zira Bursa’nın turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesi, doğa ve tarihi zenginliklerini ön plana çıkarabilmesi ile mümkün. 

İşte bu kapsamda yapılan çalışmalardan en önemlilerinden biri de biliyorsunuz Bursa Kalesi ve surlarının yenileme faaliyetleri.

Tarihe baktığımızda kentin kurucusu I.Prusias, Romalılar’a kaybettiği savaş sonrası Bursa’ya sığınan Kartacalı General Hannibal’ın yardımıyla yaklaşık 3,5 kilometrelik Bursa surlarını inşa ediyor. Evliya Çelebi’nin de 10 bin adım olarak tarif ettiği Bursa surları ve kalesi sonrasında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde işlevine devam ediyor; ancak surlar ve içinde barındırdığı birimler 19. yüzyılın sonlarından itibaren yok olmaya yüz tutuyor. 

ZİNDANKAPI SURLARI VE MÜZESİ 

İşte bu tarihin tekrar ayağa kaldırılması için bir süredir devam eden ve daha uzun yıllar devam edecek çalışmaların sonuncusu Zindankapı’daki restitüsyon faaliyetleriydi.  

Bu bölgedeki burçların, kulelerin, surların ve zindanların aslına uygun bir şekilde tekrar gün yüzüne çıkarılması için yürütülen meşakkatli çalışmalar tamamlanıp halıkn ve turistlerin ziyaretine hazır hale getirildi.  

Bizler de gazeteciler olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye davet edildik ve ortaya çıkan sonucu yerinde görmüş olduk. 

Öncelikle en baştan ifade etmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başta olma üzere tarihçisinden, mimarına, mühendisine, planlayıcısından inşaat firmasına ve çalışan işçisine kadar emeği geçenleri gerçekten tebrik etmek gerekiyor.  

Zira Bursa’nın sahip olduğu bir değeri ortaya çıkararak kente tekrar değer katmışlar. Kentin sahip olduğu hazineyi yer altından çıkarıp halkın kullanımına sunmuşlar.  

Üstelik bunu da çok şık bir şekilde yapmışlar. 

Çağa uygun bir şekilde dijital ve interaktif bir müze olarak kapılarını açan Zindankapı’ı, tasvirleri, canlandırmaları, animasyon ve projeksiyon gösterileri ile ziyaretçilerini tarihin içinde hem uhrevi hem de gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. 

Surlar ve burçlar arasında gezinirken tarihi gözünüzde ayrı canlandırıyorsunuz, iç kısımlarda ise tasvir edilen tarihi objeler ve animasyonlarla o tarihin içinde adeta yaşıyorsunuz. 

Mahkumların cezalarını çektikleri hücreler, işkence odaları, infazların gerçekleştirildiği kanlı kuyular tarihte yaşananları gözler önüne gerçekçi bir biçimde sunuyor.

MUTLAKA ZİYARET EDİLMELİ 

Çağdaş sanat çalışmaları ile de süslenen Zindankapı müzesi tüm Bursalıların ve Bursa’ya gelen turistlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir eser haline getirilmiş. Surların içindeki kafeteryasında soluklanabileceğiniz Zindankapı, pazartesi günleri hariç sabah 09:00, akşam 17:00 saatleri arasında 3 ay boyunca ücretsiz olarak kapılarını açmış durumda. 

Şahsen en kısa zamanda tüm Bursalılara bu güzel eseri ailece ziyaret etmelerini öneririm. Özellikle fotograf çekimi için çok özel görüntüler olduğunu da eklemek istiyorum.

BAŞKAN AKTAŞ’IN DİĞER PROJELERİ 

Bu arada basın mensuplarına tanıtım için yapılan organizasyona Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılarak hem Zindankapı hem de diğer projeler ile ilgili bilgiler verdiğini ifade etmek istiyorum. 

Zira o projeler de gerçekten şehre büyük değer katacak nitelikte. 

Zindankapı’dan Tophane’ye kadar uzanan yeraltı dehlizlerinde de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Aktaş Orduevi’nin taşınmasıyla hayata geçirecekleri Bey Sarayı’nın da önemli bir çekim merkezi olacağını ifade ediyor. 

Kentin en turistik yerinde ve tarihin üzerinde konuşlanmış orduevinin taşınarak o bölgenin tarihi kimliğine kavuşturulması projesini şahsen bir gazeteci ve Bursalı olarak destekliyorum. Orduevi her yerde yapılabilir ve faaliyetlerini gerçekleştirebilir sonuçta. O yüzden o taşınma işinin daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.  

HANLAR BÖLGESİ’NDE TRAFİK YER ALTINA ALINIYOR 

Ara görüş olarak bunu da ilave ettikten sonra başkan Aktaş’ın planladığı diğer bazı projelerinden devam edeyim. 

Başkan Aktaş Bursa’yı “Avrupa Kültür Başkenti” yapmak için özellikle tarihi alanlarda 16 büyük yenileme projelerinin olduğunu belirtirken, bunun son örneklerinden olan Hanlar Bölgesi Projesinde trafiğin yer altına alınacağını söyledi. Yıkılacak olan Boyner Binası’nın önünden yer altına alacakları trafiği Timurtaşpaşa’nın üst kısmına bu şekilde devam ettireceklerini söyleyen Aktaş, bu sayede Tophane’den, Hanlar Bölgesine kadar kesintisiz bir tarihi yürüyüş aksı oluşturacaklarının müjdesini verdi. 

Konunun diğer boyutu olarak Hanlar Bölgesindeki mülk sahiplerinin kendilerine teşekkür etmeleri gerektiğini ekleyen Aktaş “Bir kepçede yıkılan çürük binalardan mülk sahiplerini kurtarmış olduk. İnanın bitişik nizam olmasa en küçük bir depremde bile yıkılacak durumda olduklarını uzmanlar tespit etti dedi. 

Bursa’yı kötü binalardan arındırmadan güzelleştirmenin mümkün olmadığının da altına çizen Aktaş vatandaşların da kendilerine gereken kolaylığı sağlamasının gerektiğini söyledi. 

DAĞ YAMAÇLARINDAKİ SEMTLER İÇİN PROJE 

Başkan Alinur Aktaş, Zindankapı Burçları'nda gazetecilere yaptığı açıklamalarına devam ederken dağ yamaçlarını işaret ederek bu zenginliği de daha iyi kullanmak istiyoruz. Yapmayı planladığımız ışıklandırma çalışmaları ile gece, binaların dış görünümlerinin güzelleştirilmesi ile de gündüz dağ yamaçlarındaki semtler bambaşka görünecek ve Bursa’ya değer katacak ifadelerini kullandı. 

Bu çalışmayı özel firmalarla değil belediye olarak yapmayı planladıklarını ekleyen Başkan Aktaş Bursa’nın güzelliklerinden istifade etmek için ne gerekiyorsa yapmak istiyoruz dedi. 

Gazetecilikten öte bir Bursa sevdalısı olarak beni memnun eden bu çalışmaları sizlerle paylaşmak istedim. 

Emeği geçenlere tekrar sonsuz teşekkürler.

Dilerim Bursa’nın güzelleşmesi adına gereken ne varsa aynen böyle güzel ve hızlı bir şekilde hayata geçmeye devam eder. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?