USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

BUMİAD’tan anlamlı Cumhuriyet Ödülleri

11-10-2021

BUMİAD Evi’nde düzenlenen bazın toplantısına derneğin kurucu başkanı İlker Özaslan, Danışma Kurulu Başkanı Orhan Efe, dernek başkanı Şaban Bozdemir ile yönetim ve danışma kurulu üyeleri katıldı…

(Şaban Bozdemir’in Başkanlığı üstlendiği BUMİAD yönetim kurulunda şu isimler yer alıyor:

“Süleyman Kara, Filiz Güzel Şen, Bülent Alp, Hayri Aydemir, Gökçe Möröy, Abdullah Büyükışıklar, Seyfi Ertan, Özcan Gök, Mustafa Gümüş Suzan Çağıl Cesur Türkmen…”)
Başkan Şaban Bozdemir; 2021 yılı Cumhuriyet Ödülleri’nin Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Ersan Şen ve Nurten Ceyhan’a verileceğini açıkladı.

BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Bozdemir, ödüllere ilk olarak 2017 yılında başladıklarını anlattı ve ödülleri 26 Ekim Salı akşamı düzenleyecekleri baloda sahiplerine takdim edeceklerini söyledi.

Prof. Dr. Aziz Sancar; dersi olduğundan törene katılamayacağı, onun adına yakın dostu Orhan Bursalı’nın ödülü alacağı bilgisini paylaştı…

Başkan Şaban Bozdemir’in konuşmasında BUMİAD’In özelliklerine de değindi…

Üyelik için kişinin mühendislik ve mimarlık disiplinlerinden birine mensup olmasının yanı sıra ticaret erbabı ya da sanayici olma zorunluluğu var…
Bu yönüyle alanında tek; ayrıca Türkiye’de Gençlik Platformu olan 4 iş insanı derneğinden birisi ve Çocuk Kulübü bulunan tek iş insanı derneği…

Şaban Bozdemir BUMİAD’ın ilkeleri hakkında da bilgi verdi; buna göre BUMİAD:

 “Özgürlükçü; sosyal adaleti savunuyor, hukukun üstünlüğünü kabul ediyor.

Türkiye’nin paylaşımcı, ortak akıl ile üretilecek kalıcı, sürdürülebilir politikalarla kalkınabileceğine inanıyor.

Anlayış ve davranış biçimi ile birlikte BUMİAD tarafsız bir sivil toplum kuruluşu…
 Üyelerinin farklı dünya görüşüne sahip olmaları ile birlikte BUMİAD her türlü düşünceye ve siyasi yelpazeye eşit mesafede, yansız ve tarafsız… “

Ancak Başkan Bozdemir’in taraf olduklarına vurgu yaptığı bir husus da vardı; o da şöyle:

“Ancak taraf olduğumuz tek bir çizgimiz vardır.Mustafa Kemal Atatürk’ün kurup bizlere ve gençliğe emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti  ve ilkeleri ile ülkemizin birlik beraberliği, bölünmezliği, şanlı bayrağımızın özgürce sonsuza dek vatanın her sathında dalgalanmasıdır. BUMİAD işte bu noktada son derece kararlı ve ısrarcıdır…”

Zaten Cumhuriyet ödüllerinin çıkış noktası da bu ilkeleri.

Şaban Bozdemir dedi ki:

“Son yıllarda milli bayramlarımızın kutlama törenlerine giderek muhtelif sebepler ile sınırlamalar getirilmesi kabul edilemez bir durum ortaya çıkarmıştır.

Bu durum ister istemez BUMİAD olarak duygu ve heyecan yoğunluğu ile Cumhuriyeti’mize sahip çıkma noktasında kararlı bir davranış sergilememize neden olmuştur.

Bu nedenle de ilk kez 30 Ağustos 2016’d başlattığımız kutlama etkinliklerimize Cumhuriyet kutlamaları ile devam ederken, 2017 yılından bu yana da her yıl Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında giderek geleneksel ve kurumsal nitelik kazanan BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri’ni takdim ediyoruz…”

BUMİAD’ı ilkesel yaklaşımlarını davranışa dönüştürdükleri için kutluyorum…

Başkan Bozdemir, Ödüllerin kime ve neden verildiğini de tek tek açıkladı…  Prof. Dr. Aziz Sancar’a veriş nedenleri şöyle:

“Ülkece gurur duyduğumuz başarılarına binaen kazanmış olduğu Nobel ödülünü kendisinin bu başarıya ulaşmasında esas etkenin Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisine kazandırdıklarına borçlu olduğunu ifade etmiştir.

Bu nedenle ödülünü Mustafa Kemal Atatürk’e atfen ‘’Anıtkabir Müzesi’’ ne bağışlaması, bu davranışın gelecek nesillere önder ve örnek olması, farkındalık yaratılmasına katkı koyma çabaları takdire şayan kabul edilmiştir…”
Başkan Bozdemir, BUMİAD’ın tarafsızlık ilkesine atıfta bulundu ve Anayasa Profesörü Prof. Dr. Ersan Şen’in seçimi için ise şunları söyledi:

“Sayın Şen’in tüm söylemleri; BUMİAD ana çizgimize paralellik göstererek hiçbir siyasi görüşe hizmet etmeden özgürce, tarafsızca, heyecanla ve inatla diye bileceğimiz kararlılıkla Mustafa Kemal Atatürk‘ün Cumhuriyeti ve ilkelerini savunması örnek ve önder davranış biçimi olarak takdire şayan görülmüştür.”

Üçüncü isim Nurten Ceyhan’ın Aydın Ortaklar, Erzurum Pulur ve Ankara Hasanoğlan Köy Enstitülerinde öğretmenlik yapmış ve çok sayıda öğrenci yetiştirmiş halen 97 yaşında değerli eğitimci olduğunu öğrendik.

BUMİAD Cumhuriyet Ödülleri’nin yıllara göre dağılımı şöyle:

 2017; Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK); Meral Muammer Ağım Ortaokulu, Barış Anadolu Lisesi, Prof. Dr. Ulviye Özer ve Mustafa Bozbey…

 2018; Mümin Ceyhan, Sıtkı Kahvecioğlu; Matematik Köyü…

 2019; Ahmet Aral Alkan, Pınar Ayhan ve M. İlker Başbuğ…

2020; Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği, Büyükşehir eski Belediye başkanlarından Erdem Saker ve Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ

Toplantının soru cevap kısmında ana konunun dışında Bursa’nın çarpık yapılaşması ve betonlaşması da gündeme geldi.

 İlker Özaslan ve Filiz Güzel Şen BUMİAD’tan istenen Bursa 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı konusunda Sosyal Sorumluluk ve Planlama Komisyonu’nun 4 ay çalıştığı ve Eylül 2020’de raporu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a bir sunumla takdim edildiğini anlattılar. Raporu da bizimle paylaştılar. İnceledim, başlı başına bir yazı konusu… O nedenle yazmayı başka bir güne bıraktım…

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?