USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dr. Paul Joseph Goebbels

21-09-2021

Adolf Hitler’in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Hitler’in intiharından sonra önce tüm ailesini sonra da kendisini öldürmüştür. 6 yılda, yaklaşık 70 milyon insanın ölmesine yol açan, insanlık tarihinin kara lekesi olan 2. Dünya Savaşı’nın canilerinden birisi de ruh sağlığı müphem olan bu şahıstır.

Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın, “Büyük Yalan” olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi.

Dr. Paul Joseph Goebbels, felsefe eğitimi yapmış bir kişidir. Bazılarına göre Hitler’in sağ kolu olarak çalışmış ve öylece ünlenmiştir. Tanıtım ve propaganda işlerini yürütürken, dönemin medya unsurlarını kontrol etmesi ile ünlenmiş. Öyle ki 2. Dünya Savaşı’nda Ruslar Berlin kapılarına dayandığında Alman halkı hala savaşı kazanmak üzere olduklarını sanıyormuş.

Şu sözü sanki bir vecize gibi siyasi tanıtım tarihine yazılmış; “Basın, iktidarın kullandığı dev bir klavyedir.” Goebbels’in tanıtım ve propaganda ilkelerinden bazıları şunlardır; - “Yalan söyleyin mutlaka inanan çıkacaktır. Olmazsa yalana devam edin. Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona o kadar fazla inanırlar.”

- “Bir insana yalan olsa bile bir söylemi sürekli tekrarlarsanız, o söylemin nereden geldiğini unutur ve kendi fikri gibi benimser ve savunur.”

- “Söylediğiniz yalan ne kadar büyük olursa o kadar etkili olur ve insanların o yalana inanması da o kadar kolaylaşır.”

- “Halkı her zaman ateşleyin, asla soğumasına ve düşünmesine izin vermeyin.”

- “Halk büyük yalanlara, küçük yalanlara göre daha çabuk inanır.”

- “Hatalı olduğunuzu ya da yanlış yaptığınızı asla kabul etmeyin.”

-” Asla rakibinizin üstün bir yanı olduğunu kabul etmeyin.”

- “Asla kendinizden başka birine hareket alanı bırakmayın.”

-” Asla kabahat ya da yanılgı üstlenmeyin.”

- “Sadece bir rakibinize odaklanın ve kötü giden her şeyin suçunu onun üzerine yıkın.”

- “Yargı, devlet hayatının efendisi değil, devlet politikasının hizmetkârı olmalıdır.” -” Bana vicdansız bir medya verin, size bilinçsiz bir halk sunayım.”

- “Her zaman etrafınızda bir yalaka ordusu bulundurun.”

- “Prestij ve karizma sahibi lider, propaganda işini çok kolaylaştırır.”

- “İlk sözü kim ne kadar güçlü ve bağırarak söylerse, o kazanır.”

- “Önemli olan aydınlar değil kitlelerdir. Çünkü onları kandırmak çok kolaydır.”

- “Güce dayalı bir kuvvete sahip olmak güzeldir. Fakat halkın güvenini kazanıp, koruyabilmek çok daha güzeldir.”

- “Propagandanın görevi akıllı olmak değil, başarıya götürmektir.”

Önceden Alman halkının “Tanrının Elçisi, Büyük Lider, Büyük Başkan, Büyük Kurtarıcı” gibi sloganlarla yere göğe sığdıramadığı Adolf Hitler’in intiharından bir ay sonra tüm gerçekler gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Alman halkı her şeyi çok geç anlamıştı. Herkes Hitler’e tapıyormuş ama gün gelmiş hiç kimse “Ben oyumu ona verdim” diyememiştir. Not: “Bu yazı Kavgam isimli kitaptan ve internetten araştırma ve alıntılardan derlenmiştir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?