USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alpaslan Yıldız’dan Sıcaksu’ya öğrenci apart daire/ yurt önerisi

06-10-2021

Genelde muhalefet partilerinin adı gibi sert eleştirilerine alışığız.

Gelecek Partisi Bursa İl Başkanı Alpaslan Yıldız’ın geçmişteki siyaset yapış tarzında da hep sakin bir üslup vardı. Siyasetin o sert, kırıcı dilini kullanmaktan imtina ederdi.

Geçmişte iktidar partisinde siyaset yapıyordu; şimdi Gelecek Partisi’nde siyaset yapıyor olmasına karşın bugün de aynı üslubunu koruyor…

Alpaslan Yıldız’ın son günlerde en çok tartışılan konular arasında yer alan yurt meselesine farklı bir yorumu var…

ÖZEL YURTLAR VE EV KİRALARI ÇOK PAHALI

Kimilerine göre memlekette yurt sorunu yok. Ancak insanlar zor durumda. Her ikisi de çalışan anne babalar bile il dışında üniversite kazanan evlatlarını okutamayacak duruma düştüler. Büyükşehirlerde kiralar çok pahalı.

Özel öğrenci yurtları iki yıldır boş olmanın acısını yeni dönemde gelen üniversite öğrencilerinden çıkartıyor. Ev kiraları zaten kentin dezavantajlı bölgelerinde bile aldı başını gitti. Şehirlerin nüfusuna Suriyeli sığınmacılar eklemlenmiş durumda.

Misal Bursa’da sayıları kayıtlı 180 bin kayıtsız kim bilir kaç olan Suriyelilerin barınabileceği kadar konut üretildi mi? Üretilmedi. Yeni evlenen çiftler için de ortaya çıkan konut ihtiyacını eklediğinizde arz az, talep fazla olunca ev kiraları aldı başını gitti.

Dolayısıyla öğrenci ebeveynlerinin neredeyse ikiye katlanan özel yurt ve ev kiralarını ödeyebilme imkanları yok. Bu nedenle çocukları İstanbul, İzmir, Ankara ve Eskişehir’de mühendislik, mimarlık, hukuk, tıp gibi tercih edilen üniversiteleri kazanan pek çok memur, işçi ya da emekli ebeveyn, kayıt dondurmayı düşünüyor.

Zira ebeveynlerin çocuklarına 2, 3 bin lira kira ya da yurt parası ödeyip yeme, içme, kitap, yol parasıyla birlikte en az 5- 6 bin lira gönderebilecek durumda olmaları gerekiyor.  İş sadece üniversitede çocuk okutmakla bitmiyor ki! 

Kendi geçimlerini de sağlamaları gerekiyor, hadi kendileri yarı aç, yarı tok yaşadılar, ama geride başka çocuk da varsa olmuyor! Hele de söz dinleyip 3 ya da üstü çocuk sahibiolmuşlarsa hepten zordalar!

Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız diyor ki:

“Bursa’mızı seviyoruz. İl ve İlçe Yönetimleri olarak Bursa’yı karış karış dolaşıyor sorunlara çözüm bulmak için gayret sarf ediyoruz.

 Yakın gelecekte de İl Başkanlığı bünyesinde oluşturduğumuz komisyonlarla kamuoyuna bazı projelerle ilgili yapmış olduğumuz çalışmaları paylaşacağız…”

UYGUN KONAKLAMA SEÇENEĞİ SUNULMUŞ OLUR

Alpaslan Yıldız öğrenci barınma ihtiyacı için bir çözüm önerisi sunuyor:

“Bugünlerde tartışmaları üzerinde toplayan Sıcaksu için ürettiğimiz çözümler arasında “Apart Yurt” seçeneği var.

Türkiye genelinde oluşan yurt açığı bunun akabinde Bursa’da kiraların yüzde 60 oranında değer kazanması üniversiteli gençleri çadır seçeneğine mahkûm etti.

 Oysaki; TOKİ marifeti ile o bölgede konut yapılacak. TOKİ OKİ burada konut yerine “Apart Daireler/Yurt” yaparsa Anadolu’nun kırsal kesiminden gelen öğrenciler için uygun konaklama seçenekleriyle bir tercih sebebi olur.

3 yıl sonra yurt sorununun olmayacağı da düşünüldüğünde Sıcaksu’daki Apart Daireler turizme kazandırılarak bir taşla iki kuşta vurulmuş olacaktır…”

Alpaslan Yıldız’ın önerileri arasında Tolon Fabrikası’nın da söz verildiği gibi yapılarak kadınlar için Kültür ve Eğitim Merkezi’ne dönüştürülmesi de yer alıyor.

Ayrıca Timsah Arena’ya dair farklı bir bakış açısıyla bir önerisi var:

“Timsah Arena’ya gelince. Konum olarak şehrin kalbinde olan stat üzerinde yoğunlaşan tartışmaları bir kenara bırakırsak o bölgeyi ekonomiye kazandırabileceğimiz kazanımları tartışmaya açmamız gerekir.

O bölge atıl olmaktan çıkartılarak işlevsel hale getirilmelidir. Bölgede büyük bir hastane inşaatı sürdürülüyor. Orada bir şekilde işi düşen vatandaşımızın vakit geçireceği yerler lazım.

Hastane içinde geçiremeyeceği için vaktini en yakın nokta olan Timsah Arena’ya yönlenecektir vatandaş.

Bu bölgede kadın odaklı kooperatiflere yer açılarak küçük bir ticari ortam sağlanabilir. Bazı derneklerin merkezleri buraya kaydırılarak etkinlikler yapılmasına zemin hazırlanılabilir…”

Alpaslan Yıldız “Bağcıyı dövmek yerine üzüm yemek” mantığıyla makul ve yerinde bir öneri getirmiş. Bir muhalefet partisi il başkanından geldiği için ne kadar kabul görür; işte orasını bilemiyorum.

CEMİL AYDIN’DAN ACEMLER TRAFİĞİNE ÖNERİ

Cemil Aydın’ı tanımayan var mı, bilemiyorum… Yıllardır kente dair bilgisini, birikimini, önerisini bizlerle paylaşır… Biz de kamuoyuna taşırız… Cemil Aydın için şehre hala verdiği hizmetlerden dolayı “eski” demeye artık dilim varmıyor. Kendisi 2009-2014, 2014-2019 dönemlerinde   Osmangazi Belediye Meclis Üyeliği yapmıştır.
Son gönderisindeAcemler’deki trafik tıkanıklığına çözüm önerisi sunuyor:

“Son yıllarda Bursa gündeminin vazgeçilmez konusu olan trafik sıkışıklığının en fazla yaşandığı ve dolayısıyla birçok bölgeyide etkileyen Acemler’deki yoğunluğun azaltılması için geçmişte gerek Osmangazi Belediye Meclisinde gerekse diğer platformlarda defalarca ifade ettiğimiz önerilerimizi yineliyorum.

Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın Çelebi Mehmet Bulvarı ile birleştirilerek Ata Bulvarı’na bağlanması gerekmektedir.

 Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın Ata Bulvarı’na bağlanması çalışmalarına başlandığı duyumları yerinde ve umut vericidir.

Bütünlük sağlaması ve Acemler’in yükünü gerçek anlamda hafifletmek için; Çelebi Mehmet ve Recep Tayyip Erdoğan Bulvarlarını birleştirip, önce Hamitler’den Mudanya Yolu’na, oradan da Ata Bulvarı ile İzmir Yolu’na bağlanmaları gerekmektedir…”

Cemil Aydın da derdi hep “Bağcıyı dövmek değil üzüm yemek” olanlardandır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?