USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Metal MESS görüşmeleri başlıyor

29-09-2021

Toplu sözleşme 179 işverene bağlı 210 işyerini kapsayacak. Bursa’da da MESS üyesi Tofaş, Renault, Bosch gibi çok sayıda fabrikadaki on binlerce işçiyi ilgilendiriyor.

Bursa’da Türk Metal’in 50 binin üzerinde üyesi var. MESS ile yapılacak toplu iş sözleşmesi; MESS’e üye olmayan ancak Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerini de emsal taleplerin ortaya koyulması açısından doğrudan etkiliyor.

Türk Metal üyesi 127 bin işçiyi ilgilendiren sözleşme Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu içinde yer alan 20 firmayı, ilk 50 kuruluş arasında yer alan 13 firmayı kapsıyor. Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren en büyük işletmeleri kapsayan Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde, taraflar arasındaki ilk görüşmenin 12 Ekim 2021 tarihinde yapılmasına karar verildi. 

Türk Metal, “Ölümüne çalıştık, kazanacağız” sloganı ile yürüteceği TİS görüşmelerine ilişkin taslağı geçtiğimiz ay sonu açıklamıştı. İlk altı ay için istenen ortalama zam oranını yüzde 29,57 olarak duyurulmuştu.

Türk Metal’lin  TİS taslağında ücretlere ilk 6 ay için yüzde 27, ikinci yıl için yüzde 4 zam; ikinci ve dördüncü altı ayda ise enflasyon oranında artış yer aldı.

TİS taslağında saatlik ücreti 20,50’nin (aylık ücreti 6 bin 150 TL’nin) altında olan işçiler için saatlik ücretlere 90 kuruş (aylık 270 lira) zam talebi var.

Bu zamla birlikte, Türk Metal’in ilk altı ay için istediği ortalama artış, yüzde 29,57 oluyor. Sendika, diğer sosyal haklar içinse toplamda birinci yıl için yüzde 35, ikinci yıl da enflasyon yüzde 4 zam isteniyor.

BURSA AKP OTOMOTİV’DE MUTLU SON!

Türk Metal Sendikası Şubat ayında AKP Otomotiv’de sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkartılan işçilerin işe iadesi için günlerce fabrika önünde direniş gerçekleştirmişti.
Direniş neticesinden işten çıkartılan işçiler işe geri alınmış ve direniş sona ermişti.

 AKP Otomotiv’de örgütlenmesini tamamlayarak toplu sözleşme yetkisini kazanan Türk Metal Sendikası ile AKP işvereni arasında devam eden toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlandı.

Türk Metal Sendikası Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem yaptığı açıklamada 1 Nisan 2021-31 Mart 2023 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesinin anlaşma ile sonuçlandığını söyledi…

Başkan Mesut Erdem’in açıklaması şöyle:

“Yapılan anlaşmaya göre, üyelerimizin ücretlerine kıdem + yüzde zam ile altı aylık brüt ortalama bin 254 TL ücret zammı geldi.

Tüm sosyal yardım kalemleri sözleşmeye eklenmiş ayrıca üyelerimiz için gece çalışma tazminatı, postabaşılık tazminatı, tamamlayıcı sağlık sigortası, sivil ayakkabı çeki, ramazan ve Kurban Bayramı’nda erzak çeki, temizlik malzemesi, artı 2 gün yıllık izin, kayınvalide kayınpeder ölüm izni gibi birçok yeni kazanımlar elde edildi.

 Ayrıca işyerinde bu sözleşmeden önce var olan diğer haklar aynı oranlarda uygulanmaya devam edecektir…”

Başkan Mesut Erdem sözleşmede emeği geçen Genel Başkan Pevrul Kavlak ve Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ’a ve merkez yöneticileri olmak üzere teşekkür ederek “Sözleşmenin sendikamıza ve AKP otomotiv çalışanlarına hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bu arada Türk Metal Sendikası, hiçbir sendikanın örgütlü olmadığı işyerlerinde örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor.

Edinilen bilgiye göre; Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası ile Metal arasındaki centilmenlik anlaşması da diyebileceğimiz uzlaşma gereği; birbirlerinin örgütlü oldukları işyerlerine 3 metal sendikası da müdahil olmuyor. Bunun yerine enerjilerini sendikal örgütlenmenin olmadığı işyerlerine sarf ediyorlar.
Türk Metal son olarak Şahterm firmasında örgütlenerek yeterli çoğunluğu sağladı ve yetki belgesi için yaptığı başvuruda gerekli çoğunluğu sağladığı Çalışma Bakanlığı tarafından tespit edildi.

YILDIRIM’DA İSTİHDAM BULUŞMASI

Yıldırım Belediyesi ve İŞKUR işbirliğinde 27-28- 29 tarihlerinde “Yıldırım’da İstihdam Buluşması” düzenlendi…  Etkinlikte Bursa’da faaliyet gösteren 12 firma  temsilcileri ile iş arayan vatandaşlar buluştu.

(İstihdam Buluşması’na katılan kuruluşlar bazıları ise şunlar; Akbaşlar Tekstil AŞ; Fınber Mefruşat Tekstil, Rabek Tekstil, Elyaf Tekstil, Nursim Tekstil, Altındaş Tekstil Makina,  Sinateks Kumaş Dokuma ve Örme Pazarlama, Altun Brode Tekstil, inşaat, Işıksoy Tekstil İnşaat Taahhüt firmaları.)

İstihdam buluşması Millet Mahallesi’ndeki Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetler Müdürlüğü’nde düzenlendi.

Etkinlikte 700’e yakın kişi işe girme imkânı bulurken, usta makineci, modelist, kalıp tasarımcısı, kalite kontrol gibi mavi yakalıların yanı sıra ön muhasebe, üretim şefi, üretim sorumlusu gibi beyaz yakalı personel alımı da gerçekleşti.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım’da İstihdam Seferberliği projesiyle ilçede iş arayanları işverenlerle görüştürüp istihdama kazandırdıklarına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:

“ Sosyal İnovasyon Merkezi’mizde ücretsiz teknik eğitimlerimiz sürüyor. 2019 yılından bu yana Yıldırım İstihdam Merkezi öncülüğünde 6 bin 911 kişinin işe yerleştirildi.  519 engelli birey de istihdama kazandırıldı.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?