USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kovid sağlıklı kentlerin önemini ortaya çıkardı!

08-10-2021

Dün Bursa basınından bir grup gazeteci ile birlikte Ankara’daydık. Türkiye Belediyeler Birliği binasında Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin açılış törenine katıldık.

Etkinliğe Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ,Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdykchev, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile Birliğe üye belediyelerin bürokratları ve temsilcileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Ankara Ofisi’nin açılışıyla birlikte belediyelere sağlıklı kentler inşa etmede daha kolay destek olabileceklerini söyledi. Aktaş, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Hikmet Şahin’in Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Bursa’da kurulduğunu anımsattı:

“O dönemde 10 belediye ile kurulan birliğin üye sayısı bugün 100’eyaklaştı. 14 Büyükşehir Belediyesi, 10 il belediyesi ve belde belediyeleri olmak üzere, sayımız her gün artıyor.

Sağlıklı Kentler Birliği, şehrin her bir köşesini daha sağlıklı hale getirmek, yapılan projeleri sağlık başlığı altında incelemek ve beraberinde de bununla alakalı şehirler arasında bir sinerji oluşturmak için kurulmuş bir birlik.

Belediye Başkanlarımızın örnek projeleri olmakla birlikte, dünyadan iyi örnekler alınıp şehirlerimizde ve ülkemizde yaygınlaştırılıyor…”

‘HASTANELERİ KONUŞUYORUZ, HASTANEYE GİTMEDEN SAĞLIKLI KALMAYI KONUŞMUYORUZ!’

Yerel yönetimlerin sürdürülebilir sağlık politikaları oluşturmasına vurgu yapan Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her birliğimiz değerli ve kıymetli, ama Sağlıklı Kentler Birliği çok değerli ve önemli. Yaptığımız her çalışmanın sağlıkla ilgili boyutları var. Spor salonları, parklar, arıtma tesisleri yapıyoruz. Kanalizasyon ve su şebekelerini yeniliyoruz.

Bunların hepsi sağlığı ilgilendiriyor. Hastalığı, hastaneleri çok konuşuyoruz. Ama hastaneye gitmeden sağlıklı kalmayı konuşmuyoruz. Şehirlerin değişim ve dönüşümünün kontrollü bir şekilde önceliği sağlığa vererek yapılması gerekiyor. Yaklaşık 20 aydır süren pandemi bize sağlığın her şeyden önemli ve kıymetli olduğunu bir kez daha gösterdi.

İklim değişiklikleri ve bu değişikliklere bağlı olarak gelişen doğal afetlerin ortaya çıkması, yangınlar ve diğer afetler gösterdi ki bize bırakılan bu mirası biz de evlatlarımıza en iyi şekilde bırakmalı ve bu mirasa çok iyi sahip çıkmalıyız.

Bu hızlı değişim ve dönüşüm şehirlerin hızla büyümesi bizim karşımıza daha dijital ve daha akıllı şehirlerin, sağlık başlığında bütün konuları değerlendiren şehirlerin ortaya çıkması gerekliliğini bize hatırlattı.

Dolayısıyla Sağlıklı Kentler Birliği bu süreçte şehirlerin daha sağlıklı olabilmesi için, değerleri muhafaza edebilmek için ve beraberinde de daha yeşil şehir olabilmek için önemli çalışmalara aracılık, öncülük ve danışmanlık edecek. Bununla beraber dünyadaki farklı kurum ve kuruluşlardan da istifade edeceğiz…”

ANKARA’DA MÜSTAKİL BURSA OFİSİ 2022’NİN İLK AYLARINDA AÇILACAK!

Başkan Aktaş, Bursa’da Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdikleri 181 projeye de değindi. . Parklardan bisiklet yollarına, raylı sistem etaplarına, kırsal kalkınma desteklerine dek geniş bir bilgilendirme yaptı. 

Başkan Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Başkent’de 2022 yılının ilk aylarında müstakil bir Bursa ofisinin açılacağını da söyledi…

Başkan Aktaş, törenin sonunda Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'ne üyelikleri kabul edilen belediyelere üyelik sertifikalarını verdi.

‘TÜRKİYE’NİN İLK İKLİM MASTER PLANINI YAPTIK!’

Toplantıda söz alan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, pandemiyle birlikte dünyada sağlıklı kentler için yapılacakların öne çıktığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı Bursa’ya çok yakıştı. Biz öyle bir medeniyetten geliyoruz ki; Sultan Yavuz Selim, ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” demiş.

Dünya Ekonomik forumu dünyayı bekleyen tehlikeler arasında salgınları, su sıkıntısını bitki çeşitliliğinde azalma gibi konuları gündeme getirdi. Birincisi sağlıklı yaşam için sağlıklı mekanlar gerekiyor.”

Büyük metropollerdeki yaşamın getirdiği sorunlara değinen Şahin doğanın alarm verdiğini söyledi.

Ve afetlerdeki artışa değindi:

“50 yılda büyük yangın, sel, deprem gibi afetler 10 kat arttı. Bize düşen şey sağlıklı kentler oluşturmaktır.

Artık altyapı belediyeciliği bitti. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın demiş büyüklerimiz.
Akıllı kentler ile birlikte akıllı sağlık, akıllı eğitim öne çıktı.

Paris belediye başkanı ‘Kaotik bir süreçten geçiyoruz’ diyor. ABD’de yapılan açıklamalar Pandemide 2. Dünya Savaşı’ndan daha çok can kaybı olduğu yönünde. İngiltere’de lojistik krizi yaşanıyor.

Çin elektrik kesintilerine gitti. Artık ne kadar doğalgazınızın, elektriğinizin olduğu dönem bitti. Artık yetişmiş insan gücü ile sağlıklı ve güvenli kentler önemli.”


Fatma Şahin Türkiye Belediyeler Birliği olarak Yeşil ve Akıllı Şehirler için sürekli projeler ürettiklerini anlatarak‘İyi fikir iyi paradır. Dünyadaki yeni terminoloji budur. Anadolu’daki şehirlerde de eylem ve fikir birliği olsun…”dedi.

Şahin Paris Antlaşması’nın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp Meclis’e gönderilmesini “Bize mesaj veriyor diye yorumladı ve “Gaziantep’te 2 milyon vatandaşımız ile 500 bin mülteci bize emanet. Doğaya saygılı yeni bir çevre düzenini hayata geçirdik. Türkiye’nin ilk İklim Master Planını yaptık. Ölçtük. Ölçmeden hiçbir şey yapamazsınız” dedi.

‘SAĞLIKLI KENTLER İÇİN BELEDİYELERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR!’

 DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdykchev sağlığın sürdürülebilir kalkınmanın gereği olduğuna dikkat çekerek, dünyanın bu konuda birlikte çalışmanın gereğini Pandemide gördüklerini söyledi.
Berdykchev sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha sağlıklı yaşam ve sürdürülebilir kalkınma için Kovid pandemisiyle ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar için yerel yönetimlere desteğimiz sonsuz. Bugün alınan önlemler gelecek için çok önemli.

İklim değişikliği, doğal afetler, ekonomik sorunlar ve sosyal sağlık sorunlarına daha hazırlıklı olmamız gerekiyor.

Belediyelere çok iş düşüyor. Belediyeler her düzeyde insanla çalışıyor. Belediyeler sağlıklı kentler için, fiziksel aktivitelere destek verebilir, yaya ve bisiklet yolları yapabilir. Hava ve suyun kalitesini artırarak çok önemli hizmetler yapabilir. Yerel, ulusal ve uluslar arası alanda faaliyet gösteren Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür ediyoruz…”

Halk sağlıkçıları uzun süredir sağlıklı kentler ve koruyucu sağlık hizmetlerine dikkat çekiyor. Misal, hava kirliliği DSÖ’nün öngördüğü miktarın üstündeyse kirlilik nedeniyle dolaylı ölümler gerçekleşiyor. Kirli hava soluyarak ciğerleri hasarlanan ve bağışıklığı düşen kişilerde Kovid’in daha ağır seyrettiğini, hatta öldürücü olduğunu bilmek için tıp alimi olmaya gerek yok.

Temiz su içmek, temiz hava solumak, kıt su kaynaklarını korumak, çevre kirliliğini en aza indirmek gibi konularda yerel yönetimlere çok iş düşüyor. Fazla zamanımız kalmadı. 10 yıl sonra iklim krizinin etkileri çok daha ağırlaşacak; misal gıda krizi çok daha da hissedilir olacak. Betona ekmek banıp yenmiyor!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?