USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Osman Fevzi Efendi Köşkü Sosyal Yaşam Merkezi oluyor!

26-10-2021

Dün Eşrefiler Caddesi’nde Bursalıların eski Çocuk Esirgeme Yurdu olarak bildiği Bursa’nın en güzel sivil mimari örneklerinden olan tarihi köşkün bahçesindeydim…

Çocukluk anılarım canlandı. Zira çok sayıda akrabamız o bölgede yaşıyordu. Sık sık giderdik. Yazıyı yazarken bir de baktım ki çocukluk anılarına dalıvermişim.

Öyle olunca yazıyı rotasına çevirmek zor! Bir adrese giderken başka sokağa sapmak gibi bir şey!  O bölümü kopyalayıp sayfadan çıkardım ve başka bir yazı için sakladım.  
Öncelikle şunu belirteyim; bir Bursalı olarak Yıldırım Belediyesi’nin viraneleşmeye yüz tutan Osman Fevzi Efendi Konağı’nı yeniden ayağa kaldıracak olmasına çok sevindim…

Gerçi yakılıp yıkılmadığı, yerine dikine beton bir bina yapılmadığı için o virane halini bile görmekten memnundum…

Bu restorasyon projesi tarihi bir bina ayağa kaldırılmakla kalmayacak. Ayrıca sadece Karaağaç, Mollaarap hatta Teleferik mahallelerinin yanı sıra Bursa’ya da katma değer yaratacak.

OSMAN FEVZİ EFENDİ; BTSO KURUCUSU

Osman Fevzi Efendi 1823- 1920 yılları arasında yaşadı. , Bursa Ticaret ve sanayi Odası’nın kurucusu ve 2 dönem belediye başkanlığı yapan, Bursa’da Müslüman Türkler arasında ilk ipek ipliği fabrikasını kuran iş insanı.. Osmanlı Bankası’nın Bursa temsilcisi.

Osman Fevzi Efendi köşkü önce kendisine konut olarak kullanıyor. Daha sonra ipek iplik üretiminin yapıldığı fabrikaya dönüştürüyor. Vefatından bir süre sonra fabrika kapanıyor ve mirasçıları tarafından 1950’de satılıyor. Fabrikanın köşk yapısı 1953’te Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından satın alınıyor. 1954-1983 yılları arası yetimhane olarak hizmet veriyor. 1986’da bina Anıtlar Kurulu tarafından tescilleniyor 2016’da da Yıldırım Belediyesi’ne ‘Sosyal Yaşam Merkezi’ olmak üzere tahsis ediliyor…

Yıllardır başka isimlerle anılan köşk artık Osman Fevzi Efendi’nin adıyla anılmaya başlandı.

Köşkün restorasyonuna yönelik “Raspa” törenine Ak Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Atilla Ödünç ile Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Demir, Yıldırım Muhtarlar Derneği Başkanı Muhsin Sak, Karaağaç Mahallesi Muhtarı Sema Pamukçular, CHP Yıldırım İlçe Kadın Kolları Başkanı Nigar Bölüker ile Mollaarap’ın sözlü ve yazılı tarihini kayda alan Bursa gönüllüsü Ayşe Yandayan, mahalle sakinleri ve vatandaşlar katıldı…

Ayşe Yandayan ile Oktay Yılmaz tören sonrasında. Umurbey, Çobanbey ve Talimhane üzerine konuştular ve Başkan Yılmaz Ayşe Yandayan’ı ziyaret sözü verdi. Gider de… Zira, Başkan Yılmaz sürekli hareket halinde; mahallere gidiyor, vatandaşlarla, esnaf ile konuşuyor.

Kendisine de sordum; “Sabah kaçta başlıyorsunuz koşuşturmaya” diye; “8’de ama sonrasının ucu açık” diye yanıtladı. Ama duyduğuma göre kimi zaman sabah namazından yani 05’ten itibaren başlıyormuş çalışmaya…

Bir başka özelliği de yanına gelen ve derdini anlatan herkesi dinlemesi… Benim mahalleme de sık sık geliyor. Bu arada mahallemizdeki park da bitmek üzere. Alana yetişmiş, epeyce büyük ağaçlar da dikildi. Çok güzel oldu.

YILDIRIM: DEĞERLERİN ŞEHRİ!

Başkan Yılmaz törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yıldırım’ı tanımlarken ‘Değerlerin Şehri’ dedik. Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi, Emir Sultan, Yıldırım Beyazıt Külliyesi, Cumalıkızık Bursa’nın değerleri. Osman Fevzi Efendi Köşkü de bu bölge için önemli. Osman Gazi Balaban Bey kalesinden Bursa’ya bakıp ‘Beni Gümüşlü Kümbete gömün’ demiş. Bu bölgede Çobanbey, Umurbey, Talimhane gibi değerlerimiz var. Tofaş Araba Müzesi de bulunuyor.

Bugün bu değerlerimizden birini daha ihya ederek Yıldırım’a kazandıracağız. Yapı Bursa’nın en önemli sivil mimari örneklerinden biri. İklim şartları nedeniyle bozulmalar yaşanıyordu. İhale süresi 600 gündü. 2022 Yılı Dünya Başkenti olmamız nedeniyle 2022 yılı Eylül ayına yetişecek.

Açacağımız Sosyal Yaşam Merkezi ile hem Osman Fevzi Efendi’nin adını yaşatacağız hem de vatandaşlarımızın hoşça vakit geçirebileceği bir mekânı hizmete sunmuş olacağız. Tarihi köşk, 4 bin metrekarelik bir arsa üzerine kurulu, 350 metrekare tabanlı 4 katlı bir bina.

Giriş katı ve bahçesiyle sosyal tesis olacak şeklinde hizmet vereceğimiz mekânın üst katlarında da sergi ve toplantı salonları yer alacak.

Ayrıca burada hayata geçireceğimiz kültürel ve sanatsal faaliyetler ile geçmişi geleceğe bağlayacağız. Aslına sadık kalarak ve tarihi dokusunu koruyarak ayağa kaldıracağımız tarihi yapıyı, Bursa'nın kültür, sanat ve sosyal hayatına önemli katkılar sunacak bir merkez haline getireceğiz…”

2022 EYLÜL’ÜNDE HİZMETE GİRECEK
Başkan Yılmaz köşkün restorasyonuna 6 milyon artı KDV’ye; alt tarafa yapılacak otoparkın ad aynı bedele mal olacağını söyledi.

Paylaştığı bilgiler arasında tarihi kalıntıların olduğu yan taraftaki araziye bir bina yapılmayacağı, Karaağaç Sosyal Yaşam Merkezi’nin 4 bin metrekarelik bir arsa üzerine kurulu, 350 metrekare tabanlı 4 katlı bir binadan oluşacağı yer aldı.

Ak Parti Bursa Milletvekili Refik Özen “Oktay Yılmaz Başkanımız göreve geldiği günden bu yana çok önemli projelere imza attı. Gerek kentsel dönüşüm çalışmaları gerek spor tesisleri gerek yeşil alan çalışmaları gerekse de böyle tarihi yapıları ayağa kaldıran projeleri ile Yıldırım’ın çehresini değiştiriyor.

Ben tüm bu çalışmalarından dolayı Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’ı tebrik ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum” derken…

Milletvekili Atilla Ödünç ise “Yıldırım Belediye Başkanımız ilçenin farklı yerlerinde farklı projelere imza atıyor. Bu tarihi köşk de Karaağaç Sosyal Yaşam Merkezi olarak Yıldırım’a hizmet verecek” dedi.
Karaağaç Mahallesi Muhtarı Sema Pamukçular şöyle konuştu:

“Biz yıllardır tarihi Osman Fevzi Efendi köşkünün restorasyonunu bekliyorduk. Önceki belediye başkanı döneminde ilk çalışma başlatıldı. Bugün çok heyecanlıyız. Burada yapılacak olan sosyal yaşam merkezi mahallemize ve çevreye büyük değer katacak. Oktay Yılmaz Başkanımıza teşekkür ediyoruz…”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?