USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Önem verdiğim bazı çağrılarım

21-09-2021

Türkiye’de 209 üniversitede 8 milyonu aşkın öğrencinin okuduğunu, 6 sıradan işçi alınacak bir iş yeri ilanına yapılan binlerce müracaatın içinde bine yakın üniversite mezunu olduğunu, değerlendirmenize sunduğumu hatırladım.

Aynı gazetenin bir başka manşetinde ‘’Karacabey Kalifiye Eleman Bulamıyor’’ haberi de yer alıyor. Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, gelişen ilçe ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, kentteki tüm sektörlerde kalifiye ara eleman sıkıntısı yaşandığını vurguluyor. Karacabey’in DSİ çatısı altında oluşturduğumuz sulama sistemleriyle verimi katlanan topraklarının %70’inde tarımsal ve hayvansal üretim gerçekleştirilirken, Sütaş, Matlı, Nestle, Tat, Tamek, Akfa, Burdan Yumurta, Tarfaş gibi ülkenin önemli markalarının da bu ürünleri işleyerek gıda piyasasına sunduklarını biliyoruz.

Bölgenin bu artıları yanında, bazı eksilerin de can yaktığını önümüze açıyor, KTSO Başkanı. Yasa ile köylerin mahalleye dönüşmesiyle köylü nüfusunun azaldığına, köylülerin hayvanlarını otlattıkları meraların yerel yönetimlere devredildiğine, onların da bu alanları satışa çıkarmalarıyla hayvancılık dışında sanayi ağırlıklı bir takım tehditlerin oluştuğuna, dikkat çekiyor.

İşte beraber okuduğumuz bu artılar ve eksiler ışığı altında ben hem KTSO yönetimine, hem Karacabey Belediyesine, hem de bölgede gıda üretimi yapan ülkemizin değerli sanayi firma yönetimlerine önemli bir çağrı ile sesleniyorum;

Gelin ovanın tarım ve hayvancılıkta öne çıkan köylerinde, köy bazında kooperatifler oluşturtun ve sizlerin maddi katkılarıyla Tarım ve Hayvancılık UYGULAMALI Meslek okulları kurdurun. Ben bu önerimi sizlere yaparken, geçen hafta bu köşedeki yazımda verdiğim Almanya ve Hollanda’daki canlı örneklerde sunduğum sistemlerin bize uygun şekillerini uygulamaya sokmanızı istiyorum.

Bu arada Karacabey Harası’nı da unutmayalım, verimli tarım toprakları ve meralarının varlığını hatırlayalım. Gelin Karacabey Harasında da, köy çocuklarının uygulama tarlalarında ve uygulama ahırlarında eğitildiği, 2 meslek okulu, Tarım Meslek Okulu ve Hayvancılık Meslek Okulu inşa ettirin, MEB’e devrederek uygulamalı eğitime açtırın.

Aslında bu çağrımı Karacabey’in komşusu Mustafa Kemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası’na, MKP Belediyesi’ne, ovada yerleşip üretim yapan tarım ve hayvancılık gıda sanayi firmalarının yöneticilerine de yapıyorum ve sulanan ve çok verimli topraklara sahip ovalarının bilgili çiftçiler tarafından verimli kullanılmasını harekete geçirmelerini diliyorum.

Bugün dünyanın en zengin ülkelerinden birinin Hollanda olduğunu, bu zenginliğin altında tarım ve hayvancılığın yattığını, onların bu zenginliğini, kooperatifçilik ve çiftçi çocuklarının uygulamalı tarım ve hayvancılık meslek okullarında yetiştirilmesinin sağladığını biliyorsanız hatırlayın, bilmiyorsanız öğrenin.

Bu çağrımın içinde bir önerim daha var, yukarıda adlarını işaret ettiğim tüm kurumların ve bazı örnek çiftçi temsilcilerimizden oluşan bir gurup olarak Hollanda’yı ziyaret ederek, yerinde inceleyin, onların da önerilerini alın.

Ve sonunda, hem çiftçiler hem çiftçileri yönlendiren kurumlar olarak, tarımda ve hayvancılıkta verimli üretim yapmanın ve zengin olmanın yollarını belirleyin. Son bir çağrımı da 1/100bin ölçekli imar planında OSB ve NOSAB dışında yeri olmayan Sanayi Bölgeleri yönetimlerine yapıyorum, sizler planın hazırlanma safhasında kendilerine sunulan bu plana ‘’Bursa Anayasası’’ adını veren sanayicilerimizin hedeflerini bozdunuz, anayasayı deldiniz, hadi kendinizi affettirmek için bölgelerinizde birer adet Uygulamalı Meslek Lisesi inşa edin ve MEB’a devrederken BTSO’nın OSB’de kurduğu uygulamalı eğitim düzenini kendi bölgelerinizde de devreye sokun, böylece büyüme düzenini bozduğunuz Bursa’mıza kendinizi biraz olsun affettirin, hem de üretim sürecinizde eksikliğini yaşadığınız kalifiye iş gücüne kavuşma yollarını önünüze açın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?