USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

UVC led sistemi havadaki Kovid de dahil virüs ve bakterileri öldürüyor!

09-10-2021

Sosyal medyada tanıdığım bir Bursa firmasının ulusal çapta sektörel bir ödül aldığını okuyunca ortaklardan  Genel Müdür Erdem Yalçın’ı aradım, kutladım ve ödülün mahiyetini sordum… Arkasından öngörüyle pekişen bir inovasyonhikayesi çıktı.
SMA hastaları ve köy okullarına yardım için etkinlik düzenleyen bir medya grubu aydınlatma ve UVC sistemlerinde yılın en iyi firmasını seçmek için araştırıyor ve İstanbul’da pek çok önde gelen holdingin UVC Led sistemlerini yapan VistaYeşil Enerji Çözümleri firmasına ulaşıyorlar. UvcLed Global adıyla markalaşmışlar ve internetteki sitelerinin adı da aynı; www.uvcledglobal.com...

İLK PROTOTİPİ SARS VİRÜSÜ ORTAYA ÇIKTIĞINDA, 4 YIL ÖNCE YAPMIŞTIK

Erdem Yalçın’a “Sizin aydınlatma üzerine çalıştığınızı biliyordum. Bu havayı temizleyen sistemle ilgili üretimi ne zaman gündeminize aldınız?” diye sordum; anlattı

“Aslında aydınlatma kökenli bir firmayız. 2014 yılında kurulduk. Hiçbir zaman standart işleri tercih etmedik.

 Daha ziyade zırhlı araçların aydınlatması, Türkiye Suriye  sınır aydınlatması, askeri aydınlatma ürünleri ürettik. Kurşun geçirmez, uzaktan kumandalı askeri hedef etmeyecek ürünler ürettik. Askerlerimiz aydınlatmayı elle çevirdiklerinde hedef oluyordu.

Biz uzaktan kumandalısını 6 yıl önce geliştirdik. Şu an sınır hattında 100 ayrı noktada TSK ve Emniyet birimlerimiz tarafından kullanılıyor.

Türkiye genelinde de 177 araçta da uzun menzilli zırhlı aydınlatmalarımız kullanılıyor. Biz bu aydınlatmadaki. Aslında niş işlerle uğraşıyorduk…

Kovid-10 salgınından epeyce önce, 4 yıl evvel Sars virüsü dünyanın gündemindeydi.

TSK’dan bir generalimiz, dünyanın gelişmiş ülkelerinin ordularında gördüğü bir sterilizasyon yöntemi olan UVC Led teknolojisinden söz etti.

 Biz de araştırdık, prototip çalışması yaptık. Yani ürün ile ilgili çalışmayı 4 yıl öncesinden gerçekleştirmiştik… “

“PANDEMİDE KAPALI ORTAMLARIN  HAVASININ TEMİZLENMESİ”

O tarihlerde UVC Led sektörüne neden giriş yapmadıklarına yönelik sorumu ise şöyle yanıtladı:

O tarihlerde bizim ürettiğimiz ürünler pahalıydı. Dünyada yeni teknolojiler her yıl yüzde 50 ucuzlar.

 UVC Led çok yeni bir teknolojiydi, pahalıydı, erimli olmadı. Biz bu Teknolojiyi 4 yıl takip ettik. Dünyada Kovid-19 başladığında, salgın Türkiye’ye ulaşmamışken ve henüz hissetmezken bizim yerli ve milli 13 adet UVC Led cihazımız hazırdı.

Pandemide kapalı mekanların havasının temizlenmesi çok öne çıktı. Biz de firma olarak aydınlatmanın yanında bir inovasyon gerçekleştirdik.

Sonrasında UVC Led’imizi anlattık. Türkiye’nin önde gelen çok sayıda holdinginin UVC Led havalandırma sistemlerini yaptık.

TOGG’un tüm ofislerinin, Gemlik’teki Şantiye binasının, Doğan Holding’in, İstanbul Bilişim Vadisi’ndeki ofislerin UVC Led filtrelerini biz yaptık. Ford Otosan, Atasay, Suziki çalıştığımız firmalar arasında.”

“KOVİD DE DAHİL HER TÜRLÜ TEST YAPILDI!”
UVC Led’in havayı nasıl temizlediğine ve güvenilirliğine yönelik ise şu bilgileri paylaştı:

“UVC, Ultraviyole C bandında bir dalga boyu. Havalandırma içine yerleştiriliyor. Ve kapalı ortamlardaki havayı temizliyor. UVC güneşten üretilen doğal bir kaynaktır. Atmosferden geçmez.

Doğada olan ve normal mikropları öldüren ışınları biz yapay olarak üretiyoruz, bunu da bir havalandırma sistemiyle insan sağlığına zarar vermeyecek, dokunmayacak şekilde. Bursa’da faaliyet gösteren yerli ve Türk malı üreten akredite bir firma olduk. Bir inovasyon firmasıyız ama Türkiye’nin dev firmalarıyla çalışıyoruz…

TÜBİTAK’tan UV sızdırmazlık testimiz var. Ozon üretmediğine dair testlerimiz var. Sağlık Bakanlığı’nın bu sistemle ilgili talep ettiği tüm evraklara sahibiz ve tüm laboratuvarlarda gereken tüm testler yapıldı.

Katar, Kazakistan ve Avrupa ülkelerine ihracatımız var. Son olarak Avusturya ile görüşüyoruz. Şu anda bir ekibimiz Katar’da. Umman ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hedefimiz bir Türk markası olarak ihracatta önde gelen firmalar arasında yer almak.”

İNSANLARIN ÇALIŞTIĞI KAPALI ORTAMLARDA HAVALANDIRMA HAYATİ ÖNEME SAHİP!

Erdem Yalçın UVCC Led sisteminin hava kalitesini artırırken virüs ve bakterileri yok ettiğine dikkat çekti:

“UVC filtre kullanımı, dünyada uzun süredir kapalı ortamlarda, AVM’lerde okullarda kullanılan bir sistem.

Pek çok AB ülkesinde ve ABD’de devletin zorunlu kıldığı bir sistem. Türkiye’de de zorunlu kılınması yönünde çalışmalar yapıldığını biliyoruz.

 İçişleri Bakanlığı genelgesiyle otellerde UVC filtrenin kullanımı zorunlu hale getirildi. Kovid-19 salgını sürecinde AVM’lerin, okulların hava limanlarının, insanların toplu halde bulunduğu devlet dairelerinin, ofisler, eczaneler gibi  insanların toplu olarak çalıştığı ortamların havalandırması çok önemli.

Hele hastane havalandırmaları daha da önemli. UVC Led teknolojisi hepsine de uygulanabiliyor. UVC Led ile havalandırmada sistem tüm virüs ve bakterilerin RNA ve DNA yapılarını bozup parçalayarak yok ediyor. Kovid-19 testi de var; virüsü yok ediyor.
Dünyada olan geçerli bir sistem. Tüm virüslerin hava yoluyla bulaştığı kanıtlanmış durumda. UVC Led hava kalitesini de yükseltiyor.

 Kapalı ortamda hava kalitesi düştükçe, karbondioksit arttıkça insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri oluyor. Kısa vadede zihinsel bulanıklık gibi etkiler de görülebiliyor. Bu sistem ortama sürekli taze ve temiz havayı bastığından daha sağlıklı…”

Hiç bilmediğim bir konuydu. Biraz araştırma yaptım… UVC hava temizleme ve dezenfekte cihazı üretimi floresan ve Led teknolojisi ile gerçekleşiyor. Floresan UVC çok eski bir teknoloji.
UVC Led ise dünyada bu alanda kullanılan en son teknoloji.

Floresanların ekonomik ömrü 6 ay! 6 ay sonra yenisi alınıp değiştirilmek zorunda. Ayrıca floresan tehlikeli atık kapsamında ve aslında çöpe atılmaması gerekiyor.

floresanın ömrü 6 bin ile 9 bin saat arasında iken, Led’in ömrü ise 30 bin ile 50 bin saat arasında…

Floresan UVC’ninEnerji sarfiyatı yüksek ve ozon salınımı da yapıyor.
UVC Floresan’ın ilk yatırım maliyeti ucuz ancak 6 ayda bir floresan değiştirildiği için maliyeti birkaç yılda UVC Led’i katlıyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?