USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

O RAKAM UĞURSUZ MU?

03-10-2021

Bilindiği gibi ‘13 rakamı’ sadece ülkemizde değil, üzerinde insan yaşayan dünyanın her coğrafyasında ‘uğursuzluğun rakamsal sembolü’ olarak bilinir ve de benimsenir. Özellikle bütün hristiyanların ortak düşmanıdır; 13… Yurtdışına çıkanlar hristiyan ülkelerinin çoğunda bu rakamın kullanılmadığının mutlaka farkına varmıştır. Sözgelimi; hiçbir hotel, motel, yat, kat, apart…İster 30, ister 50 katlı olsun, resmi binalarında dahi ‘on üçüncü’ kat yoktur. Asansörlerde 12’den direkt 14. kata atlar.

Biraz daha açalım. 13 numaralı forma giyen bir futbolcu (özellikle katolikse) aşırı tutucu kesimlerce anında din düşmanı ilan edilebilir!

Peki neden?

Hristiyan inanışına göre Hz. İsa'nın son yemeğine katılan kişi sayısı... Büyük ölçüde kabul gören bir başka görüşe göre ise, İstanbul'un fethedildiği tarihin (1453) rakamları toplamı. Yani haçlı zihniyetinin islamiyet karşısındaki en büyük hezimetinin sayısal karşılığı.

O güne kadar her şeye kılıç hâkimdi. Fatih Sultan Mehmet, topla tüfeği buldu Bizans’ı vurdu. Orta Çağ kapandı, bu yüzden 1453’ün adına Yeni Çağ konuldu.13’ün uğursuzluğu futbolu da kapsıyor. Mesela 19 takımlı TFF 1. Lig’de bu sezon sadece 4 kulüpte bu forma dolu!  

Abdoul Cisse (Kocaeli), Oğuzhan Berber (İstanbulspor), Harun Kaya (Adana) ve Rıdvan Yağcı’da Erzurumspor’da ‘13 Sırt Numaralı’ formayı giyiyor...  Dikkat edilirse bu formayı sırtında taşıyan yabancı oyuncu yok!

Biraz daha açalım...

Hatırlarım da; Samet Aybaba’lı son dönemde Bursaspor’un üç hafta üste üste verdiği kayıpları hoca şu sözlerle yorumlamıştı: “Haftalardır 13 puanda kaldık. Bir uğursuzluk var üzerimizde!’                                                       

Yine Bursaspor’dan örneklerle devam edelim...

Hafızası kuvvetli olanlar hatırlayabilir; 2015’deki Avrupa Kupası Elemelerinde 1-1 biten Hollanda maçında Milli Takım’da 13 numarayı kim giymişti?

Volkan Şen!

Ay Yıldızlı takımda yıllardır hiç kimsenin sırtına geçirme cesareti gösteremediği bu formayı giyen Volkan bir ilke imza atıyordu.                                      Ve Bulgaristan ile oynanan hazırlık karşılaşmasının ardından Kazakistan grup maçında ’13 Numaralı forma’ yine bir Bursasporlu futbolcunun sırtındaydı:

Emre Taşdemir!

Bursasporlu iki futbolcunun birden o dönemlerde de ‘lanetli’ olduğuna inanılan 13’ü giymesi belli ki bilinçliydi... Nitekim o günlerde taraflı tarafsız herkes cesaretlerinden dolayı Yeşil Beyazlı iki genci takdir etmişti...

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?